Pontosan miből készül a mosogatógép-tabletta?

Az ünnepelt hős

A mosogatógép betöltésének és bekapcsolásának szokása annyira beleivódott már a mindennapi rutinunkba, hogy csak nagyon ritkán gondolunk a trükkös kis tablettákra, amik a varázslatot okozzák. Mégis, e nélkül az ötletesen megtervezett tabletta nélkül a vacsoraparti tányérjai ugyanolyan piszkosan bukkannának fel, mint ahogy betettük őket a készülékbe, és a tegnap esti bolognai spaghetti maradványai még mindig bizonyítékként szolgálnának másnap reggel.

Kicsi, de erős

Tény, hogy sokat várunk el a mosogatógép-tablettától. Meg kell tisztítaniuk az edényeket, különböző foltokat kell kezelésbe venniük a tojástól a teafoltig, és számos anyag esetén hatékonyan és biztonságosan alkalmazhatónak kell lenniük az üvegtől kezdve a műanyagig. Elő kell segíteniük a víz lágyítását, hogy tiszta edényeket kapjunk, biztosítaniuk kell az edények csillogását, valamint anélkül kell feloldódniuk, hogy fehér lerakódások vagy filmréteg maradna utánuk, aminek további öblítésére volna szükség. Végül, de nem utolsó sorban, biztonságosan használhatónak kell lenniük - mivel napi kapcsolatban vannak azokkal a tányérokkal és evőeszközökkel, amikről és amivel megesszük az ételt. Ez óriási feladat bárki számára!

Itt jön képbe a tudomány

A mosogatógép tabletták fehérítőkből (a fehéríthető foltok leküzdésére), enzimekből (a keményítő és a fehérje alapú élelmiszerek lebontására) és felületaktív, mosóhatás növelő anyagokból állnak, melyek segítenek megszabadulni a zsírtól. Továbbá segédanyagokat is tartalmaznak, például extra mállasztóanyagot, melyek segítenek lebontani a tablettákat, és biztosítják, hogy az összes hatóanyag gyorsan hasson a mosás során. A mosogatógép tabletta egy finomhangolt kémiai keverék - az új Finish Quantum Max mosogatógép-tabletta remek példa erre, továbbá elősegíti a csillogó eredményt.  A legfontosabb tényező a folyamatban azonban a hőmérséklet, melyen a legtöbb mosogatógép működik (jellemzően 55°C és 75°C fok között). Míg leginkább a magas hőmérséklet oldja fel a zsírt, a keményítő és a fehérje lebontásáért felelős enzimek csak sokkal alacsonyabb hőmérsékleten működnek. Ennek megfelelően a mosogatási ciklus egy korábbi szakaszában végzik el munkájukat, hogy mire a hőmérséklet igazán meleggé válik és elvesztik a hatásukat, már mindennel meglegyenek. Okos dolog, ugye?

Kipróbált és tesztelt

Ha valaha is volt szerencsénk felsúrolni a túlforralt tejet egy serpenyő aljáról vagy olyan tányérokat mosogatni, amelyekre már rég rászáradt a tojássárgája, akkor elégedetten halljuk majd, hogy a tabletta, amit a mosogatógépbe teszünk, szigorúan tesztelt és bizonyítottan hatásos az összes fentebb említett szennyeződéssel szemben, csakúgy, mint más családi kedvencek ellen, mint a tea, kávé és tészta. Ezen túlmenően a tesztelés során minden mosogatógépben mosott tárgynál alaposan ellenőrzik a zsíros filmréteg, a fehér lerakódások és a ragyogás meglétét az öblítési és száradási ciklust követően, és amennyiben a tabletta teljes pontszámot ér el a fentebb említett tényezők esetén, tökéletesen megfelel a célnak.

Szóval most már mindent tudunk! A kicsiny mosogatószer tabletta mögött megbúvó tudomány kémia a legjavából. Ez minden bizonnyal olyasvalami, amin érdemes elgondolkodnunk, amikor csillogóan tiszta bögrét veszünk ki a mosogatógépből a reggeli kávénkhoz!