Przejdź do zawartości
Mycie ręczne kontra zmywarka ikona

KÉZI MOSOGATÁS VS. MOSOGATÓGÉP

Megcáfolunk néhány mítoszt a mosogatógép használatával kapcsolatban.

Azok számára, akik sok időt töltenek a konyhában (ami általában a legtöbbünkre igaz – különösen, ha nagy családunk van!), felmerülhet a kérdés, hogy melyik jobb: mosogatógépet használni vagy kézzel mosogatni az edényeket? Attól kezdve, hogy kitaláljuk, mikor a legjobb a mosogatógépet elindítani, és mennyi ideig tart egy mosogatási ciklus, egészen annak megértéséig, hogy mennyi áramot fogyaszt a mosogatógép, számos tévhit kering arról, hogy mi a legjobb mód ennek a mindennapi konyhai feladatnak az elvégzésére – de mi szerencsére tudjuk a válaszokat.

A mosogatógép jobb a kézi mosogatásnál a fertőtlenítés szempontjából?

Különbséget kell tenni az edények tisztítása és fertőtlenítése között. Az előbbi az ételmaradék eltávolítását jelenti az edény felületéről, általában mosogatószer és kézi mosogatás segítségével. A fertőtlenítés a felületeken lévő baktériumok csökkentését jelenti, és ez csak akkor történhet meg, ha az edényeket magas, általában 65 °C feletti hőmérsékletnek tesszük ki. Egyes mosogatógépek nyújtanak olyan beállításokat vagy ciklusokat, amelyek ilyen hőfokot biztosítanak az edények megfelelő kezeléséhez. Mivel magas hőmérsékletre van szükség, az edények kézi mosogatás közbeni fertőtlenítése nehézkes lehet, hiszen a kezünk nem visel el ekkora hőt. Ha azon tűnődsz, hogy az edények hideg vízben való mosogatása önmagában fertőtleníti-e azokat, a válasz nem. Egy alapos súrolással ettől még elérhető, hogy tiszták legyenek. Többet is megtudhatsz arról, hogy a mosogatógép higiéniai előnyei miért felülmúlhatatlanok annak köszönhetően, hogy nem igényli a baktériumokkal fertőzött szivacsok használatát, és lényegesen magasabb hőmérsékletet képes elérni.

Mi a hatékonyabb: a mosogatógép vagy a kézi mosogatás?

Időhatékonyság

A mosogatógép egyik legnagyobb előnye, hogy a reggeli, ebéd és vacsora után kevesebb tisztítási időre van szükség. A ciklus hosszától függően a mosogatógép mindössze 30 perc alatt képes elmosogatni egy teljes adag edényt. Ez nyilvánvalóan attól függ, hányan vannak a háztartásban, és mennyi koszos edényről kell gondoskodnod – de az biztosan kijelenthető, hogy több időt tölthetsz azzal, amit szeretsz, ahelyett, hogy a konyhában kellene robotolnod.

Energiahatékonyság

A mosogatógép nemcsak értékes időt és energiát takarít meg a tisztítás során (különösen egy vacsora vagy családi összejövetel után), hanem a környezetet is kíméli. A mosogatógép használata hatékonyabb, mint a kézi mosogatás, mivel több vizet és áramot takarít meg, mintha a mosogató mellett kellene állnunk – a fáradságos munkáról nem is beszélve.

Vízhatékonyság

A vízfogyasztás kapcsán nehéz pontos választ adni, hiszen mindenkinek más és más mosogatási szokásai vannak a háztartástól függően. Használhatod a Finish Rinse Aid öblítőszert, és eco üzemmódba is kapcsolhatod a mosogatógéped. Az eco mosogatás újrahasznosítja a gépben lévő vizet, így vízpazarlás nélkül biztosít tiszta edényeket. A további víztakarékosság érdekében ne feledd, hogy a tányérokat nem kell leöblíteni, mielőtt beteszed őket a mosogatógépbe – egyszerűen csak távolítsd el az ételmaradékokat, mielőtt a gépbe tennéd őket! Az edények mosogatógépbe helyezése előtti előöblítéssel évente mintegy 1115 liter vizet pazarolhatunk el! Figyelem: soha ne használj kézi mosogatószert a mosogatógépben, különben fennáll a veszélye, hogy a készülékből a víz a padlóra folyik. A legjobb eredmények érdekében használj kifejezetten erre a célra kifejlesztett mosogatószert, például a Finish egyik termékét.