Przejdź do zawartości
A család műanyagot tesz a mosogatógépbe

TEHETEK MŰANYAGOT A MOSOGATÓGÉPBE?

A Finish segítségével megtudhatja, milyen típusú műanyagok kerülhetnek a mosogatógépbe, biztonságos-e a BPA-mentes műanyag, és hogyan moshatja el a műanyag tárgyakat anélkül, hogy károsítaná őket.

A konyhánkban mindenhol található műanyag, a legkülönbözőbb formákban és méretekben. Van a kemény, tartós fajta, amelyből uzsonnásdobozok és késnyelek készülnek; a puha, hajlékony típus, amellyel összecsukható kávéscsészéknél találkozhatsz; és a vékony, átlátszó fajta, amelyet gyakran használnak ételdobozokhoz vagy műanyag palackokhoz.

Annak ellenére azonban, hogy mennyire hétköznapi anyag, a műanyag típusától függ az, hogy beteheti-e az adott tárgyat a mosogatógépbe.

Biztonságos műanyag tárgyat tenni a mosogatógépbe?

Az, hogy biztonságos-e műanyag tárgyat rakni a mosogatógépbe, a műanyag típusától függ.

Egyes műanyagokat úgy terveztek, hogy ellenálljanak a hőhatásnak és a mosogatószer általi tisztításnak a mosogatógépben – ezeken a termékeken általában a „mosogatógépben mosható” felirat szerepel. Ha azonban még mindig bizonytalan vagy, az alábbiakban felsoroljuk a műanyag gyakori típusait, és leírjuk, melyik felel meg a mosogatógépben történő tisztításra.

 

Újrafelhasználható műanyag dobozok

Ha egy műanyag palack vagy doboz újrafelhasználható jelölést kapott, akkor bizonyos feltételek mellett nyugodtan mehet a mosogatógépbe. Az ilyen termékeket mindig a mosogatógép felső kosarába tedd (minél messzebb a fűtőelemtől), és ne használj mélytisztító vagy fertőtlenítő programot.

 

Étkészletek és evőeszközök

A kültéri tányérok és evőeszközök, a cumisüvegek, a műanyag vágódeszkák és az akril poharak mind mosogatógépben mosható műanyagból készülnek, de ilyenkor is meg kell tenni bizonyos óvintézkedéseket. Nem számít, hogy a műanyag mennyire masszív, a magas hőmérséklet valószínűleg hatással lesz rá.

 

Eldobható műanyagok

Az eldobható műanyagok (például ételdobozok és vizes palackok) nem moshatók mosogatógépben. Egyrészt olyan típusú műanyagból készülnek, amelyet nem úgy terveztek, hogy ellenálljon a hőnek, ezért elvetemednek és használhatatlanná válnak, másrészt pedig gyakran tartalmaznak olyan összetevőt (BPA vagy annak alternatívái), amely káros lehet az egészségre.

 

A BPA-mentes műanyag mosható mosogatógépben?

Ha egy műanyag BPA-mentes jelölést kapott, az azt jelenti, hogy nem tartalmazza a biszfenol-A (BPA) vegyi anyagot, amely a műanyagot keményítő vegyület. Sajnos kiderült, hogy a BPA hatással van a tárolóedényben található ételekre és italokra, és a bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy fogyasztása káros lehet az egészségünkre.

A mosogatógépben keletkező hő hatására a BPA kioldódhat az azt tartalmazó műanyagból, ezért a BPA-t tartalmazó műanyagot NEM szabad a mosogatógépbe tenni.

Azonban a mosogatógépben való tisztítás előtt a BPA-mentes címkével ellátott termékek esetén is figyelemmel kell lennünk néhány dologra. Egyes vállalatok azt állítják, hogy termékeik BPA-mentesek, mégis hasonló vegyületeket (például BPS, BPF és BPAF) használnak, amelyeknek a BPA-hoz hasonló egészségügyi hatásai lehetnek.3 Ezért a legjobb ellenőrizni, hogy a termék valóban BPA-mentes-e, mielőtt betennénk a mosogatógépbe.

 

A Finish használható műanyaggal?

Minden Finish mosogatószerünket úgy terveztük, hogy biztonságosan és hatékonyan működjön a mosogatásra alkalmas tárgyak tisztítása során.

A mosogatószernek ki kell egészítenie a mosogatógép tisztító funkcióját. Az automata mosogatószer speciálisan az ételmaradékok és zsíros szennyeződések eloszlatására, visszatartására, majd az utolsó öblítésnél történő eltávolítására lett kifejlesztve. Közben pedig alig vagy egyáltalán nem habzik.

A legjobb eredmény elérése érdekében használd a gép gyártója által ajánlott mosogatószert.

Azonban a Finish a világelső mosogatógép-gyártók, például a Beko és Bosch által ajánlott első számú ajánlott márka*. Ha nagyon kemény a víz a területen, külön só és öblítő használata is ajánlott a gép védelme és a legjobb eredmény elérése érdekében.

