Przejdź do zawartości
Czyszczenie filtra w zmywarce ikona

A MOSOGATÓGÉP SZŰRŐJÉNEK TISZTÍTÁSA

Tudjon meg többet a mosogatógép szűrőiről és tisztításuk módjáról, a késedelmes tisztítás jeleinek észlelésétől a különböző rendelkezésre álló szűrőkig.

A mosogatógép szűrőjének elsődleges célja a szivattyú védelme az ételmaradékok okozta eltömődés vagy sérülés ellen. Segít abban is, hogy a tegnap esti vacsora maradványai ne kerüljenek vissza az edényekre. Mivel ilyen fontos szerepet játszik, sokat számít a mosogatógép-szűrő megfelelő karbantartása és tisztasága, ha tiszta, fényes és foltmentes poharakat és edényeket szeretnénk elérni.

A mosogatógép manuális szűrője és öntisztító szűrője

A mosogatógépekhez kétféle szűrő létezik: az öntisztító és a manuális mosogatógépszűrő. A mosogatógéped használati utasításában megtalálható, hogy a te mosogatógépedben milyen típus található meg. Az öntisztító szűrők pontosan azt teszik, amire a nevük is utal – nem igényelnek sok karbantartást a részedről, mivel gyakran egyáltalán nem keletkezik lerakódás. Ennek oka, hogy egy darálóval rendelkezik, amely felaprítja az ételdarabokat, amelyeket aztán a vízzel együtt a lefolyóba mos. A hátránya az, hogy az ilyen típusú szűrők a darálási folyamat miatt általában lényegesen hangosabbak, mint a manuális szűrők. A manuális szűrők ezzel szemben általában egy hálóval rendelkeznek, amely elkapja az ételdarabokat – ezeket majd neked kell eltávolítanod. Ez legalább havi egyszeri (vagy a használattól függően gyakoribb) tisztítást jelent, hogy megelőzd az ételmaradékok felhalmozódását, a rossz szagokat és a vízáramlás csökkenését. Mindezek természetesen akadályozzák a mosogatógép általános tisztaságát, ezért fontos a manuális szűrő tisztán tartása.

A mosogatógép-szűrő tisztításának legjobb módja

A mosogatógép szűrőjének rendszeres tisztítása kiemelkedő fontosságú a gép megfelelő működéséhez. Nem kell mást tenned, mint követned az alábbi egyszerű lépéseket:

1. Ürítsd ki a mosogatógépet teljesen, és vedd ki az alsó kosarat a gépből

2. Keresd meg a szűrőt (egy rövid, henger alakú cső), csavard el a kioldásához, majd óvatosan vedd ki a gépből. Két részből állhat: a csőből és az alatta lévő lapos szűrőből. Ezt is el kell távolítanod.

3. Mosd le a szűrőt folyó vízben, és távolítsd el a látható ételmaradékokat. Lehet, hogy a makacs vízkő és ételmaradékok eltávolításához mosogatószert és egy régi, puha szivacsot is használnod kell. Fontos, hogy óvatosan járj el – nehogy megsérüljön a szűrőháló.

4. Tedd vissza a szűrőt a gépbe, és csavard vissza a helyére.

Jelek, amelyek arra utalnak, hogy gyakrabban kellene tisztítanod a szűrőt

Mivel a mosogatógép alsó kosara mögött rejtőzik, könnyű elfelejteni a szűrők rendszeres tisztítását. Ha azonban az alábbiak bármelyikét észleled, tekintsd jelnek arra, hogy itt az ideje kitisztítani a mosogatógép szűrőjét:

• Látható étellerakódás a szűrőben

• A víz nem folyik le megfelelően

• Kellemetlen szagok

• A ciklus után látható ételfoltok vagy ételmaradékok maradnak az edényeken, üvegtermékeken és evőeszközökön

• Étel van a szórókarban

Most, hogy már tudod, hogyan kell kitisztítani a mosogatógép szűrőjét (és hogy ez milyen gyors és egyszerű), próbálj rászokni a legalább havi egyszeri tisztítására. Szerencsére, ha alaposan távolítod el az ételmaradékokat az edényekről, mielőtt a gépbe tennéd őket, valószínűleg ritkábban lesz erre szükség. Akárhogy is, a szűrő rendszeres tisztítása tökéletes alkalom a mosogatógép tisztítására is. Ehhez használd a Finish mosogatógép-tisztítót.