Itt tanulmányozhatja a mosogatógépekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat

Világít a piros figyelmeztető lámpa

A figyelmeztető lámpa csak azt jelzi, hogy pótolni kell a gépi öblítőszert, vagy a gépi sót. Ha keményvizes területen él, akkor is pótolnia kell ezeket, ha a Finish Quantumhoz hasonló, többfunkciós mosogatógép tablettát használ.

A mosogatási program közben kopogó zaj hallatszik a mosogatógépből

Ha az edények egymáshoz érnek a mosogatási program során, zöröghetnek a gép működésekor. Ennek elkerülése érdekében megfelelő módon kell behelyezni az edényeket a mosogatógépbe: tanulmányozza a mosogatógép kézikönyvében a helyes eljárást, vagy tájékozódjon itt.

Az adagolótartály nem záródik be

Ha gépi mosogatóport használ, valószínűleg túltöltötte a tartályt. Vagy a kiömlött, odaszáradt gépi mosogatószer blokkolja a mechanizmust. Váltson mosogatógép-tablettára, így megelőzheti az ilyen hibákat.

Ha az adagolótartály tisztítása, vagy a tabletták használata nem oldja meg a hibát, valószínűleg az adagolótartály záró mechanizmusa hibásodott meg. Kérjen tanácsot szakembertől.

A mosogatógép nem indul

Az első dolog, amit ellenőriznie kell, hogy megfelelően van-e becsukva az ajtó. A mosogatógép nem működik nyitott ajtóval. További gyors hibaelhárítási tippek: ellenőrizze, hogy be van dugva a hálózati aljzatba, be van kapcsolva a gép, és a bemeneti vezeték csapja meg van nyitva.

Ha nem ezek okozzák a hibát, előfordulhat, hogy eldugult a vízellátó vezeték szűrője - valószínűleg vízkőlerakodástól. A mosogatógép használati útmutatója megfelelő tanácsokkal szolgál a szűrő kitisztítását illetően.

És végül, előfordulhat, hogy a kioldott a hőbiztosító. Ilyen esetben le kell cserélni a biztosítót. A vonatkozó utasításokat szintén a mosogatógép használati útmutatójában találja meg. Szükség esetén hívhatja a gyártó műszaki segélyvonalát is.

A mosogatógép nem üríti ki a vizet

Ennek legvalószínűbb oka egy szűrő eltömítődése lehet. Vegye ki és sikálja le a csap alatt! A mosogatógép megfelelő működésének érdekében hetente tisztítsa meg a szűrőt és használjon mosogatógép tisztítót legalább havonta egyszer. Az is segíthet, ha gondosan lesúrolja az ételmaradékokat a tányérokról, mielőtt a gépbe behelyezi.

Ha a hibát nem az eltömítődött szűrő okozza, lehetséges, hogy a konyhai lefolyó van eldugulva, vagy megcsavarodott a mosogatógép lefolyócsöve. Amennyiben nem tudja önmaga megoldani a problémát, hívjon vízvezetékszerelőt.

Az edények nedvesek a mosogatási ciklus végén

Valószínűleg nem megfelelően voltak berakva az edények, akadályozva a víz körforgását és ürítését. Az edények megfelelő elrendezését a mosogatógépben itt vagy a mosogatógép kézikönyvében tanulmányozhatja.

Ha keményvizes területen él, ne feledjen el öblítőszert használni, akkor is, ha öblítőt tartalmazó tablettákkal mosogat. Az öblítőszerek használata biztosítja a megfelelő szárítást.

Ha a fenti megoldások egyike sem vezet eredményhez, lehetséges, hogy a mosogatógép fűtőelemével van gond. Kérjen tanácsot szakembertől.

A mosogatószer nem oldódott fel teljesen

Ellenőrizze, hogy megfelelően nyílik-e a mosogatószer adagolótartálya. Ha a mosogatási program közben egy nagyobb edény, vagy tányér akadályozza, előfordulhat, hogy nem nyílik ki teljesen. Ennek következtében a mosogatószer csak részben oldódik fel.

Mielőtt mosogatószert helyezne az adagolótartályba, ellenőrizze, hogy száraz-e. Ha nedves a tartály, beleragadhat a tabletta vagy a mosogatópor.

Mit helyezhetek a mosogatógépbe?

Rozsdamentes acél
Igen. Próbáljon jó minőségű rozsdamentes acélt használni (a legjobb minőségi osztályok a 18/8 és 18/10). Néhány olcsóbb evőeszköz berozsdásodhat, annak ellenére, hogy gyakran „rozsdamentes“ felirattal van ellátva.

Alumínium
Ha gyakran tisztítja mosogatógépben, az alumínium edények idővel elszíneződhetnek. Az elszíneződés jelei például a fazekak alján jelentkező fényesebb foltok vagy elfeketedett részek, például fokhagymatörőn.

