Öt dolog, ami nélkül a szakács nem létezhet

Függetlenül attól, hogy egy felső kategóriás éttermet vezetünk a város közepén vagy szimplán a saját konyhánk mesterei vagyunk, az alábbi öt dolog segít leküzdeni még a legkisebb szembejövő problémát is...

Fokhagymazúzó - Ha használtunk valaha hagyományos fokhagymaprést, tudjuk milyen bosszantó, amikor az összezúzott fokhagyma az eszköz belsejében marad és eltömíti a lyukakat, ahelyett, hogy kipréselődne. Esetlegaz eszköz oldalán folyik ki a pép, és egy késsel kell kikapargatnunk a maradékot. Nem túl sikeres próbálkozás, de a hagyma felaprítása szintén nehéz feladat. Hacsak nem vagyunk gyakorlott késhasználók, nehéz lesz megfelelő finomságúra vágnunk a fokhagymát. A fokhagymazúzó használata ezzel szemben sokkal gyorsabb és egyszerűbb megoldás. Egyszerűen vágjuk le a gerezd végeit, majd hámozzuk meg, tegyük bele az eszközbe és nyomjuk ki a hagymát. Minden alkalommal tökéletesen préselt fokhagymát kapunk, persze maradékok nélkül és a legjobb az egészben, hogy az eszközt a mosogatógépben is elmoshatjuk!

Spirál vágó - Ez a varázslatos eszköz úgy működik, mintha zöldségek számára készült ceruzahegyező volna. Segítségével hosszú, julienne csíkokat vághatunk vele olyan zöldségekből, mint a cukkini és a sárgarépa. Textúrát adhatunk a salátáknak, vagy dekorálhatjuk velük a vacsorára készült kedvenc fogásunkat. Néhány spirál vágót nem is kell szétszedni, hogy elmoshassuk, egyszerűen csak rakjuk be a mosogatógépbe.

Üveg mérőedény - Sokkal jobb, mint a mérőpohár, mert mérni és keverni is lehet benne. Többségük szilikon fedővel kapható, így ha pizzát, kenyeret vagy csigát készítenénk, pihentethetjük benne a tésztát. Keressünk olyat, aminek kiöntője is van, hogy minimalizáljuk a csöpögést. Általában mind használható mikrohullámú sütőben, illetve fagyasztóban és mosogatógépben is moshatók. Annak érdekében, hogy az üveg fényes maradjon és a jelek könnyen olvashatóak legyenek, használjunk Finish Quantum Max mosogatógép-tablettát, mely segít megelőzni az üveg homályosodását.

Mérőkanalak - Azt gondolhatnánk, "Van evőkanál és teáskanál a fiókban, miért lenne szükségem egy speciális készletre?" De hogyan találjuk ki, hogy mennyi egynegyed teáskanálnyi mennyiség? A kanalak ritkán szabványméretűek. Ahogy már valószínűleg felfedeztük a saját kárunkra, túl sok, vagy túl kevés valamiből -  különösen sütéskor - különbséget jelenthet siker és kudarc között. Ehelyett érdemes beruháznunk egy öt mérőkanalat tartalmazó szettbe, melyet együtt tárolhatunk egy zárható gyűrűn. Egynyolcad teáskanáltól az evőkanálnyi mennyiségig mérhetünk velük. Próbáljunk keskeny fejű kanalakat vásárolni, melyek könnyedén beleférnek a karcsú fűszeres tégelyekbe, továbbá hosszú nyéllel rendelkeznek, így könnyebben használhatók.

Rugalmas vágódeszkák - Ezek a tartós és elnyűhetetlen vágódeszkák kevesebb, mint fél milliméter vastagságúak, mely lehetővé teszi, hogy tölcsérszerűen meghajlítsuk őket, és azt, amit felvágtunk rajtuk, rögtön egy tálba, serpenyőbe vagy a szemetesbe tehessük. Általában ötös csomagban kaphatóak, így a különböző színűeket különböző ételek, hal, hús, szárnyas, kenyér és zöldségek elkészítéséhez használhatjuk elkerülve a keresztszennyeződést, továbbá higiénikusan tiszta állapotban tarthatjuk az összes vágódeszkát, ha mosogatógépben mossuk el őket. Mindig használjunk Finish gépi öblítőszert, mely segít leküzdeni a műanyag felületeken megjelenő vízfoltokat, valamint felgyorsítja a száradási folyamatot, így következő alkalommal, amikor szükségünk lesz rájuk, azonnal készen állnak a bevetésre. q