Pohártisztítás könnyedén

Az emberiség már 3500 éve is készített üveget. A legkorábbi ismert lelet Egyiptomból, az időszámításunk előtti 1350-es évekből származik. Azonban nem túl valószínű, hogy a maszatos és homályos üveg probléma lett volna a Krisztus előtti ember számára, mivel csak a rómaiak találták fel az átlátszó üveget - így próbáltak feltűnni az általuk fogyasztott bor színével. Ha a rómaiak meg tudták oldani, hogy tiszta pohárból igyanak, manapság már nincs rá okunk, hogy ne legyünk képesek utánozni őket. Ugyanakkor hasznosnak bizonyulna egy pofonegyszerű, a pohár egész élettartamát végigkövető útmutató az üvegárúk gondozásához, hogy azok folyamatosan úgy nézzenek ki, mintha újak lennének és elkerüljük a homályos poharak jelenségét.

Szerencsére mi találtunk megoldást erre a problémára.

HASZNÁLAT

Kezdjük a poharak használatával. Itt nem lesz szükségünk túl sok segítségre, de jó, ha tudjuk, hogy az üveget szabálytalan szerkezete teszi világossá, ugyanakkor rendkívül érzékeny az úgynevezett "hősokk"-ra. Ez úgy hangozhat, mint egy késő esti akciófilm, de valójában ezt a kifejezést használjuk arra a folyamatra, amikor az üveg hőmérséklete túl gyorsan változik, és ezáltal kiszélesedik vagy egyenetlenül zsugorodik össze - ez a hatás okozza a törést. Szóval ne feledjük, hogy sose öntsük a pohárba túl forró vagy nagyon meleg folyadékot, kivéve, ha a gyártó kifejezetten azt állítja, hogy ez megengedett. Amennyiben a poharak széle már lepattogzott vagy megrepedt, elértek élettartamuk végére, vagyis ez esetben már ne használjuk őket. Ha mégis tovább használjuk őket, kis üvegszilánkok juthatnak az italba és a repedések kiváló baktérium gyűjtőhelyként funkcionálhatnak, melyektől nagyon nehéz megszabadulni, még abban az esetben is, ha mosogatógépben mossuk a poharakat.

MOSÁS

Amikor a poharakat betesszük a mosogatógépbe, mindig a felső rekeszbe rakjuk őket, távol minden más edénytől. A magasabb szárú vagy öblös poharak miatt elképzelhető, hogy le kell eresztenünk a rácsot, hogy helyet csinálhassunk nekik. Fontos továbbá, hogy megbizonyosodjuk róla, a poharak nem érintkeznek egymással, mert összetörhetnek, ha egymáshoz koccannak. Ahhoz, hogy a legjobb eredményt érjük el a mosási fázis alatt és elkerüljük a homályos poharak problémáját, használjunk Finish Rinse Aid-et. Ez segít kikerülni, hogy vízpöttyös maradjon a pohár, valamint feleslegessé teszi a mosogatási ciklus utáni extra mosogatást és törölgetést.

TÁROLÁS

Amikor a poharak tárolásához érünk, két táborra oszlik a tömeg: a talppal felfelé és a talppal lefelé tárolókra. Ha a poharakat szájukkal lefelé tároljuk, elkerülhetjük a porosodást és más szennyeződéseket, de ha talpára állítjuk a poharat, a pohár szája nem fertőzödhet meg a szekrény alján felgyülemlett baktériumoktól, és kisebb a kockázata annak, hogy kicsorbul az üveg. Ezeket kikerülendő, helyezzünk el egy vékony, tiszta ruhát a szekrény alján, mielőtt a poharakat szájukkal lefelé a polcra tennénk. Ezzel megakadályozzuk, hogy kár érje a poharak peremét, és nem hagyunk teret a pornak sem, hogy megtelepedhessen a poharak belsejében.

Ez a megoldás ugyan nagy helyigényű lehet, de ha lehetséges, kerüljük el a poharak egymásba helyezését, mert ez töréseket, karcolásokat okozhat vagy akár vákuumot is képezhet, mely megakadályozza, hogy később széthúzhassuk őket.