A megfelelő pohár: Útmutató italos poharakhoz

Az emberek gyakran azt gondolják, hogy a talpas poharakat legjobb kézzel mosogatni. Sokan hiszik azt, hogy a mosogatógépben az üvegek homályossá válnak vagy mosogatás közben eltörhetnek a borospoharak. Ez a tévhit abból az időből származik, amikor a mosogatógépek még nem voltak olyan kifinomultak, mint napjainkban, illetve mielőtt megjelentek volna a piacon az üvegkorróziót megelőző termékek. Mivel azonban minden üveg különböző, nem lehet őket ugyanúgy mosogatni. A poharak elrendezésekor és egymásra helyezésekor figyelembe kell venni az alak, méret és falvastagság eltéréseit, ily módon garantálhatja biztonságukat és segítheti elkerülni az esetleges töréseket.

Az alábbi egyszerű útmutatóban feltárjuk, mi az oka annak, hogy ennyire eltérőek az italos poharak, valamint néhány jó tanáccsal is szolgálunk, hogyan gondoskodhat biztonságos és hatékony mosogatásukról.

Borospoharak

A borospoharaknak két típusa van: léteznek vörös- és fehérboros poharak. A vörösboros poharak kehely része széles és gömbölyű, a száruk pedig rövid. Ezzel ellentétben a fehérboros poharak hosszabbak és keskenyebbek. Ennek az az oka, hogy a vörösbornak több helyre van szüksége, hogy elkeveredjen és reakcióba lépjen a levegővel, valamint kibontakozzon az összetett aromája; míg a fehérborhoz olyan pohárra van szükség, ami meggátolja az oxidációt, és megőrzi a finom és árnyalt zamatokat.

Mint minden italos pohár esetén, fontos, hogy a borospoharakat is a mosogatógép felső kosarába helyezzük, távol az edényektől. A fehérboros poharak elhelyezésekor előfordulhat, hogy le kell engedni a kosarat (ez a legtöbb modern mosogatógépben lehetséges), mivel a hosszú talpaknak több helyre lehet szükségük. Lényeges gondoskodni arról is, hogy ne érjenek egymáshoz a poharak, mivel ha összeütődnek, eltörhetnek - a koccintást ne a mosogatás, hanem a pohárköszöntők idejére tartogassuk!

Martinis poharak

A martinis pohár körülbelül a 20. század elején jelent meg, mint a koktélos poharak gyakran kaotikus világának evolúciója. Az oxidáció szabályozása érdekében alakja a borospoharak világát idézi. A kúpos forma és a kehely tág keresztmetszete révén a gin a lehető legnagyobb mértékben tud érintkezni a levegővel, így feltárulnak a zamatok és megkülönböztethetők az összetett ízek. Egy másik magyarázat kissé eltér ettől és azt állítja, hogy ezek a poharak a szesztilalom idején keletkeztek, mivel razzia esetén egy laza csuklómozdulattal el lehetett tüntetni minden inkrimináló folyadékot.

A martinis és koktélos poharakat óvatosan kell mosogatni, mivel még hosszabb és finomabb száruk van, mint boros társaiknak, ezért mindenképpen le kell engedni a felső kosarat, hogy elegendő hely legyen a poharak számára. Az is fontos, hogy távol legyenek egymástól, így elég helyük legyen elmozdulni anélkül, hogy más tárgyakkal érintkeznének.

Konyakos poharak

A konyakos pohár rövid szára és a kehely nagy felülete együttvéve azt eredményezi, hogy a benne lévő alkohol sokkal gyorsabban elkezd párologni. Az íves oldalakkal együtt a kehely így megtelik a konyak aromájával, és még teljesebb zamatélményt tesz lehetővé.

Az alakjuk miatt leginkább a vörösboros poharakhoz hasonlóan lehet őket mosogatni. Nincs szükség a felső kosár leengedésére, azonban az alacsonyan elhelyezkedő súlypontjuk miatt hajlamosak elcsúszni, ezért elegendő helyet kell biztosítani számukra, hogy ne koccanjanak neki más poharaknak a mosogatógépben.

Kristálypoharak

A kristálypoharak eredetileg úgy készültek, hogy az üveg kalcium tartalmát ólommal helyettesítették. A régészek már i.e. 1400-ból is találtak olyan üvegdarabot, ami hasonló technikával készült.

Kristálypoharak esetén a legjobb, ha az adott gyártó utasításait követjük, hiszen a különböző gyártók gyakran eltérő mosogatógép specifikációkat javasolnak termékeikhez. Egyesek azt állíthatják, hogy a poharaik túl vékonyak a gépi mosogatáshoz, mások pedig azt, hogy gépben is biztonságosan mosogathatók a poharaik, ha a program hőmérséklete legfeljebb 65°C. Kristálypoharak mosogatásakor mindig enyhe mosogatószert kell használni. A poharak tisztításához a Dartington Crystal és a Villeroy & Boch is a Finish gépi mosogatószert ajánlja.

Most, hogy már megismerte a pohárfajtákat, itt az ideje, hogy meghívjon néhány rokont és barátot, és együtt teszteljék őket. Ne feledje, az italokat csak mértékkel fogyasszák! Egészségükre!