Przejdź do zawartości
Mosogatógép mosási programok és ciklusok ikonra

MOSOGATÓGÉP PROGRAMOK ÉS CIKLUSOK

Elgondolkodott már azon, hogy valójában mit csinálnak a mosogatógépen lévő gombok? A Finish segítségével megtudhatja, milyen mosogatógép-beállításokat és ciklusokat kell használnia minden mosogatáshoz.

A szárítástól kezdve a fertőtlenítésen át egészen a „csendes” üzemmódig a mosogatógéped valószínűleg számos beállítással rendelkezik, amelyek sokféle feladatot látnak el (ezek közül néhányról talán nem is tudsz!). Bár hajlamosak vagyunk megszokni, hogy ugyanazt a mosogatógép-beállítást használjuk, fontos tudni, mire is képes a gépünk, hogy a legtöbbet hozzuk ki a modellből.

Olvass tovább, ha további információkat szeretnél megtudni néhány olyan standard mosogatógép-beállításról és -ciklusról, amelyekkel egy modern mosogatógépben találkozhatsz.

A mosogatógép eco beállítása

Az „Eco-mód”, azaz a mosogatógép energiatakarékos beállítása segít csökkenteni a mosási és öblítési hőmérsékletet a mosogatási ciklus során, így a gép kevesebb energiát használ fel a víz felmelegítésére.
De vajon a mosogatógép eco beállításának használata a tisztítás rovására megy? Vannak, akik szerint az alacsonyabb vízhőmérséklet miatt nem várhatunk minőségi eredményt – ha azonban az edények kicsik és nem erősen szennyezettek, az eco beállítás ugyanolyan jól működik, mint bármely más beállítás. Ráadásul ezzel pénzt is megtakaríthatsz (és támogathatod a környezetet!). Mindössze annyit kell figyelembe venned, hogy az eco ciklusok általában hosszabb ideig tartanak, mint a normál ciklusok.

 

A mosogatógép szárítási beállítása

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy ciklus után kinyitod a mosogatógépet, és meglátod, hogy az edények még mindig csuromvizesek. Szerencsére a modern mosogatógépek általában több szárítási beállítással is rendelkeznek.

Légszárítás

A főként az újabb modellekben található légszárító beállítás a mosogatógép ajtaját a ciklus után automatikusan kinyitja, hogy a gőz távozhasson.

Fűtött öblítés

A modern mosogatógépekben egyre gyakrabban megtalálható fűtött öblítés beállítás a ciklus vége felé növeli a víz hőmérsékletét. Amikor végzett, a gép belseje magához vonzza a hőt, és elvonja a nedvességet az edényekről.

Ventilátoros szárítás

Ha a lehető legtöbb energiát szeretnéd megtakarítani (és csökkenteni a havi villanyszámlát!), válaszd a gépen a ventilátoros szárítás beállítást. Ilyenkor a gép a keringetett szobahőmérsékletű levegőt használja az edények szárításához a belső, energiafogyasztó fűtőberendezés működtetése helyett.

Hőszárítás

Pont az, aminek hangzik: a mosogatógép hőszárító beállítása egy belső elszívó ventilátort használ az edények melegített levegővel történő szárítására. Bár ez a beállítás jól jön, ha a mosogatógép leállítása után hosszabb ideig nem tartózkodsz otthon, a legjobb, ha a légszárítást vagy a ventilátoros szárítást használod, vagy egyszerűen nyitva hagyod az ajtót, hogy az edények természetes módon száradjanak meg.

 

Mosogatógép-ciklusok

Azt gondolhatod, hogy a „normál” ciklus a legjobb választás a mindennapi edényekhez, de a jobb tisztítás érdekében próbálj ki a mosogatógépen elérhető más ciklusokat is.
A legtöbb hagyományos mosogatógép három alapprogrammal rendelkezik: enyhe, normál és erős programmal. Ezek a beállítások jól alkalmazhatók a normál edények és a mindennapi szennyeződések tisztítására – de előfordulhat, hogy a modelled rendelkezik az alábbi tisztítási ciklusok némelyikével is:

Automatikus

Az eco beállításhoz hasonló automatikus ciklus, érzékelővel érzékeli, hogy mennyi szennyeződés van az edényeken, majd ennek megfelelően állítja be a vízhőmérsékletet és a ciklus időtartamát.

Gyors

A gyors vagy expressz ciklus mindössze 20 perc alatt csillogóvá varázsolhatja az edényeket – de vedd figyelembe, hogy ez a beállítás csak enyhén szennyezett edényekhez ajánlott, amelyeknek csak egy gyors tisztításra van szükségük.

Halk

A prémium kategóriás mosogatógépekben gyakran megtalálható „csendes üzemmód” vagy csendes ciklus csökkenti a gép működése közben keletkező zajt. Tökéletes a nyitott légterű otthonokhoz (és amikor kisbaba alszik a közelben!).

Porcelán/kristály/üveg

Ez a ciklus segít megóvni a kényesebb tárgyakat (például üvegárut, porcelánt és kristályt) azáltal, hogy alacsonyabb hőmérsékletet használ. Természetesen lehetőség szerint inkább ne tegyél igazán különleges tárgyakat a mosogatógépbe.

Csak öblítés

Bár ez a ciklus ellentmondásosnak tűnhet (ne feledd: az edényeket nem érdemes átöblíteni, mielőtt beteszed őket a mosogatógépbe!), valójában ez egy praktikus módja annak, hogy megelőzd a kellemetlen szagokat a mosogatógépben. Az öblítési ciklus nem alkalmaz mosogatószert, és csak nagyon kevés vizet és energiát használ az edények átöblítésére, miközben azok a gépben várják a mosási ciklust. Ez azt jelenti, hogy várhatsz a mosogatógép beindításával, amíg teljesen meg nem telik, anélkül, hogy az edényeket a gépben hagynád poshadni.

Késleltetett indítás

El kellene indítanod a mosogatógépet, de nem leszel otthon? A késleltetett indítással időzítőt állíthatsz be, amely aktiválja az előre kiválasztott ciklust. Ez az opció különösen hasznos, ha éjszakára szeretnéd időzíteni az edények tisztítását, amikor a villamos energia használata gyakran olcsóbb.