Gondolkodjunk, mielőtt betöltjük a mosogatógépet

A mosogatógépek többféle formában és méretben léteznek, hogy mindenki és minden konyha igényét kielégíthessék, ugyanakkor érdemes néhány szabályt követni a mosogatógép betöltésekor.

Mosogatógép biztos?

Bár a legtöbb eszközt betehetjük a mosogatógépbe, fontos, hogy amennyiben bizonytalanok vagyunk,  meggyőződjünk róla, hogy az adott eszköz mosogatógép biztos, mielőtt a készülékbe tennénk.

Például a kristálypoharakat kézzel kell elmosogatni, csakúgy, mint néhány teflonedényt, mert megsérülhet a védőrétegük, ha mosogatógépben mossuk őket [1]. Mindig ellenőrizzük, hogy amit a mosogatógépbe raktunk, ugyanolyan állapotban kerül ki belőle a mosogatási ciklus után.

Íme, néhány pro és kontra vélemény, amit érdemes megfontolnunk, amikor betöltjük, illetve kipakoljuk a mosogatógép tartalmát.

Betöltés:

-          TEGYÜK egyszerűbbé a dolgokat

Mindig jobb hátulról kezdeni a mosogatógép bepakolását, így nem kell többször is átrendeznünk a mosogatógép tartalmát, mielőtt bekapcsolnánk a készüléket.

-          FEKTETVE heylezzük el a dolgokat, így a víz könnyedén áramlik, de NE töltsük túl a mosogatógépet

Nincs annál bosszantóbb, mint felkapni valamit abban a hiszemben, hogy száraz, majd jól összevizezni magunkat. Amennyiben a konyhai eszközöket az oldalukra fekteteve töltjük be a mosogatógépbe, nemcsak azt biztosítjuk, hogy a mosogatószer mindent elér, de szintén elősegítjük, hogy a víz hatékonyan lefollyon. Ha azt szeretnénk, hogy tányérjaink kellően megszáradjanak a mosogatógépben, érdemes beruháznunk a Finish öblítőszerbe, mely segít felgyorsítani a száradást.

-          EMLÉKEZZÜNK rá, hogy a méret igenis számít

A mosogatógép betöltésénél javasolt a nagyobb tányérokat a mosogatógép hátuljába, illetve fejjel lefelé fordítva elhelyezni (például a szervírozó tálakat, kistányérokat, szószos edényeket és egyéb tálakat).

-          NE töltsük túl a mosogatógépet

Bár mindig érdemes meggyőződnünk róla, hogy megfelelően vannak bepakolva az edények és a készülék teljesen tele van, hogy a legtöbbet hozzuk ki minden mosásból, sosem jó, ha túlzsúfoljuk a mosogatógépet. Ez az edények elégtelen elmosogatásához vezethet, mivel nem éri őket víz.

-          NE tegyük egymásra a dolgokat

Ha elkezdjük egymásra halmozni az edényeket, nem lesznek biztonságban és elmozdulhatnak a víz nyomása által, ami lepattogzódásokhoz vagy törésekhez vezethet a mosogatógép belsejében.

-          EMLÉKEZZÜNK rá, hogy a poharak törékenyek és NE tegyünk kristálypoharakat a mosogatógépbe

Amikor poharakat teszünk a mosogatógépbe, fontos, hogy ne érjenek egymáshoz, mert a víz nyomása egymáshoz préselheti őket, és a szélük megsérülhet vagy akár el is törhetnek.

-          GONDOLJUNK a biztonságra

Csak azért, mert nem kézzel mosogatjuk el a késeket, még nem jelenti azt, hogy nem okozhatnak sérülést. Könnyű megfeledkezni az éles késekről a mosogatógépben, így annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a balesetek, győződjünk meg róla, hogy az éles késeket pengéjükkel lefelé tettük be az evőeszköztartóba.

Kipakolás:

Ez mind jó ötlet a mosogatógép bepakolásához, de mi a helyzet a kipakolással?

-          HASZNÁLJUNK Finish öblítőszert

A Finish öblítőszer nemcsak leöblíti az ételmaradványokat és harcol a vízfoltok ellen, de a száradás felgyorsításában is segít. Így következő alkalommal, amikor kipakoljuk a mosogatógépet, kisebb esélye lesz annak, hogy vizet öntünk magunkra vagy konyharuhával kell eltörölgetnünk az edényeket.

-          EMLÉKEZZÜNK rá, hol kezdtük

Fontos, hogy minimalizáljuk a törések és lepattogzódások kockázatát, mialatt kiürítjük a mosogatógépet. Ha a mosogatógépet hátulról előrefelé töltöttük fel, ha a kipakolásnál ugyanebben az irányban haladunk, egyszerű dolgunk lesz.

Végiggondolva, hogy hogyan töltjük be a mosogatógépet,egyben kicsit könnyebbé tesszük az edények kipakolását.Előrelátó gondolkodással nemcsak a mosogatógép belsejében bekövetkező károkat kerülhetjük el, de egyidejűleg a legtöbbet hozhatjuk ki mind a gépből, mind a mosószerből, így optimális tisztaságot kapunk minden alkalommal.