Hogyan teremtsünk helyet a konyhában?

A konyha többnyire egy szűk helyiség tele olyan dolgokkal, amit ritkán használunk - gyakran azok rovására, amikre viszont gyakran szükségünk lenne.

A konyhaszekrény hátuljában megbújó törött szélű tálak és tányérok - amikből már nem szívesen tálalnánk fel az ételt - lehetetlenné teszik, hogy otthont találjunk néhány fontosabb eszköznek, például egy mosogatógépnek, melyet megérdemelne a konyhánk.

Ennek többé nem kell így lennie! Kövessük az alábbi egyszerű útmutatót, hogy több helyünk - és időnk - legyen a konyhában.

Minden az előkészítésen múlik

Készítsük össze a lakásban fellelhető összes tisztítószert, kerítsünk egy dobozt a kacatoknak, amiket majd elajándékozunk, valamint egy erős szemeteszsákot és egy nagy tál szappanos meleg vizet. Szedjük elő az összes fiók és szekrény tartalmát, amíg minden az asztalra, a szoba közepére vagy egy másik szobába nem kerül. Így tiszta lappal kezdhetünk...

Dobozoljuk be vagy ajándékozzuk el

Óriási tálalóedények vacsorapartikhoz? Turmixgép, amit csak nyáron veszünk elő? Csokifondü készlet? Csak rendetlenséget csinálnak a konyhában, és foglalják a helyet. Tegyük be őket egy fedéllel lezárható műanyag dobozba, hogy tiszta és száraz maradjon az összes eszköz, és rendezett körülmények között tárolhassuk őket egy másik helyiségben (a padláson vagy talán a garázsban); az olyan tárgyakat pedig ajándékozzuk el, amiket sosem fogunk használni. Ha ez egy divatos, drága kütyü, talán még egy kis pénzt is kaphatunk érte, ha eladjuk valamelyik aukciós weboldalon. A befolyó plusz pénzt olyan konyhai eszközre költhetjük, amire már régóta vágytunk - végre vehetünk egy új mosogatógépet!

Legyünk ésszerűek

Valóban szükségünk van arra a 20 terítékes tányérkészletre és az 50 darab megfakult pohárra, melyek közül egyik sem passzol a másikhoz? Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mi maradjon és mi menjen, csináljunk egy próba terítést. Majd csomagoljuk össze, ami felesleges, és távolítsuk el őket a konyhából. Ha a későbbiekben egyiknek sem érezzük hiányát, a legjobb, ha elvisszük őket a Vöröskereszthez vagy eladjuk őket. A vintage teáskészletek, régi edények és evőeszközök rendkívül keresettek lehetnek. Minden olyan, ami kicsorbult vagy nem adnánk oda a vendégeinknek sem, mehet a kukába.

Eldobni...

A törött fakanalak és zsíros vagy rozsdás kekszes dobozok, melyeket egykor az iskolai sütemény vásárban használtunk, mehetnek a kukába. Szabaduljunk meg tőlük. Bármilyen doboz, melyet több, mint egy éve nem használtunk, szintén eldobható, az ingatag nyelű edényekkel - veszélyesek lehetnek - és azokkal a serpenyőkkel együtt, melyek már elvesztették a tapadásmentes bevonatot. A lyukas konyharuhákat szintén el lehet dobni vagy kinevezhetők porrongynak is.

… és ellenőrizni

Nézzük meg a konzervek és élemiszerek lejárati idejét, és legyünk reálisak. Ha a félig használt, tubusos paradicsompüré több mint egy éve leledzik a szekrény mélyén, a kukában van a helye. Mindent töröljünk tisztára és ha lehetséges, tegyük az ételt címkével ellátott műanyag kosarakba, amit könnyen elővehetünk a szekrényből, és jól látható, hogy mit tartalmaz. Ez megakadályozza, hogy elfeledkezzünk a dolgokról vagy hátratoljuk őket, amikor legközelebb eltennénk a szupermarketben vásárolt szerzeményeket, és a kosarak kiváló helytakarékos eszköznek bizonyulnak, különösen akkor, ha telepakoljuk őket.

Gondoljuk újra

Most, hogy a szekrények és munkafelületek üresek, nézzük meg alaposan, mit hova tehetnénk. Gondoljunk a konnektorokra, hogyan használhatnánk ki legjobban a konyhát és mely területeken tartózkodunk a legtöbbet? Hozzunk létre egy tea és kávé állomást. Tegyük a csészéket, bögréket, filteres teákat, cukrot és kávés kannát a vízforraló fölötti polcra, mely valószínűleg nincs messze az evőeszközös fióktól, és talán a hűtőszekrénytől sem. Ha lehetséges, a kenyérpirítót a kukához, illetve a kenyértartóhoz közel helyezzük el, melynek közelében legyenek a vágódeszkák is. A legnehezebben megközelíthető szekrények azokat az eszközöket tartalmazzák, amiket legkevésbé használunk. Ne pakoljuk túlságosan tele a konyhaszekrényt, de ne tegyünk bele kevés dolgot sem, amivel feleslegesen foglaljuk a helyet. Az üres konyhaszekrények megmutatják, hogyan lehetne újratervezni a konyhát az új mosogatógép számára. A kompakt, pultra helyezhető mosogatógép fantasztikusan helytakarékos és mindössze 440 x 550 x 520 mm méretű, míg a pult alá építhető kisebb méretű mosogatógép akár kilenc terítéket is elmosogat, de csak 450 mm széles - ami egy szabványos szekrény mérete.

Tehát van egy takaros konyhánk minden olyan eszközzel, amire szükségünk lehet, beleértve a mosogatót is - de egészen biztosan valami más végzi majd el helyettünk a mosogatást!