Przejdź do zawartości
Ile wody zużywa zmywarka do naczyń ikona

MENNYI VIZET HASZNÁL EGY MOSOGATÓGÉP?

Minden nap használjuk, de tényleg tudjuk, mi történik a mosogatógép ajtaja mögött? Néhány egyszerű tippel feltárjuk, hogy mennyi vizet használ egy mosogatógép, és hogyan spórolhat ezzel az értékes erőforrással.

A mosogatógép az egyik legnagyobb méretű készülék az otthonainkban, ezért teljesen érthető, ha úgy gondolod, hogy jelentős mennyiségű vizet fogyaszt minden ciklusban. Valójában a mosogatógépek vizet takarítanak meg vagy sok vizet használnak el? Nos, ez a mosogatógép modelljétől függ.

Természetesen egy modern, energiatakarékos mosogatógép sokkal hatékonyabb, mint a régi modellek. Valójában az 1994 előtt gyártott mosogatógépek körülbelül 37–56 liter vizet fogyasztanak minden egyes betöltés esetén.

Hogyan takarítható meg víz a mosogatógép használata során?

Ha vizet szeretnél megtakarítani minden egyes mosogatási ciklus során, minden apró lépés számít. Az alábbi tippjeink segítenek csökkenteni a vízszámlát, és a mosogatógép hosszabb élettartamáról is gondoskodnak – segítségükkel pedig az edények patyolattiszták lesznek!

Tippek

  1. Takaríts meg vizet, és hagyd el az előöblítést. Az edények mosogatógépbe helyezése előtti előöblítéssel évente mintegy 1115 liter vizet pazarolhatunk el!
  2. Kerüld a mosogatógép napi többszöri elindítását: csak akkor indítsd el, amikor már teljesen megtelt. Természetesen nagy család esetén előfordulhat, hogy naponta többször is el kell indítanod. Ha azonban figyelsz arra, hogy csak akkor indítsd el, ha már teljesen megtelt, biztosíthatod a lehető leghatékonyabb működtetést.
  3. Győződj meg róla, hogy a mosogatógéped tiszta, és a szórókarok nem ütközik akadályokba. Ez is biztosítja, hogy ne legyen szükség a mosogatógép többszöri elindítására.
  4. Válassz eco beállítást, amely alacsonyabb hőmérsékleten mossa el az edényeket, és kevesebb vizet használ el a ciklus alatt.
  5. Használj minőségi mosogatószert, például Finish Ultimate All In One terméket, hogy az edények minden alkalommal ragyogóan tiszták legyenek.