A megfelelő pohár kiválasztása

Napjainkban egyre több ember értékeli a jó sör adta ízeket és aromákat. Csakúgy, mint a borok esetén, a sör műértők is megmondhatják, hogy a pohár típusa nem lehet vita tárgya, ha az italt teljes mértékben élvezni akarjuk. Most megvizsgálunk néhány különböző poharat, és megnézzük, hogy milyen sört érdemes felszolgálni bennük, illetve, hogy a poharak milyen hatással lehetnek a sörfogyasztás élményére.

Söröspohár / Pintes pohár

Ez a típusú pohár látható leggyakrabban az európai bárokban és kocsmákban, azaz a sztenderd "söröskorsó". A söröspohár egyenes oldala a talpából indul ki, és néha shaker pohárnak is hívják, mert a koktél shaker részeként lehet használni. A pintes pohárnak szintén hasonló alakja van, de a tetejéhez közel kicsit kidudorodik, majd visszagörbül. Ez megkönnyíti a fogását és ösztönzi a habképződést a sör tetején, ezért a pintes pohár tökéletes a stout jellegű és a krémesebb sörökhöz. Ezeket a poharakat úgy tervezték, hogy erősek és könnyen tisztíthatóak legyenek, továbbá olcsó lecserélni őket, viszont nem emelik ki a nüansznyi különségeket, így az egyszerűbb és kevésbé egzotikus sörökhöz illenek jobban, mint a pale ale, illetve a borostyán színű vagy a világos sör.

Tulipán alakú pohár

Ez a pohár drámaian befelé görbül a pereméhez közel, valamint szára van, hogy így tarthassuk kézben. A pohár alakja miatt csapdába esnek a sör aromái, ezáltal segíti kibontakoztatni a komplex ízeket és a szára megakadályozza, hogy a kezünkben lévő sör túlságosan felmelegedjen mialatt elfogyasztjuk. A tulipán alakú pohár nagyon jó árnyaltabb ízű sörök fogyasztása, például palackban érlelt, valamint erősen szénsavas sörök esetén, mivel a pezsgés zavartalan marad az öblös pohárban.

Belga söröspohár

Ez a pohár nagyon hasonló a talpas tulipánhoz, de szélesebb és kifejezetten alul elhelyezkedő kelyhe van, valamint kisebb méretű. Domborúra tervezték, mely lehetővé teszi, hogy felmelegíthessük kezünkkel a poharat és a benne lévő sört, így néhány bonyolultabb illat és ízjegy is felszabadítható. A pohár alakja azt is lehetővé teszi, hogy megforgassuk benne a sört, és ezzel aktiváljuk a csapdába szorult ízeket. A snifters tökéletes magasabb alkoholtartalmú sörök esetén, mivel kisebb mérete miatt az alkoholfogyasztás mértéke szabályozott, vagyis lehetővé teszi, hogy élvezzük a sört, így a több, mint 8%-os alkoholtartalmú sörökhöz ajánlott, mint a belga tripels, az imperial stouts vagy a lambics.

Söröskorsó

Ezek a nagy, bögreformájú poharak azt a célt szolgálják, hogy képesek legyünk nagyobb mennyiségű sör társaságában múlatni az időt. A fogantyú megakadályozza, hogy a test hőmérséklete befolyásolja a sör hőmérsékletét, valamint a pohár vastag fala azt is lehetővé teszi, hogy az ital hosszabb ideig megfelelő hőmérsékletű maradjon. Ezen tulajdonságai miatt nemcsak kevesebbszer kell a bárpulthoz járulnunk, hanem egyúttal jó lehetőséget kínál önmagunk kényeztetésére, ezért ezek a poharak az alacsony alkoholtartalmú italok, azaz a gyümölcsízű, a pilzeni, a blondes vagy a bitters típusú sörökhöz illenek legjobban.

Bármi legyen is a kedvenc sörünk, mindegyikhez választhatunk megfelelő poharat, hiszen mind könnyedén elmosható. Csak tegyük őket a felső polcra a peremükkel lefelé, és győződjünk meg róla, hogy nem érintkeznek egymással, mert a mosás alatt néha összeütközhetnek. A talpas poharak számára a polc magassága többnyire lejjebb állítható, így megbizonyosodhatunk róla, hogy a legnagyobb védelemben részesülnek. A Finish Quantum Max Shine and Protect gépi mosogatószer tabletta segít nekünk, hogy a poharak tisztán, csillogóan és homályosodástól védetten kerüljenek ki a mosogatógépből. Szóval csak annyit kell tennünk, hogy hátradőlünk és élvezzük az általunk kedvelt sört - a megfelelő pohárból természetesen.