Mégis hogyan működik a mosogatógép?

Elviekben mindannyian tudjuk, hogyan működik a mosogatógép - az edények piszkosan kerülnek bele, majd tisztán távoznak belőle. Amit tulajdonképpen nem értünk az, hogy pontosan mi zajlik le a mosási ciklus során. A mosogatógép egy sor meglehetősen bonyolult feladatot lát el, ám a mögöttük lévő mechanizmus valójában nagyon egyszerű. A legtöbb mosogatógép az alábbi hét lépésből álló folyamatot követi:

  1. Vizet szivattyúz a programhoz. A víz tulajdonképpen nem az egész mosogatógépet tölti meg, hanem csak egy sekély medencét az alján.
  2. Felmelegíti a vizet. Ezt a feladatot a medencében található fűtőszál látja el, ami általában a szórókarok alatt helyezkedik el.
  3. Mosogatószert adagol a programhoz. A mosogatószer automatikusan, a megfelelő szakaszban adagolódik a mosáshoz a mosogatógép számítógépe vagy időzítője által.
  4. Elmossa az edényeket. A meleg vizet és a mosogatószert a szórókarok szivattyúzzák fel, amik a nyomás hatására forogni kezdenek és olyan erővel lövik ki a vizet, hogy az edények teljesen tiszták legyenek a ciklus után.
  5. Leereszti a piszkos vizet.
  6. Leöblíti az edényeket. Ebben a szakaszban a mosogatógép ismét tiszta vizet szivattyúz fel, amit ezután felmelegít, de mosogatószert nem adagol a programhoz. A vizet a szórókarok egyenletesen oszlatják el az edényeken, ezzel biztosítva, hogy ne maradjon rajtuk étel- vagy mosogatószer maradvány.
  7. Másodszor is leengedi a maradék vizet.

Mindössze annyit kell tennünk cserébe azért, hogy a mosogatógép keményen dolgozik nekünk     (a nyilvánvaló dolgokon túl, mint hogy betöltjük a mosogatógépet), hogy havonta egyszer mosogatógép tisztítót használunk. Amennyiben vetünk egy pillantást arra, hogy milyen részekből áll a mosogatógép, sokkal egyértelműbbnek tűnik, hogy miért érdemes vigyázni a készülékre.

Fűtőszálak

Ezek a fémdarabok alakítják hővé a villamosenergiát, illetve megfelelő hőmérsékletre melegítik a vizet. Mivel közvetlenül érinkeznek a vízzel, különösen hajlamosak arra, hogy idővel felhalmozódjon rajtuk a vízkő.

Szivattyú

A szivattyú valójában egy motor, ami a tisztítási folyamat alatt átpréseli a vizet a szórókar fúvókáin keresztül, majd a lefolyóba tereli a leeresztési folyamat során. A mosogatógép számítógépe időben nyitja és zárja a szelepet, így a víz a helyes irányba áramlik.

Szórókarok

Ezek a karok üregesek és a víz nyomása miatt forognak, így lesz minden edény egyformán tiszta. Az ételek, zsírok és egyéb szennyeződések idővel eltömíthetik a szórókarok fúvókáit, ezért olyan fontos, hogy mindig tisztán tartsuk őket.

A Finish mosogatógép tisztító havi egyszeri használata segít eltávolítani a felhalmozódott vízkövet, valamint az egyéb élelmiszer és zsírmaradványokat, melyek eltömíthetik a fontos alkatrészeket.

Tehát ezzel a minimális gondoskodással a mosogatógép tisztító segítségünkre lesz abban, hogy mosogatógépünk a maximális hatékonysággal dolgozhasson értünk.