*A Finish a leginkább ajánlott mosogatószer a Finish termékeit ajánló mosogatógép-gyártók piaci részesedése alapján

Nem szükséges. Az előöblítés már a múlté. Bár sok brit háztartás így jár el, ez időigényes és pazarolja az értékes erőforrásokat.

A modern mosogatószerek, mint amilyen a Finish Quantum Ultimate, fehérítőt és enzimeket is tartalmaznak, és a mosogatógépgyártók ezeket javasolják a mosogatógépek előöblítés nélküli használatához.

A fehérítő a nehezen eltávolítható foltok, például a tea és a kávé ellen lép fel, az enzimek pedig lebontják a fehérjéket és a keményítőket. Mindössze annyit kell tenned, hogy a nagyobb maradványokat a szemetesbe sepri, és már pakolhat is be a mosogatógépbe.

A mosogatógép-tabletták felületaktív anyagokat tartalmaznak, amelyek hatással vannak a folyadékra, amelyhez hozzáadják őket, így az hatékonyabban tudja feloldani és lemosni a szennyeződéseket. Tartalmaznak továbbá enzimeket (a keményítőtartalmú élelmiszerek és a fehérjék lebontására), vízlágyító hatóanyagokat (a kemény víz kezelésére) és biztonságos fehérítőszereket is.

Miután betetted a mosogatógép-tablettát a mosogatószer-adagoló rekeszbe, a gép az optimális időpontban kiengedi a tartalmát, így a tabletta feloldódik a vízben, kiengedi az összes összetevőt, és megtisztítja az edényeket!

A mosogatószert száraz környezetben ajánlott tárolni. Ha poralapú mosogatószert használt, minden használat után zárd vissza a fedelet, hogy száraz maradjon a termék (és elkerüld a por kiömlését!). Mint minden tisztítószert, a mosogatószert is gyermekek elől elzárva tárold.

Az öblítő a következőkhöz szükséges:

  • Az edények foltmentességének, fényének biztosítása
  • A szárítási funkció támogatása

A só a következőkhöz szükséges:

  • A gép védelme a vízkő ellen
  • A víz lágyítása a jobb tisztítás érdekében

Az olyan multifunkciós tabletták, mint a Finish Quantum Ultimate és a Finish All in One, öblítőt és sót is tartalmaznak. Azonban, ha nagyon kemény a víz a területen, külön só és öblítő használata is ajánlott a gép védelme és a legjobb eredmény elérése érdekében.

A mosogatógép-tabletták használata egyszerű. Szükség esetén távolítsd el a védőcsomagolást, tedd a tablettát a mosogatószer-adagoló rekeszbe, csukd be a rekeszt, kapcsold be a mosogatógépet, és hagyd, hogy a technológia és a Finish termék tegye a dolgát!

A Finish tabletták használatával kapcsolatos részletes információkért olvass tovább.

Száraz kézzel távolítsd el a tablettát a tárolóból, és tedd be a mosogatószer-adagolóba. Győződj meg róla, hogy az adagoló és tabletta is száraz, hogy megakadályozd az idő előtti feloldódását.

Zárd le szorosan a tabletta csomagolásának fedelét. A megmaradt tabletták védelme érdekében tárold hőtől és nedvességtől védett helyen.

Tablettáink csomagolóanyag nélküliek (a Finish Classic kivételével), és úgy vannak kialakítva, hogy tartalmuk vízzel érintkezve kioldódjon. Ne szúrd át és ne próbáld meg kicsomagolni a tablettákat.

Zárd le a mosogatószer-adagolót, majd csukd be a mosogatógépet.

Győződj meg arról, hogy minden tárgy mosogatógépben mosható, és válaszd külön az ezüstöt a rozsdamentes acéltól.

A fémtárgyakat a gyártó utasításai szerint kezeld.

Indítsd el a mosogatógépet. Az optimális vízhőmérséklet 51° – 60°C.

Az optimális eredményekért (a mosogatószer mellett) a Finish Rinse Aid használata javasolt a csillogóbb és szárazabb edényekért.

A mosogatógép-tablettákat mindig a mosogatószer-adagoló rekeszbe kell tenni.

Ha a mosogatógép aljába teszed, valószínűleg túl gyorsan feloldódik, és már az előmosogatás során kioldódik a mosogatószer, így a fő mosogatási ciklusra nem marad belőle. Ez csökkenti a tisztítás hatékonyságát.

Az, hogy le kell-e venni a műanyagot a mosogatógép-tablettáról, a vásárolt termék függvénye. Ökölszabályként elmondható, hogy ha a tabletta egyenként be van csomagolva, akkor igen, használat előtt el kell távolítania a műanyag fóliát. Ha azonban a tablettát egy vékony, átlátszó műanyag burok veszi körül, ezt nem kell eltávolítani, és a mosási folyamat során biztonságosan feloldódik.

A mosogatógép-tabletta csak a mosogatógép mosogatószer-adagoló rekeszébe tehető, tehát nem helyezhető magába a mosogatógépbe.

0:56
Video tutorial: How to load your dishwasher