Przejdź do zawartości
Czy używanie zmywarki do naczyń pozwala zaoszczędzić pieniadze ikona

A MOSOGATÓGÉP HASZNÁLATÁVAL PÉNZT TAKARÍTASZ MEG?

Megdöntjük a mosogatógép költségeiről szóló mítoszokat.

Olyan sok készülékünk van a háztartásban, hogy gyakran könnyű figyelmen kívül hagyni azokat, amelyeket naponta használunk – például a mosogatógépet. Szerencsére a mosogatógép rendszeres használata viszonylag olcsó, különösen, ha energiatakarékos modellt választunk.

Mennyibe kerül a mosogatógép használata?

Nyilvánvalóan a mosogatógép használatának elsődleges költsége az áram- és melegvíz-felhasználásból származik (nem számítva a mosogatógép és következésképpen a mosogatószer beszerzésének kezdeti költségeit). Mivel azonban a mosogatógépben több edény fér el, mint egy átlagos konyhai mosogatóban, kevésbé valószínű, hogy olyan gyakran kell működtetned a gépet, mint amilyen gyakran kézzel mosogatnál. Ráadásul a modern mosogatógépek olyan belső vízmelegítőket tartalmaznak, amelyek sokkal hatékonyabban melegednek fel az általános háztartási vízmelegítőkhöz képest. Ha késő estére időzíted a bekapcsolást, ezért van időd kivárni a hosszú ciklus végét, érdemes fontolóra venned ezt a lehetőséget. A legtöbb modern mosogatógép rendelkezik eco beállítással, amely akár 20%-os energiamegtakarítást is eredményezhet azáltal, hogy kevesebb energiát használ fel a víz felmelegítéséhez, és lassabb cikluson keresztül működik.

Mi olcsóbb: a mosogatógép vagy a kézi mosogatás?

Már említettük a mosogatógépek előnyeit és kezdeti költségeit, de mi a helyzet, ha összehasonlítjuk a kézi mosogatással? A víz és a vízmelegítéshez szükséges energia mellett gumikesztyűre, mosogatószerre és szivacsra is szükség van az alapos kézi mosogatáshoz. Egy átlagos modern mosogatógép 13-30 liter vizet használ fel töltésenként; a kézi mosogatás azonban ennél jóval több víz elhasználásával is járhat. A mosogatógép használatával csökkentheted a felhasznált víz mennyiségét – és a felmelegítéséhez szükséges energiát is –, amivel hosszú távon pénzt takaríthatsz meg. Ezenkívül a Finish gépi mosogatószerek használatának nagy előnye, hogy nem kell vizet pazarolnod az edények előöblítésére. Az előöblítés teljes elhagyásával vizet, energiát és pénzt takaríthatsz meg. Egyszerűen csak távolítsd el az ételmaradékot az edényekről a gépbe történő bepakolás előtt, használj Finish mosogatószereket, és hagyd, hogy a gép végezze el a kemény munkát helyetted.

Hogyan takarítható meg pénz a mosogatógép használata során?

Számos tényező játszik közre abban, hogy mennyibe kerül a mosogatógép egy ciklusa. A mosogatógéped modelljétől az energiaszolgáltatódon át egészen addig, hogyan pakolod be az edényeket. Ha tehát azon tűnődsz, hogy a mosogatógép használata vagy a kézi mosogatás az olcsóbb, a válasz az, hogy gazdaságosabb a mosogatógép használata – ha betartasz néhány egyszerű lépést.

  1. Csak akkor indítsd el, amikor már teljesen megtelt. Így csökkentheted a mosogatógép-ciklusok havi számát. Ennyire egyszerű!
  2. Ne tegyél túl sok edényt a mosogatógépbe. Ha nagy a család, az első lépéssel valószínűleg nem lesz probléma, de a második ponttal gondjaid lehetnek. Ha túl sok mindent teszel a mosogatógépbe, az a tisztítás minőségének rovására mehet, és súlyos károkat is okozhat a gépben. Győződj meg róla, hogy megfelelően pakoltál be a mosogatógépbe, és van elegendő hely a gépben a hatékony működéséhez.
  3. Mindig gondoskodj a mosogatógép tisztításáról és karbantartásáról. Semmi nem nyeli jobban a pénzt, mint amikor ki kell hívni a mosogatógép-szerelőt! Mindig használj minőségi mosogatószert, például a Finish Ultimate All In One terméket, tartsd tisztán a mosogatógép belsejét, eltávolítva az ételmaradékokat a vízkőlerakódások és eltömődés elkerülése érdekében, amelyek költséges problémákat okozhatnak a későbbiekben.
  4. Fontold meg, hogy másik, energiatakarékosabb mosogatógép-modellre váltasz. Napjainkban a modern mosogatógépek sokkal energiatakarékosabbak, mint régebbi társaik. Ha egy kicsit többet költesz a minőségi gépre, jelentős összegeket spórolhatsz meg a későbbiekben.