Rázva, nem keverve: A megfelelő pohár kiválasztása

Amennyiben koktélok készítéséről van szó, számtalan lehetőség közül választhatunk, csak a megfelelő összetevőkre és a megfelelő pohárra lesz szükségünk. Bár a poharak mindenféle formában és méretben rendelkezésünkre állnak, tudtuk, hogy sajátos oka van annak, amiért a különböző italokat különböző poharakban szervírozzák? Az alábbiakban megvizsgáljuk a négy leggyakoribb típust, illetve az okokat, hogy miért olyan a formájuk, amilyen. Továbbá azt is bemutatjuk, hogy mi a legjobb módja a különböző típusú poharak elmosogatásának, hogy az egyes poharak ragyogóan tiszták és csillogóak legyenek.

Vizespohár

A vizespohár egy magas pohár méghozzá meglehetősen kicsi kerülettel, ezért tökéletes a szénsavas italokhoz, mert magas, vékony alakja segít megőrizni a buborékokat, azáltal, hogy szűkebb szája csökkenti azt a felületet, ahol a folyadék érintkezésbe kerülhet a levegővel. Az egyik magyarázat szerint a vizespohár arról kapta az angol nevét, hogy a skót whiskyt "bolls"-ban mérték, majd innen terjedt el a hétköznapi nyelvben, mint a poharakra használatos szó. Ugyanakkor egy "boll" mintegy negyvennyolc gallon, ezért nem ajánlott, hogy egy ekkora méretű poharat próbáljunk találni!

Mivel a vizespoharat úgy tervezték, hogy megőrizze az italok szén-dioxid tartalmát, ezek a poharak tökéletesek buborékos összetevőjű koktélok szervírozásához, mint például:

 • Tom Collins
 • Long Island Ice tea
 • Gin tonic
 • Cuba libre

Whiskeys pohár

Némiképp meglepő, hogy a whiskeys pohár nagyon hasonlít a vizespohárhoz, csak alacsonyabb. A talpa azonban sokkal vastagabb, azért, hogy hidegen tartsa az italt, és alacsonyabb, de szélesebb öble növeli a levegőnek kitett folyadék mennyiségét, így lehetővé teszi az oxidációt.

Ezek a poharak tökéletesek erős aromájú röviditalok, például whisky és bourbon fogyasztásához, mert a komplex, összetett ízek kibontakozhatnak a levegővel éreintkezve. A tökéletes koktélok ezekhez a poharakhoz:

 • White Russian
 • Old-Fashioned
 • Caipirinha
 • Negroni

 

Martinis pohár

A martinis pohár eredete az 1900-as évekre vezethető vissza, és története annak a ténynek tulajdonítható, hogy tompa alakja lehetővé teszi az alkohol maximális kitettségét az oxidáció érdekében, vagy annak a (nem igaz, de csodálatos) gondolatnak, hogy a szesztilalom idején gyorsan kellett kiüríteni a poharakat - ami csak egy kézmozdulatba került.

Ezeknek a poharaknak a formája és kényes természete megköveteli, hogy az italokat külön keverőedényben összemixelve (rázva vagy keverve) készítsük el, és kiválóak az alábbi, finoman ízesített koktélok szervírozásához:

 • Martini
 • Manhattan
 • Gimlet
 • Pink Gin

Pezsgőspohár

A pezsgőspohár - ha hitetünk a történetnek - állítólag Marie Antoinette egy bizonyos testrésze alapján lett megmintázva! Függetlenül attól, hogy igaz vagy sem, ez egyáltalán nem akadályozta meg a Dom Perignon pezsgő készítőit, hogy 2008-ban megújítsák a poharat, mely ezúttal Claudia Schiffer melleit mintázta. A pezsgőspohár lekerekített, öblös része miatt kevésbé valószínű, hogy kifolyik belőle az ital, mint a martinis pohár esetében, de csakúgy, mint szögletesebb unokatestvérénél, a szár itt is megakadályozza, hogy az ember kezétől felmelegedjen a pohárban lévő folyadék.

A legjobb italok pezsgőspoharakban szervírozva:

 • Cosmopolitan
 • Brandy Alexander
 • Grasshopper
 • Sidecar

Mosogatás

Mindig óvatosnak kell lennünk, amikor betöltjük a poharakat a mosogatógépbe, ügyelve arra, hogy a felső polcon helyezzük el őket, távol egymástól. Ha túl közel vannak egymáshoz, összeütődhetnek, ami csorbuláshoz vagy repedésekhez vezethet. Ezt különösen fontos figyelembe venni a whiskeys poharak esetében, mert alacsony súlypontjuk miatt nagyobb valószínűséggel fognak össze-vissza csúszkálni.

A vizespoharak kevésbé hajlamosak a csúszkálásra, de magasságuk és kisebb kerületük miatt nagyobb valószínűséggel törhetnek el, ezért mindig ellenőrizzük, hogy minden oldalról jól kitámasztottuk-e őket.

A talpas poharak, mint a pezsgőspohár és a martinis pohár esetében le kell eresztenünk a felső rekeszt, hogy több helyet biztosíthassunk számukra. Mint a whiskeys poharaknál, itt is fontos, hogy meggyőződjünk róla, hogy nem tudnak összekoccanni bármilyen más üveggel, amennyiben elmozdulnának a mosogatás során.

Minden üvegáru esetén fontos, hogy a megfelelő termékeket használjuk a mosogatáshoz. A Finish Quantum Max Shine and Protectterméket úgy fejlesztették ki, hogy a poharakat ragyogóan tisztává varázsolja, valamint megvédje és megakadályozza, hogy az üvegáru homályossá vagy mattá váljon. Végül az öblítő gondoskodik róla, hogy a víz azonnal elpárologjon a poharak felszínéről, és így megakadályozza a csúnya vízfoltok kialakulását.

Így bármilyen italt kedvelnénk, a Finishnek köszöhetően garantáltan tökéletesen csillogó pohárból fogjuk elfogyasztani.