Tudta, hogy a mosogatógép környezetbarát is lehet?

16 Eco Friendly

Nyilvánvaló, hogy miért környezetbarát a mosogatógép, ha a kézi mosásnál elpazarolt vízmennyiségre gondolunk.

Gondolta volna, hogy a mosogatógép sokkal kevesebb vizet használ, mint amennyit a kézi mosogatás igényel ugyanahhoz az edénymennyiséghez?

Egy 2008-as tanulmányban a Bonni Egyetem szakértői kimutatták, hogy egy teljes mosogatógép-töltet kézzel való mosogatásához 49 liter víz szükséges, míg egy átlagos mosogatógép ehhez csak 10-12 liter vizet használ. A környezetbarát mosogatógépek azért ilyen hatékonyak, mert megtisztítják és újrahasznosítják a mosogatáshoz használt vizet.

Mosogatás közben
Ha folyóvízben mosogat kézzel, a lefolyó percenként hat liter vizet nyel el. Ez azt jelenti, hogy csupán két perc alatt 12 liter vizet pazarol el, ami a mosogatógép normál ciklusa által elhasznált teljes vízmennyiség.

Mosogatás után
Kézi öblítéskor jelentős mennyiségű tiszta forró víz jut a lefolyóba. Miután elzárja a csapot , a bojlerből elfolyt forró víz a csövekben hűl ki, elpazarolva a melegítéséhez felhasznált energiát. Ezzel ellentétben egy átlagos mosogatógép csak a szükséges vízmennyiséget használja és melegíti, csupán 3-4 liter vizet használva a végső forró öblítéshez.