Hogyan válasszunk mosogatógépet?

Fontolóra vettük egy mosogatógép vásárlását? De melyik a legjobb készülék, amelyik befér a konyhánkba és illeszkedik a családunk életviteléhez is? Olvassuk el ezt az egyszerű útmutatót, amely segít kiválasztani a számunkra ideális modellt.

A pultra helyezhető

Ha korlátozott hellyel rendelkezünk a konyhában, és nem szeretnénk egyik konyhaszekrényünket sem feláldozni, akkor egy kompakt, pultra helyezhető mosogatógép a tökéletes választás.

A pultra tehető mosogatógép 50 cm x 50 cm-es méretnél kezdődik (nem nagyobb, mint egy nagy mikrohullámú sütő) és akár hat terítéket is elmoshatunk vele, így ideális egyedülállók, elfoglalt párok, valamint kisebb családok számára, továbbá a lakókocsikban és a lakóautókban is kiválóan elhelyezhetőek.

Bár a pulton tartható modelleket nem szerelik be - a konyhai csaphoz csatlakozva szivattyúzza fel a szükséges vízmennyiséget, majd a lefolyóba ereszti le -, pontosan ugyanolyan tisztítási teljesítményt nyújtanak, mint a normál mosogatógépek, valamint a szokásos Finish gépi mosogatószerek ugyanúgy használhatóak vele. És mivel a gép nincs beszerelve, bármikor magunkkal vihetjük, ha költözünk. Így ideális választás azok számára, akik albérletben élnek.

A keskeny változat

Csak 45 centiméternyi szekrényrész. Ez minden, amire szükségünk van, hogy a keskeny mosogatógépet beilleszthessük miniatűr konyhánkba - és máris sok értékes percet megtakarítottunk, amit egyébként mosogatással töltenénk!

A keskeny mosogatógépek 15 cm-rel keskenyebbek lehetnek, mint a normál mosogatógépek, de szintén kiváló tisztító teljesítményt nyújtanak. Akár 9-10 terítéket is elhelyezhetünk bennük, így ideálisak párok vagy kis családok számára.

A keskeny modellek - melyek akár 70 000 forintnál is olcsóbbak - lehetnek szabadon álló készülékek, illetve ha a rendezettebb konyhát kedveljük, választhatunk beépített mosogatógépet is, mely rejtve marad a konyhaszekrény ajtaja mögött.

A teljes méretű

Ha elfoglaltak vagyunk és egyre bővül a családunk, vagy szimplán csak szeretünk vacsorapartikat rendezni és hely is akad a konyhánkban, egy teljes méretű készülék lesz számunkra az ideális választás.

Választhatunk szabadon álló mosogatógépet, mely egy 60 cm-es szekrény helyére fér be, vagy ha úgy tetszik, mert az egységes konyhát kedveljük, vásároljunk teljesen vagy félig beépíthető készüléket. A teljesen beépített készülék tökéletesen rejtve marad az ajtó mögött, egy félig integrált gép elülső panelje pedig megegyezik a konyhaszekrény színével, de a gombok nincsenek rejtve. A beépíthető gépek általában valamivel drágábbak és kisebbek, hogy elférjenek a szekrényajtó mögött.

A teljes méretű mosogatógépek kapacitása 12-15 teríték és sok közülük időzítővel és zajcsökkentő rendszerrel van ellátva, továbbá maximális energiahatékonysági pontszámmal rendelkezik.

Most már tudjuk, hogy minden háztartás számára létezik megfelelő mosogatógép, már csak annyit kell tennünk, hogy kiválasztunk egyet!