A kések élességének megőrzése

Késeink talán a konyhánklegsokoldalúbb felszerelései. Segítségükkel ugyanis könnyedén megbirkózunk a konyhai feladatokkal. A zöldségek meghámozásától kezdve a húsok felvágásáig a kések fontos feladatokat látnak el, ezért érdemes pénzt fektetünk jobb minőségű darabok megvásárlásába. Idővel azonban a kések életlenek lehetnek, főleg, ha nem tisztítjuk őket megfelelően vagy nem élesítjük őket rendszeresen.

Késhasználat

Ha naponta használjuk a késeinket, valószínűleg tisztában vagyunk vele, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a főzés során. Szinte minden étel elkészítése késhasználatot igényel egy bizonyos ponton.

Néhány tipp a főzéshez:

  1. Ha a vágódeszka felületét kapargatjuk éles késsel, nagyon gyorsan kicsorbul a penge. Használjuk a kés hátsó oldalát az élelmiszer lekapargatásához, ez segít megelőzni a penge kicsorbulását.
  2. Amennyiben együtt főzünk valakivel és társunk kést kér, a nyelével felfele nyújtsuk át a kést. Ily módon elkerülhetjük, hogy társunk megvágja magát.
  3. Amikor vágódeszkára van szükségünk, csak fából és műanyagból készült deszkát használjunk. A kés a vágódeszka érintésével kopik, és az üveg vagy kerámia vágódeszkákon gyorsabban elhasználódnak a kések.

A kések tárolásához fontoljuk meg egy mágneses, falra szerelhető tartó beszerzését. Ily módon a kések mindig rendelkezésünkre állnak, de el vannak zárva a gyerekek elől, és valószínűleg nem fognak elkopni azáltal, hogy a fiókban fekszenek és összeütköznek más felületekkel.

A kések élesítése

Két dolgot tehetünk, hogy késeinket élesen tartsuk. Van egy kis különbség a kettő között, mert az első szerint mi magunk egyenesítjük ki a pengén található kisebb hibákat és egyenetlenségeket. Ehhez szükségünk lesz valamilyen késfenőre, így a művelet otthon is elvégezhető. Szakemberek is foglalkoznak kés élesítéssel, ezért hozzájuk is fordulhatunk, ha késeink kopni kezdenek. Sok hentesnél is megtalálható ez a szolgáltatás, kérdezzünk körbe a környezetünkben, hogy megtudjuk, kihez érdemes  vinnünk.

A mosogatógépben

A kések kézzel való elmosogatása és eltörölgetése nem a legbiztonságosabb megoldás. Ehelyett tegyük egy helyre az éles késeket az evőeszközös kosárban és a balesetek elkerülése érdekében helyezzük őket élükkel lefelé. A legjobb késeket el kell különíteni, így nem koccannak össze más tárgyakkal a mosogatás során. Ezt úgy is elérhetjük, hogy olyan mosogatógépet vásárolunk, ami késtartóval rendelkezik. Ez általában a mosogatógép felső tálcáján található. Így a kések hatékonyan megtisztíthatóak, és nem szembesülünk azzal a problémával, hogy egymás hegyére-hátára rakjuk őket az evőeszköz tartóban! A megfelelő mosogatógép-tabletta segít fokozni a mosogatógép tisztítási teljesítményét, és fenntartja az edények csillogó fényét. Érdemes megfontolni a Finish termékcsalád használatát, mely ragyogóan csillogó eredményt és tökéletes tisztaságot garantál!