Kerámia kisokos

A háztartásban használatos kerámiák mázzal készülnek, mivel ez megakadályozza, hogy a folyadék átszivárogjon a porózus kerámián. Többféle különböző típusú máz létezik, és mindegyik eljárás más-más végeredményt ad. Az első kerámiacserép, mely ételek és italok őrzésére szolgált, időszámításunk előtt 10 000-ből származik, de a máz készítésének gondolata csak mintegy kétezer évvel később fogant meg az emberiség fejében. Az alábbiakban vessünk egy pillantást a különböző típusú mázakra, azok előnyeire és tudjuk meg, mi a legjobb módja, hogy tisztán és sérülésmentesen tartsuk az edényeket.

Sómáz

A sómázas kerámiának üveges ragyogása van, miközben megtartotta az agyagedények egyedi megjelenését. Úgy keletkezett, hogy sót dobtak a kemencébe a kiégetési folyamat során, amikor az elérte a legmagasabb hőmérsékletet. A legkorábbról ismert sómázas edény Németországból, a 13. század végéről származik. Ez az eljárás azonban nagy légszennyezést okozott, és nem felelt meg a 20. században megalkotott tiszta levegőre vonatkozó szabályozásnak.

Hamu máz

A hamu máz egy sokkal korábbi formája a kerámia fényezésének, még ma is használatos és nagyjából időszámításunk előtt 1000 körül találták fel Kínában. A fazekasok rájöttek, hogy a kemencéből származó, a kiégetési folyamat közben a cserepekre kerülő hamu zöld színű mázt hagy az edényeken, ezért elkezdték hamuval beborítani a fazekakat, mielőtt a kemencébe rakták volna őket. A különböző, mázhoz használt hamufajták különböző színeket eredményeznek.

Majolika

Két különböző típusú kerámia is hordozza a majolika nevet. Az egyik az ónmázas típusú, mely fényes-ezüstös fehér és nem átlátszó; eredetileg a 9. században keletkezett és elsőként ezt hívták majolikának.

A második a sokkal későbbről származó brit, ólommázas kerámia, mely először Palissy Ware néven került forgalomba a 19. század közepén. Ez egészen más stílusban és teljesen más módon készült, de a közvélemény elkezdte majolikának hívni és a név ráragadt.

Kerámiaedények gondozása

Ha edényünk az utóbbi időben készült, nagy valószínűséggel mosogatógépbe rakható. Ettől függetlenül figyelnünk kell arra, nehogy repedések, úgynevezett "hajszálrepedések" legyenek a mázon, melyek pókhálóforma mintában mutatkoznak meg. Ezek a repedések elérhetővé teszik a máz alatt lévő lágy, porózus kerámiát, ezért nagyon kell ügyelnünk a jelekre. Amennyiben kerámiaedényeink alkalmasak mosogatógépben való mosogatásra, használjunk Finish Quantum Max Shine and Protect-et, mely segít eltávolítani az edényekre lerakódott zsíros és koszos szennyeződéseket.