Mítoszok a kemény vízről: megdöntve!

Az Egyesült Királyságban[1] a lakások több, mint 60%-ában kemény a víz, mégis sokan félretájékozódottak, hogy mit tartalmaz a kemény víz és miként érinti a háztartásokat. Az alábbiakban bemutatunk néhány kemény vízzel kapcsolatos mítoszt, majd valós tényekkel megcáfoljuk őket.

1. Mítosz: A kemény víz káros az egészségre

Talán hallottunk már olyasmiről, hogy a kemény víznek káros egészségügyi hatásai vannak, azonban a bizonyítékok azt mutatják, hogy valójában inkább csak hasznos lehet számunkra. Az Egészségügyi Világszervezet azt mondja, hogy "nincs semmiféle meggyőző bizonyítéka annak, hogy a kemény víz káros hatással van az emberiségre"[1]. Az Egyesült Államokban a National Research Council bebizonyította, hogy a kemény vízben lévő kálcium és magnézium kisebb mértékű étrend-kiegészítőként is funkcionálhat[2].

2. Mítosz: A vízben található ásványi anyagok szennyezőek

Létezik olyan mítosz, mely szerint a kemény víz tele van egészségtelen szennyező anyagokkal, de ez csupán csak legenda. A kemény víz vegyületeket, elsősorban kalciumot és magnéziumot tartalmaz. Ezek nem ugyanazok a vegyületek, mint a vízszennyező anyagok - fertőtlenítőszerek, mikroorganizmusok és szervetlen vegyi anyagok.

3. Mítosz: A vízlágyítók tisztítják a vizet

Valamiképp a kettes számú mítosszal kapcsolatos és fontos tudni, hogy miközben maguk az ásványi anyagok nem szennyezőek, a vízlágyítók sem tisztítják a vizet. A vízlágyítókat a kemény víz kálciumtartalmának eltávolítására vagy csökkentésére tervezték. Egyedüli céljuk, hogy összegyűjtsék a víz ásványi anyagait. Vagyis ez azt jelenti, hogy nem tisztítják meg a vizet a vegyi anyagoktól, üledéktől vagy mikroorganizmusoktól. Ezeket megfelelő szűréssel vagy széntartalmú szűrőrendszerrel lehet eltávolítani.

4. Mítosz: A kemény víz a poharak homályosodásához vezet

Bár igaz, hogy a kemény víz hatással lehet a poharakra, homályosodást nem okoz (ami visszafordíthatatlan károsodás a poharakon). A kemény víz felhalmozott lerakódásokat okozhat a pohár felszínén, ami azt a látszatot kelti, hogy a poharak csíkosak. Ezeket a csíkokat azonban könnyű elkerülni, csak annyit kell tennünk, hogy Finish Rinse Aid-et használunk, mely megakadályozza az ásványi anyagok lerakódását az üvegen, és segít, hogy poharaink csillogóan tisztán kerüljenek ki a mosogatógépből.

5. Mítosz: A kemény víz károsítja a vízforralókat

Jóllehet a kemény víz tartalmazza mindazon elemeket, melyek a kalcium-karbonátosodást (avagy szürke réteget) okozzák, ez nem növeli a vízforraláshoz szükséges időt. Ha aggódunk a vízforralón megjelenő karbonátosodás okozta hatások miatt, félig töltsük meg vízzel a kannát és adjunk hozzá két evőkanál ecetet, majd hagyjuk állni négy órán keresztül. Miután letelt az idő, ürítsük ki a vízforralót és töröljük le a fellazult szürke réteget. Öblítsük ki újra és ismételjük meg a folyamatot (amennyiben szükséges).