Hogyan varázsoljon spanyolos hangulatot esti partyján

Nem nehéz belátni, miért olyan népszerű világszerte a tapas – a falatnyi finomságok könnyűek, ízletesek és tökéletesen illenek a nyárhoz. Manapság nagyon sokféle, csodálatos ibériai hozzávalót lehet kapni a szupermarketekben, így könnyen összeállíthatjuk saját, spanyol ihletésű tapasainkat. Választhatunk nagyon egyszerű receptet, vagy készíthetünk egy kicsit több munkát igénylő falatokat is, oldott hangulatot teremthetünk, ha hagyományos stílusú büfé asztalon tálaljuk őket.

TÁLALÁS

Tálalja tapasait élénk színű tányérokon és szalvétákkal, ezzel megteremthetia spanyolos hangulatot. A piros és a sárga a legjobb választás.

Spanyolos asztalterítés

Asztaldíszt készíthet a következő módon. Vegyen két, ugyanolyan alakú, de eltérő méretű tiszta, átlátszó üveg vázát. A kisebbik vázába tegyen a kedvenc, élénk színű virágaiból, és állítsa a nagyobbik vázába. A két váza fala közötti helyet töltse meg citrom vagy lime karikákkal. Az eredmény nemcsak vidám, élénk látvány lesz, hanem kellemes citrus illat is.
Hogy még spanyolosabb legyen a hangulat, használjon citrom és vérnarancs karikákat vegyesen, így megjelenítheti a piros és sárga spanyol nemzeti színeket.

ÉPÍTSE MEG A SAJÁTJÁT

A tapas készítése részben azért olyan jó móka, mert a legtöbbjük nem igényel bonyolult receptet. Így több ideje marad az ételek szép elrendezésére. Tehát ne fogja vissza magát, bátran kísérletezzen a tálalással.

Egyik nagyon szórakoztató módja a tapas készítésnek, ha hagyja, hogy a vendégek a saját maguk készítsenek maguknak nyársat. Tegyen kis tálakba koktél paradicsomot, darabokra vágott lágy sajtot (a galíciai ‘San Simon’ sajt különösen jó erre a célra), paprikát, chorizo kolbászt és ajókát, mellé pedig tegyen ki egy pohárba hosszú koktél pálcikákat. Ízesítéshez kínálhat petrezselyem zöldet vagy piros fűszerpaprika port.

SANGRIA

Sangriás poharak

A tapas születésének tulajdonképpen a sherry az oka, mert a bárokban régen a poharakat kenyér szeletekkel fedték le. Ma azonban egy sokkal modernebb (és ihatóbb) italt, a sangriát fogyasztják. A hagyományos, vörösborból készült változata méltán lett híres, ám a mi könnyű, Sangria Blanca receptünk hűsítő frissességet hoz a nyári estéken.

Ha Ön inkább a spanyol Rioja vagy Tempranillo borokat kortyolgatná, ügyeljen arra, hogy a vörösbor akkor a legfinomabb, ha nagyméretű pohárban fogyasztják, előtte 15-20 percig levegőztetve, hogy az ízek szépen összeérjenek. A legtöbb modern mosogatógépbe már tehetünk nagyméretű borospoharakat is, így könnyebben érhetünk el ragyogóan tiszta hatást.


A MEGFELELŐ DALLAMOK

Nehéz elképzelni egy spanyol estét a latinos dallamok vérpezsdítő hangulata nélkül, sőt akár egy kis táncolás is belefér a tapasok után! Ha saját zenei repertoárt szeretne összeállítani, sőt akár egy CD-re szeretné másolni a dalokat, íme a mi top 10-es listánk latin zenékből, amelyek nem hiányozhatnak a gyűjteményéből:

Más Que Nada – Sergio Mendes
Quimbara – Celia Cruz
Llego La Banda – Spanish Harlem Orchestra
La Camisa Negra – Juanes 
La Tortura – Shakira
Maestro – Salsa Celtica
Guantanamera – Celia Cruz
La Comay – Sonora Carruseles
Hermano – El Timba
Arrasando – Los Van Van