A mosogatógép előnyei

Szivacsok és konyharuhák, mint a baktériumok melegágyai

Az emberekre káros baktériumok megtelepedhetnek a konyhai törlőkendőkön, és a konyhai szivacsok szintén elsőszámú baktériumforrások lehetnek a házban.1 A baktériumok nedves, meleg környezetben szaporodnak, ezért a konyhai szivacs tökéletes táptalaj számukra.

A kéztörlő egyaránt baktériumokkal szennyezettek lehet, ha nemcsak az edényeket töröljük el vele, de  kezünk megszárítására és a konyhapult feltakarítására is használjuk. Vagyis ha olyan eszközökkel mossuk el és szárítjuk meg edényeinket, melyek baktériumok otthonául szolgálnak, valóban olyan tiszták az edényeink, mint amilyennek hisszük?

A magas hőmérséklet elpusztítja a baktériumokat

Képes megbirkózni a kezünk 60 °C fokos vagy még melegebb hőmérsékletettel?

A mosogatógépben lévő víz magas hőmérsékletre van felhevítve, hogy segítsen elpusztítani a baktériumokat, így az evőeszközök, edények, poharak higiénikusan tiszták lesznek és újra használatra készen állnak. A kézi mosogatással azonban nincs rá garancia, hogy teljesen megszabadulunk az evőeszközökön és edényeken található a baktériumoktól.

Amennyiben kisgyermekünk van, szükségünk lesz a palackok rendszeres sterilizálására és egy üvegsterilizáló sok helyet foglalhat a konyhában. Szerencsére, amint a mosogatógép eléri a 60° Celsius fokot, a cumisüvegek sterilizálva vannak, és használatra készen állnak a ciklus végén. Azonban jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy csak a 8 hónapnál idősebb gyerekek cumisüvegét tanácsos ezen a módon sterilizálni.  

A mosogatógép még egy rövid ciklus alatt is magasabb hőmérsékletet ér el, mint amivel a kezünk megbirkózik a mosogatás során, ezáltal elpusztítja a baktériumokat, melyek veszélyt jelenthetnek családunk és gyermekeink számára.

Mi teszi olyan hatékonnyá a mosogatógépet?

Röviden, a melegebb víz és az erősebb tisztítószerek a koncentrált mennyiségű vízben (nagyjából 10,5 liter esetén ciklusonként [2]) segítenek a termikus fertőtlenítésben és tisztításban. Amikor kézzel mossuk el az edényeket, a figyelem megoszlik a kezünk és a mosogatás között. Például forró vizet kell használnunk, de nem túl forrót, hogy kezünk képes legyen megbirkózni vele, ugyanakkor a mosogatószernek hatásosnak kell lennie az edényekkel szemben, de gyengédnek a kezünkhöz.

Ha van mosogatógépünk, a hőmérséklet nem adhat okot semmiféle aggodalomra, ez a legnagyobb szövetségesünk a szennyeződések és a baktériumok ellen, melyek felhalmozódtak a tányérokon. A szilárd zsír jobban rátapad a felületekre, mint a folyékony olajok, ami csak lepereg, így a magas hőmérséklet - mely olajjá alakítja a zsírokat - elengedhetetlen a legragadósabb és legzsírosabb ételek eltávolításához.

A mosogatógéphez való termékek, mint például a Finish Powerball, sokféle vegyi anyagot tartalmaznak és mindegyiknek saját szerepe van az edények megtisztításában, de a legnagyobb nehézséget az jelenti számukra, hogy egyszerre dolgozzanak, mivel nem egyforma körülmények között hatnak.

Az állvány tervezésétől kezdve egészen a víz áramlásáig a készülék belsejében, a modern mosogatógépek gyakran olyan tulajdonságokkal bírnak, melyek általánosságban hatékonyabbá teszik őket, mint a kézi mosogatás. A mosogatógép zárt környezetében a Finish Powerball tökéletesen hat, így nem kell időt szánnunk az edények súrolására. Egyszerűen töltsük be őket a mosogatógépbe, és hagyjuk, hogy a készülék és a mosószer elvégezze helyettünk a munkát![1] http://www.webmd.com/food-recipes/germs-in-kitchen

[2] http://hss.ulb.uni-bonn.de/2011/2588/2588.pdf