A tökéletes teríték elkészítése

Egy tökéletes vacsora party megtervezésében lehet, hogy egy ihletett menü és egy szórakoztató vendéglista összeállítása áll az első helyen, ám gyakran az apró részletek - amik például a gondos terítésben rejlenek - teszik az estét igazán különlegessé. Inspirálja Önt néhány egyszerű, de stílusos terítési tanácsunk. 

Etikett és az alapok

Bár nem fontos, hogy vallásosan ragaszkodjunk az etiketthez (vagy szuper előkelő étkezési alapelveket kövessünk), azért jó, ha néhány alapszabályt figyelembe veszünk, amelynek elegáns és szemrevaló teríték lesz az eredménye. A 6 aranyszabály a következő:

  • Az ételt a bal, az italt a jobb oldalra tegyük.
  • Ha köretnek külön tányért is teszünk, szintén a bal oldalon helyezzük el.
  • A poharakat a teríték jobb oldalán helyezzük el, ahol a leveses kanalat és a kést is. 
  • A vizespohár helye a főfogáshoz használt kés fölött van, a borospohár pedig tőle jobbra áll. 
  • A desszert evőeszközöket a tányér bármely oldalára helyezhetjük, vagy pedig a tányér fölé 12 órához úgy, hogy a kis kanál feje balra, a kis villáé pedig jobbra nézzen.
  • Ne tegyen egyszerre háromnál több evőeszközt a tányér egyik oldalára sem.

Ha helytakarékosabban akarunk teríteni, tehetjük a köretnek való tányért a főfogás tányérjának tetejére is - ezáltal nemcsak helyet nyerünk, hanem egy magassági dimenziót is adunk a terítéknek.

Szalvéták

Adhatunk a terítéknek egy kis nyári frissességet azzal, ha feltekerjük a szalvétákat, és a tetejükre egy-egy friss zöldfűszer ágacskát vagy virágszálat teszünk.

A rozmaringnak csodálatos, pikáns aromája van, a levendula pedig a nyár illatát árasztja, és vibráló lilaságával nagyon fel tudja dobni az asztal látványát. Ha a választott növény ágacskára a vendég nevét tartalmazó ültető kártyát is rákötjük egy kis zsinórral, egészen személyes hatást érhetünk el.

Ha kevésbé ambíciózusak vagyunk a terítésben, azzal is különlegessé tehetjük a terítéket, ha a ezzel a látványos Rózsa Hajtogatás technikával hajtogatjuk a szalvétát. A színeket a saját ízlésünk szerint változtathatjuk. 

Az utolsó simítások

Legyen világosság. Ha a vacsora party sötétedés utánra esik, a meleg hangulat megteremtésének kitűnő módja, ha a terítéket egyéni, kis megvilágításokkal díszítjük. Például egy kis vizet öntünk egy kisebb üvegtálkába, a víz tetején egy mécsest úsztatunk, mellé pedig néhány vadvirágot hintünk.  Az így elkészített tálkákat a tányérok tetejére helyezhetjük, amíg az asztalra hordjuk az ételeket. 

Ültetőkártyák

Ezek lehetnek egyszerűen nyomtatott kártyák, de ne féljen használni a fantáziáját. Ha kézzel írjuk a kártyákra a vendégek neveit vagy csak a monogramjukat, azzal nemcsak a helyüket segítünk megtalálni, hanem úgy érezhetik, hogy különleges figyelmet kapnak.