Trendek az üvegáru divatban

Bár az első, otthoni használatra tervezett mosogatógépet még az 1920-as években fejlesztették ki, egészen az 1950-es évekig nem vált széles körben használttá - és akkor is csak a dúsgazdagok kiváltsága volt. Valójában újabb 20 évig, vagy még tovább tartott, míg a mosogatógép általánosan elfogadottá vált az átlagos háztartásokban is.

Azóta persze az üvegáru jellege - és a tisztítás módja is - drámaian megváltozott. Itt megtudhatjuk, hogyan....

1970-es évek

Mint oly sok minden ebben a korszakban, a hetvenes évek üvegáruja is őrült színekben, valamint mindenféle textúrában és mintázatban pompázott.

Az ivásra használt poharakat rajzfilmfigurákkal vagy virágmintákkal díszítették. Ezek a minták idővel elhalványultak a mindennapos mosogatás eredményeként. A mosogatógépek megjelenésével a mosogatás minősége szerencsére javult az évek folyamán, és manapság gondosan elmosogatják még a legkényesebb üvegárut is.

Ezzel ellentétben bizonyos borokat Európa-szerte nehéz, díszesen mintázott és gyakran színes poharakból ittak. A pohár vastagsága nem okozott problémát a mosogatógép számára, már ha olyan szerencsések voltunk, hogy volt ilyenünk.

A hagyományos, dombornyomott söröskorsó szintén nagyon divatos volt, és tökéletes találmány, hiszen így kevesebbszer kellett a bárpulthoz menni!

1980-as évek

Az 1980-as évek első felében a poharak felettébb szögletesek voltak - gondoljunk a menő belvárosi fiúkra és lányokra, akik finom és gyakran színes szárú, V-alakú pezsgős/koktélos pohárból itták az alkoholt.

Az évtizedek múlásával a viktoriánus kor előtti különös tisztelgésnek lehettünk szemtanúi. Csiszolt boros, sherrys és portóis poharak, valamint díszes whiskys poharak váltak népszerűvé a háztartásokban, és kényes természetük miatt extra gondosságot igényelt a mosogatásuk.

Szerencsére az egyre előremutatóbb technológiának köszönhetően bármilyen pohár biztonságosan elmosogatható a mosogatógépben, így nem kell kézzel végeznünk a műveletet!

1990-es évek

A mindennapos, ivásra használt poharak gyakran bordázottak vagy csíkosak - a visszafogott díszítés nagyon divatos ebben az évtizedben. Az üvegáru továbbá nagyon tartós és emellett mosogatógépben mosható.

Míg a söröskorsók kimentek a divatból, a dobozos vagy palackos világos sör javára, a borfogyasztás meredek emelkedést mutatott. A chardonnay - mely az 1980-as években kezdett népszerű lenni - volt a legjobb választás. Akkoriban azonban a poharak sokkal kisebbek voltak (mintegy 25 cl űrtartalmúak), és könnyű volt elhelyezni őket a mosogatógép felső állványán.

A 2000-es évektől napjainkig

A mindennapos használatra tervezett üvegáru ára drasztikusan csökkent - napjainkban akár mindössze 500 forint körüli összegért is vehetünk négy darab sima, nagy teherbírású, mosogatógépben mosható poharat.

A borospoharak ezzel szemben nagyobbak, mint valaha, és öblös felső részük, valamint hosszú száruk miatt csak kézi mosásra alkalmasak. Azonban kibontakozóban van a szár nélküli borospoharak új trendje  - ezeket könnyebb tárolni, kevésbé hajlamosak a törésre és tökéletesen illeszkednek a mosogatógépbe is.

A 2000-es években a koktélok és az "aranyhalas gömbtartály"-szerű többszemélyes koktélos poharak szintén újjáéledtek. Ennél sokkal kreatívabb a legutóbbi divat, miszerint a szervírozott italokat, például a mojitot, ivóvizes és befőttes üvegekben szolgálják fel - amely valójában egy dzsemes üveg söröskorsószerű fogantyúval, és gyakran teteje is van. Furcsa és egyben praktikus darab.

Akár egy 1970-es talpas, rózsaszín pohárból kortyolgatjuk a Sauvignon Blanc-unkat vagy egy olcsó 2015-ös pohárból hörpintjük fel a kólát, válasszunk számukra megfelelő mosogatószert. Próbáljuk ki a Finish gépi öblítőszert is, hogy az üvegáru csillogó maradjon. Ez a termék üvegvédelmet biztosító összetevőt tartalmaz, amely csillogóbb és szárazabb poharakat és edényeket eredményez, így nem kell aggódnunk az ételmaradványok vagy vízkő miatt, valamint poharaink úgy néznek majd ki, mint újkorukban.