Egy inspiráló nyári vacsora asztal elkészítése

Ha vacsora partyt szervez, fontos, hogy az asztal látványa éppolyan káprázatos hatást keltsen, mint az ételek. Az első lépés egy inspiráló, sok-sok látványos elemet felsorakoztató asztal megteremtéséhez a ragyogóan tiszta étkészlet és poharak, de sok más díszítési technika is segíthet kihozni a legtöbbet az ételekből. Íme néhány egyszerű ötlet, hogyan készítsen lélegzetelállítóan díszített nyári asztalt.

SZÍNEK ÉS TÉMÁK

Válasszon élénk színeket mint a lime zöld, boglárka sárga vagy narancssárga a szalvétáknak, tányéralátéteknek és az asztali futónak, ezzel is nyári hangulatot teremtve az asztalon.

Ha pedig valamilyen ország ételeit készíti – például spanyol menüsort választ – használjon Spanyolországra jellemző színeket, tárgyakat és illatokat az asztal díszítéséhez.

A tapasok, a paella és a fahéjas fánk pompásan néz ki rusztikus, terrakotta edényben tálalva, piros és sárga asztalterítővel és szalvétákkal. A finom utalások jobban működnek, a téma érvényesüléséhez nem kell harsánynak lenni.

ELRENDEZÉS

A tányérok közötti hézagok

Az Ön otthonának kényelmében nincs szükség merev, formális etikettre. Ha például az asztalnak nagyon szép formája van, nem kell eltakarnia mindenáron egy abrosszal – inkább mutassa meg.

A vendégek személyes területét egyszerűen kijelölheti azzal, ha az asztalra keresztben futókat helyez el olyan távolságra, hogy mindenki könyöke kényelmesen elférjen, és elég hely maradjon a tányéroknak, evőeszközöknek és poharaknak is.

Hagyjon legalább 2.5 cm helyet az egyes terítékek között. Sokkal jobb megtoldani az asztalt egy, akár nem is tökéletesen illeszkedő pót asztallal, mint hogy a vendégeinek összezsúfolódva kelljen étkezniük.

ASZTALDÍSZ

Vigyázzon, hogy az asztaldísz ne legyen túl magas: 25 x 25 cm a legideálisabb méret. Az asztaldísznek az asztal fókuszpontjának kell lennie anélkül, hogy túlságosan elterelné a figyelmet az asztal egészéről, és nem szabad akadályoznia a vendégeket abban, hogy lássák egymást, és beszélgetni tudjanak.

Vizes üvegkancsó és feldarabolt lime

Ha minimális befektetéssel szeretne nyári asztaldíszt készíteni, tegyen egy ragyogóan tiszta, szögletes üvegtálba vizet, és dobjon bele néhány citrusfélét, például citromot, lime-ot vagy narancsot. Ez egy egyszerű, ám színes megoldás, amely mindenkinek tetszeni fog.

Ha egy kicsit ambiciózusabb, töltsön meg kicsi, különböző magasságú üveg vagy kerámia edényeket egy kis földdel, és tegyen beléjük illatos fűszernövényeket, mint például a citromfű, rozmaring vagy édeskömény. Az eredmény egy pompásan illatozó, rusztikus kerti hangulatot sugárzó asztaldísz lesz.

Az asztaldíszek kétszer olyan hatásosak lehetnek, ha világítanak is. Ötletes megoldás lehet, ha a hagyományos gyertyák helyett kis lámpásokba, üres befőttes üvegecskékbe vagy akár poharakba teszi a teamécseseket, ezzel teremtve elbűvölően megnyugtató hangulatot.

UTOLSÓ SIMÍTÁSOK

Az szimmetria megteremtéséhez, és az üde, nyári hangulat megerősítéséhez készítsen az asztal egyik végére egy kancsó vizet, és tegyen bele darabokra vágott citromot és lime-ot. A másik végére pedig tegyen egy másik kancsó vizet, mentalevelekkel. Ez nemcsak fantasztikus látványt nyújt, de megbolondítja az egyszerű víz ízét is.

A hatáskeltés másik módja, ha az ételeket nem a szokott módon tálalja. Az egyszerű kártyák is megteszik, de érdemes kipróbálni a textilre nyomtatást vagy a táblára krétával írást is. 
A megfelelő társaságban, egy megfelelő alkalommal kipróbálhatja a kézzel festett menüt miniatűr festőállványon elhelyezve.

Só és bors kupicában

Érdemes a menüsorhoz illő dekorációt is alkalmazni. Ha például gazpacho levest tálal, egy szál lédús, érett, fürtös paradicsommal sejtetheti vendégeivel, hogy mi várható az asztalra.