Hogyan állítson össze egy lélegzetelállító nyári menüt

A nyár egyik nagy előnye, hogy friss, ropogós salátákat és vibráló színű zöldségeket tálalhatunk, mindezt a Nap lemenő fényének és a balzsamos estéknek élvezetével. Akár az étkezőjében, akár a télikertben, akár a szabad ég alatt, a kertben tartja vacsora partyját, számos módja van annak, hogyan ragyogjanak az ételei.

Íme néhány tanács, hogyan tálalja ételeit, hogy azok éppolyan fantasztikusan nézzenek ki, mint amilyen finomak.

 

Színes, nyári ételeket kínáljon!

Az étel tálalása a jó receptválasztással kezdődik, tehát nagyon fontos, hogy élénk színű, érdekes textúrájú, szezonális hozzávalókban bővelkedő ételeket válasszon. A nyári fogásokban legyen sok piros, sárga és friss zöld szín.


Válasszon kiegészítő színeket!

Minden alapszín: a piros, a sárga és a kék legjobban a másik két szín keverékéből adódó, másodlagos színnel mutat.

Például: A piros komplementer színe a kék és a sárga keverékéből származó zöld. A sárga komplementer színe a piros és a kék keverékéből származó lila. A kék komplementer színe a piros és a sárga keverékéből származó narancssárga.

 

A piros és a zöld a legegyszerűbb kombináció, amit használhat: készítsen paradicsomból, mozzarellából és avokádóból készült salátát, vagy eperből és kiviből álló, frissítő mini desszertet.

 

Bogyós gyümölcsdesszert Martinis pohárban

A sárga és lila kombinációhoz készítsen krémsajtból és fügéből álló fogást, vagy vörös káposztából és kukoricából álló salátát. A vajas kenyérpuding eper- vagy feketeribiszke dzsemmel különlegesen dekadens és ízletes módja ezen színkombináció felhasználásának.

Válasszon megfelelő tálakat!

A túlhalmozott tálak elvonják a figyelmet magáról az ételről. Ha egyszerű, fehér tálakat használ, kiemeli az ételeket, így azok a show főszereplőivé válnak.

Jusson eszébe, hogy a tányér az Ön festővászna. Ne rakjon túl sok ételt a tányérokra, de ne legyen túl sok üres hely sem rajtuk

Halmozza egymás tetejére az összetevőket!

Megtörheti a kemény, geometriai formákat azzal, ha az étel hozzávalóit egymás tetejére halmozza – például a paradicsomszeleteket félig egymásra helyezve, nyitott legyező formában tálalja.

Legyen a tányéron magassági dimenzió is. Ha a tányéron itt-ott magasabb elemek is vannak, azzal érdekes kompozíciót alkothatunk. Ezt könnyedén elérhetjük azzal, hogy egymás tetejére helyezi a hozzávalókat, vagy dekoratív köreteket kínál. A harmadik dimenzióval tálalt ételek szinte kiugranak a tányérból.

Egymásra halmozott paradicsom, mozzarella és avokádó négyszög alakú tányéron

Legyen a hozzávalók száma páratlan!

Ha három- vagy ötféle összetevőből áll egy étel, sokkal mutatósabb, mintha kettőből vagy négyből. Ez az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor leghatásosabb étel tálalási trükk.

Alkalmazzon egymással kontrasztot képező sorokat vagy diagonális vonalakat!

A párhuzamos vonalak mindig vonzzák a tekintetet, és fókuszpontot képeznek, és ez a technikai négyszögletű tányéron különösen jól működik. A rácsos mintával könnyen vonalas hatást kelthetünk, a kontrasztos sorokat pedig gyakran alkalmazzák a sushi és a kanapé tálalásánál.

Csirke négyszögletes tálon, diagonális vonalakkal

A köreten múlik minden

Lehet ez egészen egyszerű, mint például egy kis durvára szeletelt petrezselyem a ragun, néhány aprócska fűszernövény a salátán, vagy pedig csoki forgácsok vagy bogyós gyümölcsök a desszerten. Minimális befektetés, maximális hatás.

Merjen mintákat rajzolni a folyékony hozzávalókkal!

Ha valamilyen pürét, zselét, pikáns szószt, mártást, vagy akár csoki öntetet vagy gyümölcs szószt tálalunk, egy kis csorgató díszítéssel kitűnő esztétikai hatást érhetünk el. Lehet ez egy egyszerű cikk-cakk vagy spirális minta, de vigyázzon arra, hogy a mártásnak elég sűrűnek kell lennie ahhoz, hogy megtartsa alakját a tányéron.