kemény és a puha víz közötti különbségek

L

Hihetetlenül szerencsések vagyunk, hogy olyan helyen élünk, ahol a víz akkor áll rendelkezésünkre, amikor csak akarjuk. De gondoltunk valaha arra, milyen különbség lehet csapból és csapból kifolyó víz között? Nincs két pontosan egyforma pohár víz, a fő különbséget a csapokból kifolyó víz között azok keménysége jelenti. A különbség legszembetűnőbb hatása a háztartási készülékeken tapasztalható, legfőképp a mosogatógépen.

Ahhoz, hogy jobban megértsük ezt a jelenséget, összegyűjtöttünk pár információt, hogy pontosan elmagyarázhassuk, mit jelent a kemény és a lágy víz, mit jelenthet mosogatógépünk számára, és mit tehetünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a negatív hatásokat.

A kőkemény tények

Minden eső formájában létező víz természetesen puha, ami azt jelenti, hogy csak egyetlen ion (egy elektromosan feltöltött atom), a nátrium található meg benne. Mire ez a víz megteszi útját a föld alatti vízcsatornákhoz, majd onnan a csapba kerül, "keménnyé" válik. Ez azért történhet meg, mert útja során oldott ásványi anyagokat, például krétát, meszet, magnéziumot és kalciumot gyűjt össze. Ezek az ásványi anyagok sok szempontból előnyösek, mert többségük nélkülözhetetlen az egészséges szervezet számára, vagyis kemény vizet inni sokkal hasznosabb - és még az íze is jobb!

Kemény idők

Amikor a kemény víz áthalad a mosogatógépen, a vízben található ásványi anyagok rátelepednek a fűtőelemekre, elsősorban vízkő formájában. Ez nemcsak nehezebbé teszi, hogy a mosogatógép tisztára mossa az edényeket, de ugyanakkor csúnyább kinézetűvé varázsolja azokat. A mosás során az ásványi anyagok feloldódnak, majd újra rárakódnak az edényekre és poharakra, így okozva homályos foltokat a felületeken.

Szépítsük meg a tényeket

A Finish számos terméket fejlesztett ki az évek során, hogy még a különösen kemény vízzel rendelkező területeken élők is garantáltan csillogóra moshassák az edényeket, poharakat és evőeszközöket.

  • Mindig töltsük fel mosogatógépünket Finish gépi vízlágyító sóval. Ez lágyítja a vizet és nem tartalmaz egyéb szennyeződéseket, melyek megakadályozzák a mosogatógépet a normális működésben.
  • Minden alkalommal használjunk Finish Rinse Aid-et, mely felgyorsítja a száradási időt, és biztosítja, hogy semmi ne maradjon hátra, miután a víz elpárolgott.
  • És ami még fontosabb, csináljunk rendszert a Finish gépi öblítőszer használatából. Amennyiben az ásványi anyagok csökkentik a gép működését, a mosogatógép tisztító gondoskodni fog róla, hogy ezek ne rakódhassanak le újra a tányérokon.

Bármilyen kemény legyen is a víz, nincs okunk arra, hogy edényeink ezután ne legyenek tökéletesen tiszták minden egyes alkalommal.