Ritka poharak

Most, hogy már szinte minden létező poharat megtárgyaltunk, bemutatjuk azokat a ritkább, egyedi darabokat is, melyek csak egy adott típusú ital fogyasztására használatosak. Ebben a cikkben a tequila és a grappa, illetve néhány más ital szervírozásához használt poharakról Ebben a cikkben a tequila, a grappa, illetve néhány más ital szervírozásához használt poharakról, valamint a világ minden tájáról származó egyéb ritkaságokról tudhatunk meg többet.

Tequila pohár

Talán meglepődünk rajta, hogy a tequilát nemcsak igénytelen felespoharakban szolgálják fel. A tequila rajongók leginkább egy pezsgős pohárhoz hasonló, de annál jóval kisebb pohárból szeretik elfogyasztani ezt az italt. A konyakos poharak szintén használatosak erre a célra (ahhoz hasonló poharak, amiből a brandyt is fogyasztják). Csak el ne felejtsük a sót és a lime-ot!

Portóis pipa

A portóis pipa az egyik legfurcsább pohár a listán. Hasonlít ahhoz a gyermekkorunkban használt csészéhez, amelynek az aljához szívószál van illesztve, vagy olyan, mint egy dzsinn lámpája. A portói kortyolgatását lehetővé tévő pipa koncepciója abból az ötletből származik, hogy anélkül is képesek legyünk meginni a folyadékot, hogy az érintkezne a levegővel, bár ez a logika kissé ingatag. A poharak eredete egészen a 17. századig nyúlik vissza[1], de a mögöttük lévő történet nagyrészt a múlt homályába veszett, ezért mára már csak a poharak maradtak ránk.

Grappa pohár

A szőlőből készült grappa pálinkát Olaszországban gyártják. 35-60%-os alkoholtartalma és íze miatt az ital óvatos fogyasztása javasolt, ezért kicsi pohárból isszák. A pohár szárának és alsó részének gömb alakú formájának köszönhetően hidegen tartja a folyadékot. Az üveg innentől felfelé kiöblösödik, ezáltal az ital veszít egy kicsit erőteljes aromájából.

Bármilyen legyen is a pohár, a Finish Quantum Max mosogatógép-tabletta segít megvédeni a poharakat a homályosodást okozó folyamattól. A tequila és grappás poharak nagyszerűen illeszkednek a mosogatógép felső tálcájára, és a készülék ragyogóan tisztává varázsolja őket. Az üvegvédelem segít meghosszabbítani a poharak élettartamát, továbbá alakjuktól függetlenül ragyogóvá varázsolja őket. Szóval csak élvezzük az italt, bármilyen pohár is van kéznél, és ne aggódjunk, mert a mosogatógép és a Finish gondoskodik helyettünk a továbbiakról.


[1] http://www.winespectator.com/drvinny/show/id/49921