Hogyan takarít meg a mosogatógép időt és pénzt egyaránt?

A barátokkal és a családdal eltöltött különleges étkezések mind jó lehetőségek arra, hogy megmutassuk egymás iránti szeretetünket, és jó ételekkel, valamint jó társasággal kényeztessük önmagunkat.

Azonban semmihez sem fogható az érzés, amikor szembesülünk a halom piszkos edénnyel, miután mindenki hazament, ez beárnyékolhatja az együtt töltött időt is.

Akár egy hét közepén elfogyasztott két fős vacsoráról, vagy egy pazar vasárnapi ebédről van szó, a kézzel való mosogatás csak rabolja a drága időnket: egyes tanulmányok azt mutatják, hogy hetente körülbelül 4 órát töltünk a mosogató mellett. Bárki lenne soros a mosogatásban, a téma egyértelműen családi viszály kiváltója lehet, és mivel a vita gyorsan eszkalálódik, valószínűleg a szokásos családtag veszi keze ügyébe a munkát a harmónia helyreállításának érdekében. A továbbiakban hagyjuk, hogy a mosogatógép oldja a feszültséget, csakúgy, mint a zsírt és a koszos szennyeződéseket. Egy laboratóriumi kutatás feltárta, hogy ciklusonként mindössze kilenc percig tart az edények be- és kipakolása, összehasonlítva a teljes adag 60 percig tartó kézi elmosogatásával és eltörölgetésével, ezáltal sokkal több időnk marad a kikapcsolódásra vagy egyéb produktívabb jellegű tevékenységekre.

A zöldebb, tisztább, olcsóbb megoldás

A mosogatógép használatával a környezetre gyakorolt hatás miatt is kevesebb bűntudatot érezhetünk. A mosogatógép átlagosan 10 liter vizet használ ciklusonként, vagyis csak a szükséges mennyiséget melegíti fel (valójában egy teljes ciklus lefuttatásának energiaköltsége mindössze kb. 35 forint).Hasonló mennyiségű tányér kézi elmosogatása a szó szoros értelmében 40 liter víz elfolyatását jelenti. A mosogatógép segítségével tisztább tányérokat kapunk - ugyanis gyors és hatékony munkát végez a baktériumok és makacs élelmiszermaradványok ellen, mivel általában 55 és 75 °C fok között dolgozik (130 és 170 °F). Összehasonlításképpen a melegvizes csapvíz általában 50 °C fokos.

A nyugalmunk érdekében

Ha mosogatógépet használunk egy forgalmas háztartásban, annak megvan az  az előnye is, hogy nem mosogatunk ugyanabban a mosogatóban, amit korábban a sáros cipő megtisztítására használtunk, illetve amiben az állateledeles tálakat öblítettük el. Néhány baktérium, melyet háziállatok hordoznak - például a szalmonella és staphylococcus - fertőzést okozhat az emberekben, ezért rendszeresen tisztítsuk és fertőtlenítsük házi kedvencünk táljait egy külön erre a célra fenntartott ruhával, távol a mosogatótól.

Mindent egybevetve a mosogatógépünk fontos szerepet játszik háztartásunk működésében, legyen szó az egészségünkről,a szabadidőnk védelméről, vagy a családi béke fenntartásáról a környezetet kímélő és megbízható bajnok szerepében.

Láthatjuk tehát, hogy rengeteg érv miatt nélkülözhetetlen ez a konyhai készülék, nemcsak a makulátlanul tiszta edények végett!

 

http://www.dailymail.co.uk/news/article-98342/Britons-working-48-hours-week.html

http://www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/energy-bills/11250403/Dishwasher-vs-washing-up-which-is-cheaper.html

http://www.penzugyiterkep.hu/sporolasi-tippek/mennyibe-kerul-egy-mosogatas-avagy-hogyan-olcsobb