A gazdaságos koktélparti

A koktélparti tökéletes alkalom egy baráti összejövetelre. Vagyis minden adott hozzá, hogy kiöltözzünk egy kicsit, illetve zene mellett megigyunk egy-két italt, vagyis máris olyan légkört teremtettünk, amelyet a meghívottak sokáig fognak emlegetni. A koktélparti egyetlen hátránya, hogy néhány bonyolultabb recept elkészítéséhez szükségünk lehet egy bárszekrényre, amelyben az összes hozzávalót tárolhatjuk. Azonban egy jó parti megszervezéséhez nem feltétlenül kell kiüríteni a bankszámlánkat. Ezért a Finish összeállított egy öt klasszikus koktélt tartalmazó listát, amelyek elkészítéséhez csak háromféle alkoholt kell megvásárolnunk - gint, whiskyt és vermutot, ugyanakkor mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő italt.

Tom Collins

Ennek a könnyen elkészíthető, pezsgő, de gyenge italnak az eredete az 1870-es évekre nyúlik vissza.

50 ml gin
25 ml citromlé       
1 evőkanál cukor
szóda

Egyszerűen keverjük össze a gint és a citromlevet, majd készítsünk belőle szirupot egy koktélpohárban, végül adjunk hozzá szódavizet és felszolgálás előtt citrommal díszítsük.

 

Gimlet

A Tom Collins unokatestvérének, a kisebb Gimlet-nek egyöntetűen sokkal savanyúbb az íze, és nevét a Brit Királyi Haditengerészet sebészéről, Sir Thomas Gimlette-ről kapta.

50 ml gin
25 ml lime lé
1 evőkanál cukor

Töltsünk meg egy mixeléshez használatos poharat jéggel, majd öntsük bele a cukrot, a gint és a limelevet, miközben jól megkeverjük. Szűrjük át egy martinis pohárba és citromhéjjal szolgáljuk fel.

 

Martini

Az egyik legegyszerűbb kevert ital, és talán a legismertebb. A martini remek koktél a gin komplex ízének kihangsúlyozásához, de nem gyáváknak való, mivel elég nagyot üt.

50 ml gin
10 ml vermut

Keverjük össze a vermutot és a gint egy jéggel megtöltött mixerpohárban, majd addig kevergessük, míg az elegy hideg nem lesz. Szűrőn keresztül töltsük át egy martinis pohárba és díszítsük olajbogyóval. Ha szeretnénk, még ütősebbé varázsolhatjuk az italt egy csepp olívaolaj hozzáadásával.

 

Manhattan

Egy másik nagyon egyszerű koktél, melynek teljesen megváltozhat a jellege, attól függően, hogy milyen típusú whiskyt adunk hozzá. Kezdjük a kedvencünkkel, de nyugodtan kísérletezzünk scotch, bourbon vagy ryes típusú szeszesitalokkal is.

25 ml whiskey
15 ml vermut

Töltsük meg a mixerpoharat jéggel, majd adjuk hozzá a whiskyt és a vermutot. Óvatosan addig kevergessük, amíg jól össze nem elegyedik, azonban még nem túl hideg. Szűrjük át egy martinis pohárba és szervírozzuk citromhéjjal vagy koktélcseresznyével.

 

Old Fashioned

Azt mondják, ez az ital kiérdemelte a nevét, mivel ez a legrégebbi koktél a világon. Tökéletes mindazok számára, akik kedvelik a sötétebb színű szeszesitalokat és az összetettebb ízeket.

50 ml whiskey
1 evőkanál cukor
narancshéj

Tegyünk egy nagyobb narancshéjat egy rövid pohárba, és adjuk hozzá cukrot. Dolgozzuk bele a cukrot a héjba egészen addig, amíg a cukor szemcséi le nem bontják a narancshéjat, hogy a benne lévő olajok és ízek felszabadulhassanak. Adjuk hozzá a whisky felét és keverjük addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Töltsük meg a poharat jéggel, öntsük bele a maradék bourbont, majd keverjük meg jól. Ízlés szerint gyomorkeserűt is adhatunk hozzá.

Mint minden más az életben, a partik megszervezése is egyetlen biztos dologgal, azaz piszkos edényekkel jár. Nem számít, hogy az élet hány piszkos edényt produkál, hagyjuk, hogy a Finish gondoskodjon a mosogatásról, így újra arra fókuszálhatunk, ami fontos számunkra. A Finish termékek használatával megpihenhetünk, tudván, hogy minden pohárnak - a koktélos és egyéb poharaknak is - a Finish kiváló üvegvédelme viseli gondját.*

 

* All in One Max vagy Quantum Max mosogatógép-tabletták, vagy Classic/All in One mosogatógép-tabletták gépi öblítőszerrel kiegészítve kiváló üvegvédelmet biztosítanak.