Ellenőrző lista mosogatógép karbantartásához

Amikor a mosogatógép karbantartásáról beszélünk, nemcsak arról van szó, hogy milyen dolgoknak szükséges utánanéznünk, hanem arról is, hogy mit tehetünk a jobb és tisztább végeredmény érdekében.

Bár a mosogatógép leveheti vállunkról a mosogatás terhét és higiénikusan megtisztítja edényeinket, segítségre leheet szüksége ahhoz, hogy hatékonyan tudja elvégezni a feladatát.

Íme, néhány tipp, ami segíthet, hogy mosogatógépünk optimális hatékonysággal működjön.

Mosogatógép tisztító

Miért?

Mert átlagban 8000 koszos tárgy kerül a mosogatógépbe minden évben, de ki tisztítja meg a mosogatógépet?

Bár az ételmaradványokat muszáj lekaparnunk, mégsem tanácsos előre leöblítenünk az edényeket, mielőtt betennénk őket a mosogatógépbe.[1] A modern mosogatógépek egy olyan érzékelőt tartalmaznak, mely jelzi nekik, hogy mennyit ideig kell mosogatniuk az edényeket, hogy azok tiszták legyenek.

Ezenkívül a mosogatógép láthatatlan részein zsír halmozódhat fel, ami kellemetlen szagot okoz és a vízkövesedés szintén problemát jelenthet. Míg a lerakódott zsír kellemetlen szagokat okozhat a gép belsejében, a vízkő blokkolhatja a csöveket és a mosogatógép alapvető alkatrészeit, mely által csökken a készülék hatékonysága. Ezért ajánlatos havonta egyszer Finish mosogatógép tisztító-thasználni, hogy eltávolítsuk a szagokat, valamint a zsír- és vízkő okozta lerakódásokat.

Öblítő

Miért?

Mert öt hatásával segít, hogy száraz, ragyogó és foltmentes poharakat kapjunk.

A mosogatógép fenntartásához nem szükséges, de a mosogatógépeket valójában úgy tervezték, hogy öblítőszert használjanak, ami segít biztosítani, hogy a készülék a legjobb teljesítményt nyújtsa minden mosás során. A Finish öblítőszer felgyorsítja a száradási időt, azáltal, hogy védőréteget von az edények köré, mely megakadályozza a vízcseppek kialakulását[2], ugyanakkor biztosítja az edények, evőeszközök és poharak ragyogó fényét.

Mosogatógép só                                                                                                    

Miért?

Mert a mosogatógép só csökkenti a víz keménységét és hatékonyan megakadályozza a vízkő lerakódását a mosogatógép láthatatlan részein.

Lehet, hogy nem a legelső dolog a listán a mosogatógép karbantartása szempontjából, de minden bizonnyal olyasvalami, amire érdemes gondolnunk, ha azt akarjuk, hogy készülékünk optimálisan működjön.

Ha olyan helyen élünk, ahol kemény a víz, a mosogatógép hajlamosabb lehet a vízkövesedésre. Ezért érdemes felkeresni a vízműveket, ha bizonytalanok vagyunk, hogy vajon lakóhelyünkön kemény-e a víz, és követni a mosogatógéphez mellékelt utasításokat, amennyiben változtatni kell a beállításokon.

Ha még sosem használtunk sót a mosogatógépünkben, esélyes, hogy a vízkő már lerakódott a gép belsejében és lehet, hogy vízkőteleníteni kell a készüléket - ez esetben szintén a mosogatógéphez tartozó kézikönyvhöz forduljunk. Miután vízkőtelenítettünk, a mosogatógép mindig legyen feltöltve Finish mosogatógép sóval, mely lágyítja a vizet a készülék belsejében, ezáltal segít elkerülni a vízkőlerakódásokat.

Végül ne felejtsünk el belenézni az üres mosogatógép belsejébe

Miért?

A mosogatógép egészséges működésének érdekében nagyon fontos, hogy meggyőződjünk róla, hogy a készülék különböző alkatrészei akadály- és ételmaradék mentesek, mivel van rá esély, hogy élelmiszerdarabok és csomagolóanyag ragadjon a gép olyan részeibe, mint a permetezőkarok, az evőeszköztartó vagy a lefolyó. A mosogatógépeket néha úgy programozzák be, hogy megálljanak a ciklus közepén, ha dugulás történik, amivel megvédik a gépet a további károsodástól. Ezért minden ciklus előtt forgassuk meg kézzel a permetezőkarokat, hogy mentesek legyenek a lerakódásoktól, és tisztítsuk ki a szűrőt, hogy élelmiszermentes legyen és a mosogatógépből akadálymentesen távozhasson a víz.

Ezzel a néhány egyszerű és hatékony lépéssel biztosak lehetünk benne, hogy a legtöbbet hozzuk ki a mosogatógépből minden használat során.[1] http://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/a33322/stop-prerinsing-dishes/

[2] http://www.rsc.org/learn-chemistry/resources/chemistry-in-your-cupboard/finish/13