Kihagyhatatlan tippek a tökéletes ételfotóhoz

Ha rákeresünk a #food hashtagre Instagramon, szó szerint több milliónyi amatőrök által megörökített finomságra bukkanhatunk. Ha az új Jamie Oliver-nek vagy Nigella Lawson-nak gondoljuk magunkat a konyhában, miért ne dicsekednénk el kulináris képességeinkkel saját gasztroblogunkon vagy Instagram oldalunkon?

Íme néhány egyszerű tipp, hogy gasztronómiai művészetünk minden egyes darabja ugyanolyan jól nézzen ki, mint amilyen finom:

Minden az előkészítésen múlik

Használjunk spirálozót, amivel cukkini vagy édesburgonya spagettit készíthetünk, hogy textúrát adjunk az ételnek. A hámozó még azt is lehetővé teszi, hogy vékony darabokat és forgácsokat vágjunk a parmezánból. Vágjuk a zöldségeket szokatlan formára és gondolkodjunk el rajta, hogy milyen forma vagy alakzat nézne ki érdekesen, illetve mi kelti fel az érdeklődést.

Hogyan tálaljuk?

Egy tükörfényes - és ami még fontosabb, tiszta - tányér elengedhetetlen, különösen ha használni szeretnénk az Instagram által nyújtott effekteket. Az olyan Instagram szűrők, mint a "Juno" és a "Ludwig" kiemelik az étel színét és textúráját, így az általunk főzött fogás még ínycsiklandozóbbnak hat. Ugyanakkor ne feledjük, hogy az effektek a szemcsés, fénytelen és piszkos tányérokat szintén kihangsúlyozzák!

Annak érdekében, hogy biztosítsuk a tányérok fényét, használjunk Finish Quantum Max mosogatógép-tablettát, mely a tisztítás mellett ragyogóvá is teszi az edényeit.

Gondolkozzunk továbbá különböző alakú tányérokban és tálakban, vagy különböző színű edényekben, melyek a receptet még érdekesebbé teszik. A napsárga paprika ropogós zöldsalátára szórva egyébként is jól néz ki, de egy nagy és fényes narancsszínű terrakotta tálon igazán mediterrán hangulatot áraszt! Olvassuk el a tökéletes terítékről szóló cikket, hogy ételfotónk a lehető legjobb legyen!

A szín a kulcsa mindennek

Az eltérő, kontrasztos színek igazán nagyon ütnek; például a lilahagyma ropogós zöld levelekre szórva vagy a tészta tetejére helyezett színes brokkolivirág friss, forró és skarlátvörös chilipehellyel meghintve. Ne használjunk három vagy négy színnél többet, különben a tányér zsúfolt és rendetlen kinézetű lesz.

Gondoljunk a háttérre és a fotózás szögére

Pár élelmiszer esetében jobb, ha nem felülről fotózzuk az elkészült fogást. Próbáljuk meg több szögből és több háttérrel is lefotózni az ételt. Ha például marokkói ételt főztünk, helyezzük a tányért egy geometriailag mintás terítőre, így hiteles atmoszférát kreálunk.  

Tegyünk egy pár színes és gyönyörűen feldíszített teáspoharat a háttérbe, hogy mélységet és melegséget adjunk a képnek. Az emberek szinte érezni fogják a marokkói ételek illatát, amint megpillantják a fotót!

Mint maga a tányér, az üvegáru szintén az érdeklődés középpontjában állhat, ezért mindig figyeljünk rá, hogy a poharak ragyogóan fényesek, illetve az edények tiszták legyenek. Használjunk Finish Quantum Max mosogatógép-tablettát, mely segít elkerülni a homályos poharakat, így mindig készen állhatunk a tökéletes ételfotó elkészítésére.

Megvilágítás

Végül amikor csak lehetséges, próbáljuk természetes fénynél fotózni a tányért, mivel a vaku tompíthatja a képet. Ha kénytelek vagyunk más fényforrást is igénybe venni, használjunk zseblámpát vagy egy másik telefon vakuját, hogy árnyékot és élességet adjunk a képnek.

Mielőtt feltöltenénk a képet, játsszunk a szűrőkkel - a "Rise" melegséget ad, a "Hefe" kissé homályossá teszi a képet -, és próbáljunk ki különböző színeket és színtelítettségi szinteket.

Ezzel meg is volnánk a feladattal. Ha már elégedettek vagyunk az eredménnyel, töltsük fel a képet, és azzal a megnyugtató tudattal fogyasszuk el a finom vacsorát, hogy követőink mind sárgulnak az irigységtől!

A tökéletes asztalterítékről itt olvashatunk bővebben.