Przejdź do zawartości

MOSOGATÓGÉP KARBANTARTÁSA

Gondoskodj a mosogatógéped jó állapotának fenntartásáról minden nap.

Nagyon fontos, hogy gondoskodj a mosogatógép jó állapotának fenntartásáról. A géppel kapcsolatos bármilyen probléma közvetlenül befolyásolhatja, hogy az edények hogyan jönnek ki a mosási ciklus végén. Egyes mosogatógép-problémák még károsíthatják is a tárgyakat – különösen az olyanokat, mint a finom poharak és az ezüst evőeszközök. A mosogatógép karbantartása csökkenti annak esélyét is, hogy nagyobb javításokra vagy cserékre legyen szükség. Az alábbiakban áttekintjük a mosogatógép karbantartásának alapjait.

A mosogatógép tisztítása és ápolása

Bár a mosogatógép feladata az edények tisztítása, a folyamat során maga a gép szennyeződhet. A különböző alkatrészekbe étel, zsír és szennyeződés kerülhet, vízkő rakódhat le, és a rendszeres használat a gépet is koptathatja. Az edények ragyogó tisztaságának megőrzéséért rendszeresen karban kell tartanod a mosogatógépet, hogy ne kelljen nagyobb problémákkal foglalkoznod a későbbiekben. Ezért add hozzá a mosogatógép tisztítását a konyhai takarítási teendők listájához, és győződj meg róla, hogy a mosogatógép ápolásával kapcsolatos összes kulcsfontosságú tennivalót elvégzel. Lássuk az alapokat.

 

A mosogatógép belső részének tisztítása

A mosogatógép belsejében számos olyan alkatrész található, amelyek rendszeres karbantartást igényelnek. Hacsak nincs valamilyen konkrét probléma, elegendő lehet az egész gépet egyszerre megtisztítani egy jó minőségű mosogatógép-tisztítóval. Ezt rendszeresen meg kell tenned, hogy megelőzd a jövőbeli problémákat. A mosogatógép belsejének tisztításáról szóló részletes útmutatónkban ismertetjük, hogyan végezheted el ezt a folyamatot (sőt, talán a mosogatógép külsejének tisztán tartásához is adunk néhány tippet!).

 

A szűrő ellenőrzése és tisztítása

A mosogatógép rendszeres, általános tisztítása mindig jó döntés. De az is előfordulhat, hogy konkrét problémákat veszel észre, amelyek miatt a mosogatógép bizonyos részeit közelebbről is meg kell vizsgálnod.
Ha a gép nem tisztít vagy ürít megfelelően, a mosogatógép szűrője lehet a hibás. A szűrő felel a szivattyú védelméért, és segít megakadályozni, hogy az ételmaradékok visszakerüljenek az edényekre. Ha a szűrő el van tömődve, alaposan takarítsd le folyó víz alatt. Ha olyan területen élsz, ahol kemény a víz, használj Finish mosogatógép-tisztítót vagy Finish In Wash mosogatógép-tisztítót a makacs vízkő eltávolításához.
Természetesen az is előfordulhat, hogy a mosogatógép szűrőjének vizsgálatakor észreveszed, hogy a szűrő sérült vagy eltört. Szerencsére ezt általában könnyű orvosolni, egyszerűen be kell szerezned egy cserealkatrészt, és kicserélni a régit az újra.

 

A lefolyó eltömődésének megszüntetése és a lefolyó tisztítása

Ha már gondoskodtál a szűrőről, és még mindig problémáid adódnak, akkor lehet, hogy mélyebbre kell merülnöd a mosogatógépben (természetesen átvitt értelemben!). A mosogatógép szűrője mögött található a lefolyó, amely esetén ugyanúgy fennáll az a veszély, hogy az ételmaradék, a zsír és a szennyeződés eltömíti, vagy idővel megsérül. Ha meg szeretnéd előzni a mosogatógép eltömődését, rendszeresen használj Finish mosogatógép-tisztítót üres mosogatógépben, a legmelegebb hőmérsékletű ciklust beállítva.
Még mindig problémákat tapasztalsz? Lehet, hogy manuálisan kell elhárítanod a lefolyó eltömődését. Kapcsold ki az áramot, távolítsd el a lehető legtöbb vizet a mosogatógépből, és keresd meg a lefolyótömlőt. Le kell szerelned, és ki kell tisztítanod a lefolyók eltömődésének megszüntetésére szolgáló csőtisztítóval. Ezután egyszerűen csatlakoztasd ismét a lefolyót a géphez. A lefolyó eltömődésének kézi megszüntetésére vonatkozó tanácsokért javasoljuk, hogy olvasd el a mosogatógép kézikönyvét.

A szórókarok manuális tisztítására vonatkozó tanácsokért javasoljuk, hogy olvasd el a mosogatógép kézikönyvét.

 

Hogyan lehet megszüntetni a mosogatógép szivárgását?

Szivárog a mosogatógéped? A mosogatógép szivárgásának leggyakoribb okai a különböző belső alkatrészek körül keresendők.
A mosogatógép például túltöltődhet, ha a vízbevezető szelep elromlott. Ez a szelep felelős azért, hogy a fő vízvezetékből víz juthasson a mosogatógépbe, így ha elromlik, akkor is beengedheti a vizet, ha arra nincs szükség. Ez lehet az oka annak is, hogy a mosogatógép szivárog, amikor nem működik. A szivárgó vízbevezető szelepet általában úgy lehet észrevenni, ha eltávolítod a mosogatógép elülső részén lévő alsó lemezt, és ellenőrzöd, hogy a szelep tetejéről lassan csöpög-e a víz.

A mosogatógép szivárgásának manuális javítására vonatkozó tanácsokért javasoljuk, hogy olvasd el a mosogatógép kézikönyvét.

 

A sérült ajtótömítések is okozhatnak szivárgást

Értelemszerűen a sérült ajtótömítés miatt is szivároghat a víz. A sérült ajtótömítések is hibásak lehetnek, ha a mosogatógép szivárog a szárítási ciklus alatt – ez lehetővé teszi, hogy a nedvesség a réseken keresztül távozzon.
Ellenőrizd az ajtó környékét, és vizsgáld meg a tömítést az elhasználódás vagy sérülés jeleit keresve. A felső tömítéseket könnyebb cserélni, mint az alsó tömítéseket (az utóbbihoz ki kell szerelni magát az ajtót!). Néha az ajtótömítések egyszerűen csak kicsúsznak a helyükről – ilyenkor csak told őket vissza a helyükre, és máris megoldódik a probléma!

 

Mi történik, ha a mosogatógépemből szivárog a mosogatószer?

Ha a mosogatógépből mosogatószer vagy hab szivárog, a legvalószínűbb ok a túl sok mosogatószer vagy a rossz típusú mosogatószer használata. Egy jó minőségű mosogatószer, például a Finish Ultimate All In One rendkívül hasznos lehet, ha újra és újra szembesülsz ezzel a problémával. Soha ne használj hagyományos mosogatószert a mosogatógépben – ragaszkodnod kell a gépi mosogatószer használatához, különben a gép károsodását kockáztathatod!

Mint már említettük, számos oka lehet annak, hogy mosogatógéped nem teljesít a lehető legjobban. A mosogatógép karbantartásáról való tájékozódás rendkívül hasznos lehet a probléma gyors kijavításában, mielőtt jelentős javítási munkálatokra lenne szükség. Ezekkel a tippekkel a zsebedben még évekig élvezheted a szépen csillogó edényeket.