Jellegzetes edények: konyhai kiegészítők a világ minden tájáról

Az egyik dolog, ami miatt az utazás oly lenyűgöző, hogy lehetőséget kapunk megtapasztalni a helyi konyha sajátosságait, bármilyen országot látogatunk meg. Minden helynek megvan a saját finomsága, mely igazán egyedi ízeket jelent, és ezek az élmények gyakran mélyen összefonódnak az utazás emlékeivel. Emiatt természetes, ha szeretnénk felidézni ezeket az ízeket a saját otthonunk kényelmében, de ez gyakran speciális konyhai felszerelést igényel, ami nem igazán olyan, mint amit már megszoktunk, illetve aminek a tisztításához már hozzászokhattunk. Az alábbiakban vetünk egy pillantást néhány jellegzetes konyhai edényre - lehet, hogy néhányat felismerünk és néhányról talán még sosem hallottunk - illetve arra, hogy honnan származnak, mire használják őket és hogyan lehet megtisztítani ezeket az eszközöket!

Wok

A wok a serpenyők egy típusa, mely Kínából származik, bár mostanában nagyon gyakori jelenség szerte a világon. A legmegkülönböztetőbb jellemzője az alakja, mivel kerek alja van. A wok-ot különböző főzési módszerekre lehet használni, de legismertebb felhasználása a stir-fry, mivel lekerekített oldalai és kerek alja lehetővé teszi az étel könnyű ide-oda csúsztatását, valamint gyors mozgatását, ezáltal egyenletesen fő meg benne az étel. Az öntöttvas wok-ot egy speciális, bambuszból készült wok-kefe segtségével kell megtisztítani, de a Kínán kívül található otthonokban fellelhető wok-ok többsége rozsdamentes acélból vagy alumíniumból készül. Ezeket be lehet rakni a mosogatógép alsó polcára, de mivel igen nagyok, fontos, hogy meggyőződjünk róla, hogy nem akadályozzák a permetezőkarok mozgását!

Tűzálló edény (Casserole)

A casserole kifejezéssel gyakran magát az ételt illetik, de valójában az edény neve, csak a benne megfőtt ételt is ezután nevezték el. Lehet, hogy meglepődünk, amikor meghalljuk, hogy a tűzálló edény egy viszonylag modern találmány. Bár a gyökerei a 19. század végére nyúlnak vissza, az a tűzálló edény, amit manapság ismerünk, csak a 20. században lett állandó darab a konyhákban, főként az USA-nak köszönhetően. Az újonnan bevezetett anyagok, például a könnyű fémek és az alacsony hőtágulású üvegek azt jelentették, hogy a főzésnek ez az egyszerű módja szinte mindenki számára elérhetővé vált. A felhasználásuk miatt gyakran rásült ételdarabok maradnak rajtuk, de ez nem lehet probléma a mosogatógépünk számára, ha Finish Shine and Protect gépi mosogatószer terméket használunk, mely elvégzi az előáztatást is.

Tagine

A tagine egy másik étel, amely nevét az ételt felszolgáló edényről kapta, és az emberek gyakran összekeverik e kettőt. Ezek a fazekak csakis természetes agyagokból készülnek, és két részből állnak: egy alacsony oldalú, lapos edényből és egy magas, kúp alakú fedőből, ami az edény tetejére kerül a főzés során. A fedő alakja azt a célt szolgálja, hogy az összes elpárolgó folyadék visszatérjen az edénybe. Bár ezeket eredetileg úgy tervezték, hogy forró szénen főzzenek velük, hagyományos sütőkben vagy akár a főzőlapon is használhatóak. Amennyiben mázzal bevont tagine-ról van szó, fura alakja ellenére is betehető a mosogatógépbe, bár a legjobb, ha ezt ellenőrizzük a gyártónál (a tagine gyártójánál.)

Fondü tál

Nem mindenki ismeri a caquelon-t, bár a legtöbb ember már hallott a fondüről, amit ebben az edényben készítenek el. Annak ellenére, hogy egy bumfordi kinézetű edény az 1970-es évekből, a fondü egyfajta újjáéledt népszerűségnek örvend az utóbbi időben. Jóllehet ez az edény Franciaországnak és Olaszországnak van tulajdonítva, leggyakrabban mégis Svájccal társítjuk, ahol elválaszthatatlanul összekapcsolódott a síelés utáni luxustevékenység fogalmával. A caquelon maga egy kerámiaedény vastag alappal, mert úgy tervezték, hogy folyamatosan állandó hőnek lehessen kitéve, de ne égjen meg benne a sajt. Ennek ellenére minden valószínűség szerint egy csodálatos sajtréteget találhatunk az aljára ragadva, úgyhogy győződjünk meg róla, hogy kivettük és elfogyasztottuk ezeket a sajtdarabokat, mielőtt az edényt a mosogatógépbe raknánk.

 

Összegezve tehát, mindig szenteljünk kiemelt figyelmet az egyes termékeken található címkéknek, de továbbra se hanyagoljuk kulináris kísérletezgetéseinket annak biztos tudatában, hogy a Finish gépi mosogatógép tablettával az edények mosogatása nem tartogat nagyobb kihívást, mint a normál tányérok és szószostálak megtisztítása.

Minden edényt. Minden alkalommal.

Szeresd a mosogatógéped. Adj neki Finish-t.