Przejdź do zawartości
Czy zmywarka jest energooszczędna ikona

MENNYIRE ENERGIATAKARÉKOS EGY MOSOGATÓGÉP?

Ezzel a Finish útmutatóval megtudhatod, hogy mennyi energiát használ a mosogatógéped, és mennyire hatékony a jelenlegi mosogatási rutinod.

Gyakori tévhit, hogy a kézi mosogatás a környezettudatos megközelítés az edények tisztán tartása terén – sőt, ennek az ellenkezője igaz: a mosogatógép használata gyakran környezetbarátabb megoldást jelent. A felhasznált víz minimalizálásával a mosogatógépek csökkentik az edények tisztításához szükséges energia mennyiségét. Ezáltal nem csak időt és erőfeszítést takaríthatsz meg, hanem a víz- és energiafelhasználást is csökkentheted.

Mennyi áramot fogyaszt a mosogatógép?

Gyakori kérdés a mosogatógépek kapcsán, hogy sok áramot fogyasztanak-e? Őszintén szólva a válasz számos dologtól függ, például attól, hogy milyen gyakran használjuk a mosogatógépet, milyen programot választunk, milyen napszakban kapcsoljuk be a gépet, milyen szerződést kötöttünk az energiaszolgáltatóval, és a mosogatógép gyártmánya és modellje is számít.

Tehát hány wattot fogyaszt a mosogatógép?

A mosogatógépek fogyasztása 1200-2400 watt között mozog, az átlagos mosogatógépek mindössze körülbelül 1800 wattot használnak ciklusonként. A mosogatógép által felhasznált villamos energia általában csak a vezérlőelektronikához és a szivattyúhoz szükséges (a víz felmelegítéséről gyakran a melegvíz-vezetékre történő csatlakozás gondoskodik, nem maga a mosogatógép melegíti a vizet).

Ha tudni szeretnéd, mennyibe kerül a mosogatógéped üzemeltetése, tudnod kell, hogy hány wattot fogyaszt a mosogatógép, hány órán keresztül használod, és mennyi költséget fizetsz átlagosan kilowattóránként.

Ha egy megfelelő, energiatakarékosnak minősített mosogatógépet vásárolsz (ami egyben azt is jelenti, hogy rendkívül gazdaságos az üzemeltetése!), akkor biztos lehetsz benne, hogy a lehető legkevesebb energiát használja fel a géped. A régebbi mosogatógépek fogyasztása eltérhet, ezért érdemes ellenőrizned a mosogatógép használati utasítását további információkért.

Mikor a legjobb elindítani a mosogatógépet?

Nincs is jobb annál, ha egy gép elmosogat helyettünk – sőt mindezt hatékonyabban is végzi nálunk, nem igaz? A mosogatógépnek köszönhetően nem kell megszakadnunk a suvickolásban, és csillogó, tiszta evőeszközöket, valamint ragyogó tányérokat érhetünk el egy gombnyomással. De mikor a legjobb elindítani? A mosogatógép bekapcsolására a legjobb időpont a késő éjszaka. Ennek számos oka van, beleértve az energiaköltségeket, használatot és a zajt is. Sokan aggódnak amiatt, hogy a mosogatógép éjszakai működtetése zajjal jár. Valójában azonban sokkal zavaróbb nap közben, miközben tennénk a dolgunkat (és még több energiafogyasztásra is sarkallhat, ha például fel kell hangosítanunk miatta a tévét!) Éjszaka a mosogatógép morajlása csak egy kis zavaró tényezőt jelent, de egyénenként változó, hogy elég jelentős-e ahhoz, hogy megzavarja az alvást.

Energiatakarékosabb a mosogatógép használata?

Ha összehasonlítjuk a mosogatógépet és kézi mosogatást, elsőre nem tűnik valószerűnek, hogy az elektromos berendezés használatával energiát takaríthatunk meg. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy mennyi energiát igényel a víz felmelegítése, és hogy mennyivel több vizet használunk a kézi mosogatás során, akkor nagyon is van értelme. Mivel a legtöbb mosogatógép több vizet takarít meg, valószínűleg az energiatakarékosság terén is jobb eredményeket ér el.