Przejdź do zawartości
Higiena ikona

MOSOGATÓGÉP HIGIÉNIAI ELŐNYEI

Ismerd meg a mosogatógép használatának előnyeit, a higiéniát amelyet nem érhetsz el az edények kézzel történő mosásával - kezdve megfelelő hőmérséklet beállításától, a piszkos szivacsokig.

Nem titok, hogy a mosogatógépek rengeteg előnnyel járnak, a családi lakomák utáni piszkos edények miatti munka megkönnyítésétől kezdve a vízmegtakarításig a kézi mosogatással összehasonlítva. De milyen higiéniai előnyökkel jár a mosogatógép használata? A mosogatógépek hatékonyabban tisztítanak a kézi mosogatáshoz képest, és ez nem csak a csillogó eredményekben mutatkozik meg.

Mitől olyan hatékonyak a mosogatógépek?

A mosogatógépek lényegében elképsztően forró vizet és az átlagos mosogatószereknél sokkal erősebb mosogatószert használnak a munka elvégzéséhez. Nem véletlenül így lettek kitalálva, hiszen a forró víz a legjobb módja annak, hogy eltávolítsa az ételmaradékot és a baktériumokat az edényekről. A makacs zsírok megtapadhatnak az edények, poharak és más eszközök felületén. A víz hője feloldja a zsírt – így még a legmakacsabb foltok is könnyedén eltűnnek. A forró vizet érdemes egy prémium mosogatószerrel, például a Finish Ultimate All In One termékkel támogatni, hiszen a kétrétegű tabletta és a Powerball technológia mindegyike fontos szerepet játszik abban, hogy minden alkalommal tökéletes tisztítást végezzen a gép.

A kézi mosogatás elpusztítja a baktériumokat?

Elegendő lehet, ha mosogatógép helyett kézzel mosogatunk? Nos, figyelembe véve, hogy a szivacs a konyhában számos baktériumnak ad otthont – köztük olyan ádáz baktériumoknak is, mint a szalmonella és az E. coli (1) –, nem biztos, hogy a legjobb ötlet szivacsot használni. A szivacsok mindenféle ételnek ki vannak téve, és ha ezt ötvözzük a szivacs porózusságával és nedvességével, máris tökéletes környezetet biztosítunk a baktériumok számára a szaporodáshoz.

Igen, bizony ezzel az eszközzel mosogatjuk el az edényeket, amelyekből az ételt elfogyasztjuk. A szivacsot rendszeresen cserélnünk kell, hogy megakadályozzuk ezeknek a baktériumoknak a terjedését. A konyharuhák ugyanolyan bűnösek az ádáz baktériumok rejtegetésében, így ha az edények már tiszták, előfordulhat, hogy baktériumokkal fertőzött konyharuhákkal töröljük őket szárazra. A konyharuhák is jelentős nedvességnek vannak kitéve, és nyirkosak maradhatnak, amely kiváló táptalajt jelent a baktériumok számára.

A mosogatógépek nyilvánvalóan csökkentik a szivacsok és konyharuhák használatának szükségességét. Olyan ciklusok is rendelkezésre állnak, amelyek az edények mélytisztítására szolgálnak, különösen a Finish mosogatószereivel és a Finish In Wash mosogatógép-tisztítóval együtt használva. Ez elvégzi helyettünk a kemény munkát, és konyhai eszközeink tökéletesen tiszták lesznek anélkül, hogy a mosogató felett kellene görnyednünk. Tehát a mosogatógép az edények tisztítása terén jóval higiénikusabb eszköznek bizonyulnak.

A hideg vízzel történő mosogatás elpusztítja a baktériumokat?

Bár kényelmesebb és kézkímélőbb lehet a hideg vagy langyos vízben történő mosogatás, a tisztítási folyamatnak nem kedvez, hiszem a hideg víz nem küzd hatékonyan a baktériumokkal szemben. A forró vízzel történő mosogatás elpusztítja a baktériumokat, de a mélyreható és hatékony tisztításhoz 65°C feletti hőmérsékletre van szükség. Ezt a hőmérsékletet a kezünk nem tudja biztonságosan elviselni, ami azt jelenti, hogy nincs garancia arra, hogy pusztán kézi mosogatással el tudjuk távolítani az edényeken lévő baktériumokat. A mosogatógépek higiénikusak, mivel különböző ciklusokat kínálnak, és képesek olyan hőmérsékletet is elérni, amelyet a kezünk már nem bír el. Ha azon tűnődsz, vajon milyen melegnek kell lennie a víznek az edények mosogatásához, a mosogatógép hőmérsékletére vonatkozó útmutatóban található információk mindig jó támpontot adnak a legjobb tisztítási eredményekért.

  1. https://www.nsf.org/consumer-resources/studies-surveys-infographics/germ-studies/germiest-items-home