Przejdź do zawartości
HOGYAN SZÜNTESSÜK MEG AZ ELTÖMŐDÉST?

HOGYAN TISZTÍTHATÓ KI A KELLEMETLEN SZAGÚ MOSOGATÓGÉP?

Nincs rosszabb érzés, mint mikor csalódottan tapasztalod, hogy egy alapos mosogatási program után a tányérokat és edényeket még mindig a tegnap esti bolognai szósz borítja. Nem is beszélve a borzalmas mosogatógépszagról, ami elég ahhoz, hogy hetekig ne akard használni a konyhádat!

Szerencsére a kellemetlen szagok miatt nem kell drága karbantartási költségekkel számolnod. Elég, ha megfogadod a Finish® egyszerű tippjeit, és a mosogatógéped pillanatok alatt tisztán fog illatozni!

  1. Szabadulj meg az ételmaradványoktól. Bár az edényeket nem kell átöblítened a ciklusok előtt, minden olyan nagyobb ételdarabot el kell távolítanod, amely megtapadhat és kellemetlen szagokat okozhat.1
  2. Öblítsd el a szűrőt. Egyes mosogatógépek a gép alján található szűrővel rendelkeznek, amely segít megakadályozni, hogy az ételek eltömítsék a lefolyót, vagy a tiszta edényekre kerüljenek. A mosogatógép használati útmutatójából megtudhatod, hogy milyen gyakran kell tisztítani vagy cserélni a mosogatógép szűrőjét.
  3. Tisztítsd meg a zugokat és réseket is. Az ételmaradékok megrekedhetnek a gép apró réseiben, ezért érdemes ellenőrizni az olyan területeket, mint a mosogatógép ajtaja körüli gumitömítés és a szórókarok belseje. Tuti tipp: próbáld meg egy koktélpálca segítségével eltávolítani az ételmaradékokat a nehezen hozzáférhető helyekről.
  4. Használj mosogatógép-tisztítót. Ne felejtsd el kitisztítani a mosogatógépet havonta egyszer a Finish® mosogatógép-tisztító használatával, vagy rendszeresen az In-Wash mosogatógép-tisztítóval, hogy mindig tökéletes teljesítményt nyújtson. Kipróbálhatsz egy illatos mosogatógép-frissítőt is, például a Finish® Lemon Freshener illatosítót a frissítő citrusos illatért.

Ha a takarítást követően is kellemetlen szagokat tapasztalsz, érdemes megismételni a fenti lépéseket, vagy szakember segítségét kérni.

Hogyan tisztítsam meg a penészes mosogatógépet?

A mosogatógép szagának megszüntetésére tett erőfeszítéseid során talán nem veszed észre, hogy valójában penész okozhatja a problémát. Gyakori tévhit, hogy a mosogatógépek minden egyes ciklusban öntisztulnak – valójában a nedvességnek és a forró hőmérsékletnek köszönhetően a penészgombák és baktériumok bizonyos típusai tökéletes táptalajnak tekintik a mosogatógépet.

Kövesd az alábbi egyszerű lépéseket, ha meg szeretnéd szabadítani mosogatógéped a penésztől.

  1. Használj szódabikarbónát és ecetet. Ezek az összetevők együtt egy olyan habzó masszát alkotnak, amely biztonságos a gép belseje számára, és tökéletes megoldás a penész elpusztítására. Keverj el egy kis mennyiségű szódabikarbónát egy csésze ecetben, amíg a keverék habos nem lesz, majd egy mosogatógépkefével (vagy kisebb területek esetén fogkefével) alaposan súrold át a belső teret.
  2. Permetezd be ecettel. Ezután tegyél ecetet egy szórófejes flakonba, és permetezd be a mosogatógép belsejét, vagy helyezz el egy teljes csésze ecetet a mosogatógép felső kosarában.
  3. Indíts el egy normál programot. Ha a program befejeződött, hagyd nyitva a mosogatógép ajtaját, hogy ki tudjon száradni.

Miután sikeresen eltávolítottad a penészt a mosogatógépből, neked kell gondoskodnod arról, hogy a penész ne jöjjön vissza. A Finish® mosogatógép-tisztító rendszeres használatát javasoljuk, valamint a belső részek és az összes alkatrész különálló tisztítását szappannal vagy mosogatószerrel.2

 

  1. https://www.finish.co.uk/more-information/dishwashing-articles/tips-and-tricks/why-does-my-dishwasher-smell/
  2. https://www.moldguide101.com/kill-mold/mold-in-dishwasher/