Idegesítő konyhai szokások

Nem vitás, hogy a konyha az otthonunk lelke, így nem csoda, hogy fellángolnak a kedélyek, ha idegesítően rossz szokásokkal teszteljük családtagjaink toleranciaszintjét. Íme néhány konyhai szokás, amit idegesítőnek találhatunk vagy akár magunk is elkövethetjük!

Koszos konyharuhák

Előfordult már, hogy a konyharuhában szerettük volna megtörölni a kezünket, és csak az előző felhasználó által hátrahagyott nyálkás ételmaradékot éreztük rajta?

Ez azt jelenti, hogy újra kezet kell mosnunk, mert ismét piszkosak vagyunk. A University of Arizona egyik tanulmánya megállapította, hogy a konyharuhák 89%-a coliform baktériumot tartalmaz, mely megtalálható mind az emberek, mind az állatok emésztőrendszerében[1]. A valóságban tehát a konyharuhák legalább annyi baktériumot hordoznak, mint a mosogatószivacsok.

A konyhában sokkal több olyan baktérium megtalálható, amely megfázást vagy influenzát okozhat, mint a lakás bármely más helységében, beleértve a fürdőszobát is. Ezek a baktériumok kevesebb, mint 24 óra alatt több mint 8 millióra szaparodhatnak, ezért fontos, hogy megpróbáljuk olyan tisztán tartani a konyhát, amennyire csak lehetséges[2].

Nedves konyhapult a mosogató közelében

Amennyiben egy konyharuhát nem borít ételmaradék, elképzelhető, hogy a konyhapulton kiömlött folyadék felitatására lett használva, mely szintén jó táptalaja a baktériumok továbbterjedésének. Elég csak ráhajolunk a munkalapra, hogy pólónk vizessé váljon a pulton lévő folyadéktól, amitől ruhánk nedves és foltos maradhat!

Koszos padló és konyhapult

A ragadós, zsíros padló és a rendetlen konyhapult mind a főzés, valamint az ételek előkészítésének eredménye, és sokszor nincsenek rendesen feltakarítva. Gondoljunk csak arra, amikor valakinek a keze egy tócsa ketchupben landol és nemcsak összekeni vele a konyhapultot, de a padlóra is lecsöpögteti a szószt. Senki sem szereti a rendetlen konyhapultot, de az még rosszabb, ha a padló lesz koszos.

Az ételek lecsöpögtetése bármelyik szobában megtörténhet, a konyhában viszont az olajoktól és italoktól kezdve a morzsákig és mártásokig terjedhet a lista. Ha nem takarítjuk fel azonnal a rendetlenséget, nagy esélyünk van rá, hogy végigvigyük az egész házon és mindenhol foltokat hagyjunk magunk mögött - nem is beszélve egy lehetséges fertőzésről!

Szemét a konyhapulton

Nemcsak egészségtelen és veszélyes, ha konyhánk méretétől, illetve a konyhapulton tartott dolgoktól függetlenül állandóan szemetet hagyunk a pulton, hanem nem kívánt rovarok jelenlétéhez, például legyek és csótányok megjelenéséhez is vezethet[3]. Még ha van is szemetes a konyhában, nem mindig garantálható, hogy az összes szemét ott landol, és ez nem kívánt kártevőkhöz vezethet azon a helyen, aminek a legtisztábbnak kellene lennie. 

Felrobbant étel a mikróban

A mikróhullámú sütő kényelme megkérdőjelezhetetlen, ha az étel felmelegítéséről van szó, de mindig fennáll az esélye, hogy rendetlenség történjen még egy ilyen szűk térben is. Azt gondolhatnánk, hogy az edény tetejének rögzítésével minden az edényben marad - azonban a folyadék molekulák gyors felmelegítésének hatására túlzott nyomás alakulhat ki, ami robbanást okozhat. Ezért az a legjobb megoldás, ha mindig hagyunk egy rést a távozó hőnek, valamint rendszeresen megkeverjük az ételt.

Homályos poharak és nedves edények

Amikor egy program végén kinyitjuk a mosogatógépet, előfordulhatnak olyan esetek, amikor a felső kosárból vízesésszerűen folyik ki a víz, összevizezve az alsó kosárban lévő megszáradt edényeket. Bár lehetséges, hogy nincs semmilyen ételmaradvány az edényeken, mégsem azt az eredményt kapjuk, amire vágytunk - az elérhetetlennek tűnő csillogást.

A fenti kellemetlenségek talán nem tűnnek túl nagy problémának, de ha naponta megismétlődnek, különösen idegesítően hatnak ránk. Kínos szituációt is okozhatnak, különösen akkor, ha vendégeink vannak, mivel úgy tűnhet, koszos poharakkal terítettünk meg - de nyilvánvalóan nem ez a helyzet. A fenti jelenség sajnos gyakori probléma, azonban ha mosogatógépünkhöz rendszeresen öblítőszert vagy egyéb adalékanyagot, például mosogatógép sót adagolunk, könnyen megoldhatjuk a problémát.

Ha rendszeresen feltöltjük a mosogatógépet, a Finish öblítőszer segít megvédeni és helyreállítani poharaink állapotát  az alábbi hatásoknak köszönhetően:

  • Leöblíti a lerakódásokat
  • Gyorsítja a száradást
  • Foltmentes tisztaságot biztosít
  • Védőréteggel vonja be a poharakat
  • Ragyogó csillogást garantál minden alkalommal

Felhalmozott koszos edények

Nem számít, hogy van mosogatógép a konyhában, a piszkos edények így is gyakran felhalmozódnak a mosogatóban vagy a pult mellett. A mosogatóban lévő piszkos edények számától függetlenül a Finish Powerball mindig kéznél lesz, hogy ismét több időt tölthessünk azokkal a dolgokkal, amiket szeretünk. Tegyük egyenesen a mosogatógépbe a tányérokat, hogy ne halmozódjanak fel a konyhapulton vagy a mosogatóban és csak akkor indítsuk el a mosást, ha már tele van a gép.

Mint látható, sok minden megtörténhet a konyhában, de a piszkos edények többé nem jelenthetnek problémát. A Finish Powerballerőteljes tisztító hatásának köszönhetően még a makacs zsírokat és élelmiszerfoltokat is eltünteti, hogy tányérjaink és evőeszközeink minden mosás után higiénikusan tisztává váljanak. És mit használjunk, ha azt szeretnénk, hogy a tányérok és poharak ragyogóan csillogóak legyenek? Próbáljuk ki a Finish öblítőszert.[1] http://www.huffingtonpost.com/2014/10/16/kitchen-rag-bacteria_n_5960786.html

[2] http://www.webmd.com/food-recipes/features/germs-in-kitchen#1

[3] http://www.health.gov.au/internet/publications/publishing.nsf/Content/ohp-enhealth-manual-atsi-cnt-l~ohp-enhealth-manual-atsi-cnt-l-ch5~ohp-enhealth-manual-atsi-cnt-l-ch5.3

A Hatékony Mosogatás honlapon ( http://www.hatekonymosogatas.hu/ ) megtudhatja, miért van szüksége mosogatógépre, és hogyan érje el a legjobb eredményt a mosogatásban. Ezután sohasem mosogat majd kézzel...