Veszélyek a konyhában

Minden meg nem fordított edényben, valamint a konyha sarkaiban is leselkedhetnek tisztítószerek által érintetlenül hagyott baktériumok, piszok és egyéb csúnya dolgok. A konyha legmocskosabb helyei jelentik a legtöbb problémát, ezért jó, ha megismerjük ezeket annak érdekében, hogy alaposan és gyakran megtisztíthassuk ezeket a felületeket. Míg a mosogatógép a legtöbb mosogatási problémát elintézi helyettünk, nem ez az egyetlen dolog, amin rajta kell tartanunk a szemünket.

Mosogató

Valószínűleg nem tartjuk a mosogatót elképzelhetetlenül koszos helynek - elvégre tisztításra tervezték! De az élelmiszerdarabkákból származó baktériumok jól boldogulnak nedves körülmények között és számos betegség kiváltó okai lehetnek. Ezért próbáljuk meg a mosogatót ugyanolyan tisztán tartani, mint a vécénket. A mosogatógép gyakoribb használata segít a mosogatót tisztábban tartani, és csökken az esélye, hogy ételdarabok maradjanak a dugóban vagy a mosogatóban, valamint a mosás során felhasznált víz mennyiségét is csökkenthetjük, ezáltal hatékonyabb lesz a mosogatás.

Csepegtető tálca

Csakúgy, mint a mosogató, a csepegtető tálca is remek táptalaja lehet a baktériumoknak, amennyiben nem töröljük le rendszeresen. Ha van néhány olyan tárgy, amit nem akarunk a mosogatógépbe tenni, egy szárítóállvánnyal megakadályozhatjuk, hogy a nehéz edények és serpenyők alatt víz gyűljön össze a száradás során (azáltal, hogy a víz megfelelően lefolyik). Ne feledjük, mindig van rá esély, hogy vendégeink a régi poharakat vegyék ki a mosogatógépből.

Konyhapult

Nagyon fontos, hogy a munkalapot és a vágódeszkákat tisztán tartsuk, mert érintkezésbe kerülnek azzal az étellel, amit végül megeszünk. Ha nem eléggé tiszták, a baktériumok átterjedhetnek az élelmiszerekre, és megbetegíthetnek minket.

Íme, néhány gyors tipp a konyhapult tisztán tartásához:

  • Mossuk le a munkalapot, mielőtt hozzákezdenénk az étel elkészítéséhez.
  • A kiömlött ételt töröljük fel, amilyen gyorsan csak lehet.
  • Győződjünk meg róla, hogy alaposan lemostuk a konyhapultot azután, hogy nyers élelmiszerekkel - beleértve a húst vagy a nyers tojást - érintkezett.
  • Soha ne tegyünk kész ételt a pultra vagy olyan vágódeszkára, ami korábban nyers élelmiszerrel érintkezett, kivéve, ha előbb alaposan lemostuk őket.

Vágódeszkák

A félig főtt csirke veszélyei jól dokumentáltak, de nem ez az egyetlen egészségügyi kockázat, ha  ételek elkészítéséről van szó. A vágódeszkák maguk is számos baktérium otthonául szolgálhatnak, mely az ételkészítést veszélyessé teszi. Szerencsére a vágódeszkák az egyik legegyszerűbben tisztítható konyhai eszközök. Egyszerűen csak tegyük be őket a mosogatógépbe, miután elkészítettük az ételt (javasoljuk különválasztani a vágódeszkákat, egyet a húskészítményeknek, egyet a zöldségeknek és végül egy harmadikat a halaknak) és mossuk el őket!

A tiszta konyha alapja a tiszta tányér, és ezt az egyik legegyszerűbb módon úgy érhetjük el, ha Finish Max Shine and Protect gépi mosogatógép tablettát használunk, mely az összes edényünket nagy gondossággal kezeli és tisztára mossa. Mindössze annyit kell tennünk, hogy megfeledkezzünk a mosatlan edények ránk nehezedő súlyáról, hogy betöltjük a mosogatógépet és a Finish elvégzi helyettünk a munkát.