Homályos poharak: Ismerjük meg a problémát

A homályos pohár sokunk számára kínos dolog lehet. Akik idővel azt tapasztalják, hogy homályossá válnak a poharaik, gyakran kidobják vagy elrejtik őket a konyhaszekrény hátsó részében, és csak akkor használják a poharakat, amikor senki nem látja azokat. De miért is történik mindez? A poharak homályosodásának két fő oka van és idővel mindkettő előfordulhat: egyrészt a kemény víz lerakódásai, másrészt a korrózió okozhat foltokat. Ezek a homályosodás teljesen eltérő típusai, és a megelőzésükhöz különböző óvintézkedésekre van szükség.

A kemény víz lerakódásai

Ha olyan helyen él, ahol kemény a víz, azt tapasztalhatja, hogy lerakódások gyűlnek össze a mosogatógépben. Ezek a lerakódások, például a vízkő, megtapadhatnak a poharakon, illetve az edényeken és homályosságot okozhatnak. Míg a korrózió visszafordíthatatlan, szerencsére ez a fajta homályosság kiküszöbölhető és egyszerűen megelőzhető.

A mosogatógép rendszeres és alapos tisztítása Finish Mosogatógép tisztítóval segít eltávolítani minden makacs szennyeződést ami mosogatás után visszamaradhat - például az ételmaradványokat, zsírt és lerakódott vízkövet - mielőtt azok megtapadhatnának a poharakon. A mosogatógépet ajánlott havonta egyszer kitisztítani, nemcsak azért, hogy ezt megelőzzük, hanem a teljes hatékonyság érdekében is, amivel időt spórolhatunk önmagunknak. Ha Finish Rinse Aid-et használ mosogatáskor, a felületeken keletkező vízcseppek eloszlanak mielőtt elpárolognának, és maguk mögött hagynák az esetlegesen felgyülemlett vízkőmaradványokat.

Üvegkorrózió

Ha olyan helyen él, ahol lágy a víz, különösen ki van téve a poharak homályosodásának másik típusa, az üvegkorrózió veszélyének. Ez a jelenség ugyanakkor bárhol előfordulhat és számos tényező okozhatja, a hőhatástól és rossz üvegminőségtől kezdve a túl hosszú ideig tartó programciklusokig. A poharak élettartamát számtalan módon meghosszabbíthatja, de fontos, hogy megismerje ezeket, még mielőtt homályossá válnának poharai:

  • A poharak vásárlásakor ellenőrizze, hogy tisztíthatók-e mosogatógépben.
  • Használjon Finish mosogatószert és Finish Protectort, melyek megóvják poharait a korróziótól, így azok hosszabb ideig csillogóak maradnak.
  • Ha van vízkeménység szabályozó egység a gépen, ellenőrizze, mert előfordulhat, hogy túl magas értékre lett beállítva.
  • Kényesebb üvegedények esetén mosogasson alacsony hőmérsékleten vagy poharaknak szánt programon. A Dartington Crystal is a Finish-t ajánlja az üvegedények mosogatásához - így teljesen nyugodt lehet, amikor beteszi a mosogatógépbe kedvenc poharait.
  • A mosogatási ciklus végén mindig nyissa ki a mosogatógépet, hogy a felesleges gőz távozhasson (a modernebb készülékek ezt belső ventilátorok segítségével oldják meg). Hagyja kihűlni a poharakat a mosogatógépben, még mielőtt kivenné őket.

Míg a vízkeménység többnyire a földrajzi elhelyezkedéstől függ, nem teljesen szabályozhatatlan.  Ha nincs tisztában vele, hogy lakóhelyén kemény vagy lágy-e a víz, ezzel a hasznos eszközzel most megtudhatja.