Whiskys poharak

'Uisge beatha' - az élet vizét, ahogy a whisky egykor ismert volt, közel ezer éve desztillálják, és a mai napig ugyanolyan népszerű, mint valaha. A whisky hallatán többnyire Skóciára gondolunk, melyről a skót whisky kapta a nevét, de Írország is fenntartja magának a jogot, és jelenleg az egész világon léteznek olyan szeszfőzdék, melyek a saját, helyi változatukat állítják elő. Meglepő módon a whisky története során nagyon kevés, kifejezetten likőrivásra alkalmas edényt találtak fel. Vessünk hát egy pillantást a legelterjedtebb poharakra, amikből whiskyt iszunk.

Feles pohár

Ha whiskyről beszélünk, a feles pohár a leggyakrabban használt mérőeszköz a bourbon vagy egyéb rövidital kimérésekor, mielőtt a csapos odalökné a régi western filmekben látható söntés bárpultjára. A rövides poharakat egyetlen célból tervezték, és kevés lehetőséget biztosítanak az italban található komplex ízek és aromák élvezetéhez. Kiváló partikellékek, de nem a legjobbak a whisky élvezetéhez.

Whiskys pohár

A whiskys pohár avagy old fashioned az egyik leginkább whiskyiváshoz társított pohár. A pohár mérete és alakja megfelelő mennyiségű szeszes ital felszolgálását teszi lehetővé jéggel együtt, mely úszkál az italban, ezzel biztosítva, hogy a folyadék elérje az optimális hőmérsékletet. A pohár alacsony mérete miatt kevésbé valószínű, hogy felborul vagy kiömlik belőle az ital, ami elég hasznos tulajdonság és bármikor kapóra jöhet!

Konyakos pohár

A pohár széles formája miatt a folyadék nagy felületen van kitéve a levegőnek, mely lehetővé teszi, hogy a kémiai összetevők reakcióba léphessenek, miközben megisszuk a whiskyt. Ívelt oldala továbbá arra szolgál, hogy felfogja az aromákat a pohár belsejében a szeszesital párolgása során. Ez a fajta pohár tökéletes azok számára, akik a szobahőmérsékletű whiskyt kedvelik, ahelyett, hogy jéggel innák. Ahogy megfogjuk a szárat, kezünk hője felmelegíti az italt, ezzel feltárjuk a komplex ízeket és aromákat.

Glencairn kristálypohár

A glencairn kristálypohár egyike annak a néhány pohárnak, melyet kifejezetten a whiskyiváshoz készítettek, és designja a hagyományos nosing copitas pohár formáján alapul, melyet a szeszfőzdék használnak a whisky kóstolásához és teszteléséhez. A pohár formáját az öt legnagyobb, skóciai whiskygyártó cég ízmestere hagyta jóvá. Hasonló a konyakos pohárhoz, de szélesebb és nincsen szára, ezért ez a pohár nagyobb felületen érintkezik a kezünkkel, ami által lehetővé válik, hogy az egész ital felmelegedhessen; valamint kisebb a pereme, mely csapdába ejti az összes felszabadult aromát, hogy emlékezetes élményt garantáljon számunkra.

A whiskys poharak tisztítása

Mint minden más az életben, egy pohár whisky élvezete is mosogatással jár. A mosogatógép segítségével gyorsan elmosogatható az a néhány pohár, de a többszöri mosás idővel homályosodást okozhat. A Finish ezért kifejlesztette a Finish Quantum mosogatógép-tablettát, mely gépi mosogatáskor speciális formulájának köszönhetően megvédi a poharakat attól a folyamattól, melynek eredményeként homályosak lesznek a poharaink. Így bármikor élvezhetjük az élet vizét anélkül, hogy aggódnunk kellene a feles poharak, a whiskys poharak és a konyakos poharak ragyogását befolyásoló tényezők miatt.