Przejdź do zawartości
time saving banner image

MENNYI IDŐ EGY MOSOGATÁSI CIKLUS?

A mosogatógép ciklusai változhatnak, de mi a normális egy tipikus mosogatógépnél? Bemutatjuk, hogy a mosogatógép egy ciklusai mennyi ideig tartanak, beleértve a mosogatógép futtatásának legjobb idejét is.

A mosogatógép ciklushossza nagymértékben változhat a gép korától és gyártmányától, valamint a választott program típusától függően. Egyes expressz ciklusok mindössze másfél óra alatt lejárhatnak, míg az újabb, energiatakarékosabb gépek ciklusai akár négy órát is igénybe vehetnek. 

Hány programja van egy mosogatógépnek?

A legtöbb standard mosogatógép legalább három programmal rendelkezik:

 • Egy enyhe programmal, amelyet gyakran használunk a törékeny üvegtermékek és tányérok tisztítására
 • Egy normál programmal a mindennapi tányérokhoz és evőeszközökhöz
 • Egy erős programmal az alaposabb tisztítást igénylő edényekhez

E programciklusok mindegyike eltérő hosszúságú és hőmérsékletű, és a tisztítási igénynek megfelelően kell kiválasztani őket. Sok modern mosogatógép azonban sokkal több programlehetőséggel rendelkezik. Ezek a következők lehetnek:

 • Eco mosás: lassú, energiatakarékos mosási ciklusokhoz
 • Gyorsmosás: a már elöblített edényekhez
 • Öblítés/várakoztatás: lehetővé teszi az edények öblítését és a mosogatógépben hagyását, amíg meg nem telik a mosogatógép
 • Automatikus tisztítás: érzékeli, mennyire piszkosak az edények, és automatikusan módosítja a beállítást
 • Késleltetett mosogatás: egy megadott jövőbeli időpontban indítja el a mosogatógépet (hasznos, ha az olcsóbb esti energiatarifát szeretnénk kihasználni, vagy akkor szeretnénk elindítani a gépet, amikor nem leszünk otthon)
 • Fél töltet: a kisebb adagok elmosogatásához
 • Törékeny program: a törékenyebb, kényesebb konyhai eszközök mosogatásához

Végső soron a mosogatógép programjainak a száma a mosogatógép korának és modelljének a függvénye.

Milyen hosszú egy átlagos mosogatógép-ciklus?

Rendszerint egy mosogatógép átlagos ciklusa két órán át vagy tovább tart, de a mosogatógép kora és modellje is számít. A modern gépek átlagos ciklusa általában hosszabb, mint a régebbi gépek átlagos ciklusa. Ennek oka, hogy a modern gépeket az energiahatékonyság szem előtt tartásával tervezték. Bár ellentmondásosnak tűnhet, a hosszabb ciklusok általában energiát takarítanak meg, és hatékonyabban használják a vizet.

Kinyithatom a mosogatógépet működés közben?

Kinyithatod a mosogatógépet működés közben, de ez bizonyos modelleknél megszakíthatja a ciklust (például ha a mosogatógépnek van szárítási ciklusa), vagy esetleg újra meg kell nyomnod az indítógombot, de ez nem okozhatja a konyha elázását, és nem károsíthatja a gépet. Sokak számára ez az aggodalom azon a gyakori félreértésen alapul, hogy a mosogatógép mosogatás közben megtelik vízzel. Szerencsére a mosogatógép nem így működik, így – bár az ajtó működés közbeni kinyitása járhat némi vízfröccsel (vagy sok gőz felszabadulásával), nem kell vízárra számítani!

Mikor a legjobb elindítani a mosogatógépet?

Nincs is jobb annál, ha egy gép elmosogat helyettünk, nem igaz? A mosogatógépnek köszönhetően nem kell megszakadnunk a suvickolásban, és csillogó, tiszta evőeszközöket, valamint ragyogó tányérokat érhetünk el egy gombnyomással. De mikor a legjobb elindítani? A mosogatógép bekapcsolására a legjobb időpont a késő éjszaka. Ennek számos oka van, beleértve az energiaköltségeket, használatot és a zajt is. Sokan aggódnak amiatt, hogy a mosogatógép éjszakai működtetése zajjal jár. Valójában azonban sokkal zavaróbb nap közben, miközben tennénk a dolgunkat (és még több energiafogyasztásra is sarkallhat, ha például fel kell hangosítanunk miatta a tévét!) Éjszaka a mosogatógép morajlása csak egy kis zavaró tényezőt jelent, de egyénenként változó, hogy elég jelentős-e ahhoz, hogy megzavarja az alvást.

Mosogatógép vagy kézi mosogatás

Nem vagy biztos abban, hogy melyik jobb: a mosogatógép használata vagy a kézi mosogatás? Ide kattintva további információkhoz juthatsz.

 1. https://www.whirlpool.com/blog/kitchen/how-long-do-dishwashers-run.html#:~:text=While%20it%20depends%20on%20the,heat%20water%20between%20cycle%20phases