Mit jelent a mosogatógépben mosható kifejezés?

A mosogatógépben mosható egy olyan kifejezés, amit valószínűleg már mind hallottunk, és láttunk is néhány pohár és tányér alján. Ugyanakkor valószínűleg nem tudjuk, hogy ez pontosan mit jelent, és ennek jó oka van: a mosogatógépben mosható kifejezés nem egy szabványcímke vagy állítás! Minden konyhai eszközt gyártó cégnek megvan a saját folyamata és szabványa annak meghatározására, hogy mit nevez mosogatógépben moshatónak, mely saját módszereken és a felhasznált alapanyagokon alapszik.

Ez pontosan mit jelent?

A mosogatógépben mosható kifejezés lényegében azt jelenti, hogy az adott tárgyat a gyártási folyamat egy bizonyos szakaszában kezelték annak érdekében, hogy a mosogatógép belsejében fennálló tartósan magas hőmérséklet, és a hatékony tisztítószerek ne veszélyeztessék a tárgyak minőségét, és ne okozzanak bennük semmilyen kárt. Ez természetesen mindkét irányban működik, mivel ha megpróbálunk elmosni a mosogatógépben egy hőre lágyuló (alacsony olvadáspontú műanyagot) tárgyat, az tartós kárt okozhat a készülékben.

Hogyan teszik a gyártók mosogatógépben moshatóvá a termékeiket?

A különböző anyagokból készült különböző tárgyak számára különböző technikák állnak rendelkezésre, hogy a termékek "mosogatógépben moshatóvá" váljanak.

Üveg

A legtöbb üveg lágyított, azaz lassan hűtik le a gyártási folyamat során, hogy kiegyenlítsék a szerkezetében keletkező feszültséget, és ezáltal még inkább képes legyen megbirkózni a hőmérséklet-változással. Az üveget alávetik egy olyan folyamatnak is, amely fizikai vagy kémiai eljárást használ annak érdekében, hogy az üveget keményebbé és erősebbé tegye. A konyhai eszközök általában ennek a folyamatnak egy enyhébb formáján mennek keresztül, az úgynevezett hőerősítésen, mely kétszer rugalmasabbá teszi az üveget, mint a fent leírt folyamat. Néhány edény ennél többet is kibír, így 4-5-ször erősebb lesz, mint a "lágyított üveg"[1] és bírja a mikrohullámot is.

Kerámia

A kerámia mosogatógépben mosható, mivel hasonló folyamaton megy keresztül, mint az üveg, vagyis a lassú hűtés lehetővé teszi, hogy az anyag a lehető legkevesebb egyenetlenséggel álljon össze. Ugyanakkor számos különbség is van a két folyamat között, a legfontosabb a létrehozáshoz használt anyagok különbözőségéből adódik, és amikor mosogatógépben moshatóvá teszik a kerámiát, egy olyan mázat alkalmaznak, mely megvédi az edények felületét - a máz fajtája drámaian befolyásolhatja a tárgy erejét és tartósságát.

Műanyag

A műanyagokat jellemzően nem "kezelik" annak érdekében, hogy mosogatógépben moshatóak legyenek, inkább a műanyag fajtája határozza meg, hogy kibírja-e a mosogatógépben keletkező hőt. Ha egy műanyagnak nagyon alacsony az olvadáspontja, akkor a mosogatógép belsejében uralkodó magas hőmérséklet miatt akár el is olvadhat, más típusú műanyagok pedig törékennyé válhatnak vagy akár el is törhetnek.

Honnan tudható, ha egy termék nem mosható mosogatógépben?

A mosogatógépben mosható kifejezés nem szabványos jellege miatt a konyhai eszközök egyes gyártói eltérő jelöléseket használhatnak a mosogatógépben moshatóság megjelölésére. Ez leggyakrabban úgy néz ki, mint egy tányér vagy egy pohár a felette lévő vízcseppel, de néha a "mosogatógépben mosható" címkével együtt látható.


[1] http://educationcenter.ppg.com/glasstopics/heated_glass.aspx