Ezüst
Igen, de meg kell előzni az oxidálódást. Előzetesen le kell mosni az ezüst evőeszközökről a ként tartalmazó ételmaradékokat (például tojás, majonéz vagy mustár), és úgy kell elrendezni a mosogatógépben, hogy ne érintkezzenek rozsdamentes acélból készült edényekkel. Használjon például integrált ezüstvédő adalékot tartalmazó Finish gépi mosogatószert.

Műanyag
Igen, ha „mosogatógépben mosható“ jelzéssel van ellátva. Ha nincsenek ellátva ilyen jelzéssel, a műanyag edények deformálódhatnak. Műanyagokat alacsony hőmérsékleten mosson (50°C).

Fa
Nem. Megrepedhet vagy megduzzadhat. Továbbá bizonyos fából készült részek - például a kések nyele - ragasztva vannak és a mosogatógép magas hőmérséklete feloldhatja a ragasztót.

Porcelán
Általában igen. Figyelembe kell azonban venni, hogy az ún. „mázra festett“ minták kifakulhatnak a mosogatógépben. Az ilyen minták a kiemelkedő felületük alapján könnyen felismerhetők, és tapintás útján is érzékelhetők.

Miért tűnnek az üvegedények fakónak vagyhomályosnak?

Ennek oka valószínűleg a vízkőlerakódás, ha keményvizes területen él.

Az elhomályosodást korrózió is okozhatja.

Hogyan távolítható el a vízkő az üvegedényekről?

A vízkő a citromsavas vagy ecetes oldatba való merítéssel távolítható el. Vagy helyezze a mosogatógépbe és futtasson egy programot Finish Cleaner Machine mosogatószerrel.

Ha keményvizes területen él, a vízkőlerakodások megelőzéséhez gépi sót és öblítőt gépi kell használnia – még akkor is, ha többfunkciós mosogatógép-tablettával mosogat. Bizonyos mosogatógép modelleknél beállítható a gép által használt öblítőszer mennyisége. Ha teheti, állítsa ezt maximumra.

Hogyan kerülhetem el az üvegedényeken megjelenő foltokat és maszatokat?

A mosogatógépbe megfelelő módon kell behelyezni az edényeket, hogy ne akadályozzák a víz körforgását, illetve hogy könnyen lepereghessen róluk a víz.

Túl sok öblítőszer használata csíkokat hagyhat az üvegedényeken. Bizonyos mosogatógép modelleknél beállítható az egyes ciklusokhoz használt öblítőszer mennyisége, ellenőrizze az adagolótartály melletti programkapcsolót. A túl sok mosogatószer is hasonló gondokat okozhat. Ha mosogatóport használ, megfelelő mennyiségben adagolja.

Eltüntethetők a korrózió jelei az üvegedényekről?

A már kialakult üvegkorrózió nem fordítható vissza, azonban kialakulása megelőzhető. Válasszon alacsony hőmérsékletű vagy üvegedény programot és használjon integrált korrózió elleni védelemmel rendelkező mosogatógép-tablettát, mint például a Finish Quantum Max. Kiegészítésképpen használhat Finish Protector adalékot is.

A mosogatógép nem tisztít megfelelően

Ennek több oka is lehet, és a következményei is eltérők: gyakran az egyetlen jel a csészékben visszamaradt kávé-, vagy tea nyomok. Amit tehet ez ellen:

  • Ha keményvizes területen lakik, bizonyosodjon meg, hogy elegendő mennyiségű mosogatóport vagy gélt használ. Ellenőrizze, hogy adagolt-e mosogatógép sót, mely akkor is szükséges, ha többfunkciós mosogatógép-tablettát használ.
  • Mosogatógépébe megfelelő módon helyezze be az edényeket, és ne töltse meg túlzottan. Ezáltal biztosítja a víz megfelelő körforgását mosogatás közben.
  • Kaparja le a tányérokról az ételmaradékot, mielőtt behelyezi a mosogatógépbe és törölje le papírtörlővel a szósz vagy mártás maradékait. 
  • Ha úgy tűnik, hogy el van dugulva, mossa ki a szűrőt a csap alatt. És végül, rendszeresen használjon Finish mosogatógép tisztítót.
  • Ügyeljen rá, hogy az edények ne akadályozzák a mozgó részeket, például a szórókarokat vagy a mosogatószer adagolótartályának a fedelét. 
  • A nagyon piszkos edényekhez válasszon egy standard programot, például az ECO-t vagy az automatikusat, ne a gyorsprogramot.

Miért színeződnek el a műanyagok?

A műanyag konyhai eszközök idővel porózussá válnak, és ideiglenesen elszíneződhetnek bizonyos ételmaradványok erős színétől (pl. paradicsom, curry, bolognai szósz, stb.). Ha a mosogatógépbe helyezés előtt lekaparja a tányérokról a maradékot és papírtörlővel letörli a szószokat, enyhíthet az elszíneződés mértékén. Ha erős napsütésnek teszi ki a műanyag edényeket, a foltok kifakulnak.

A műanyag edényeim illatosak

Valószínűleg mosogatógép szagtalanítót használt. A műanyagok porózus szerkezetűek, így magukba szívhatják a szagokat, ez azonban ártalmatlan az egészségre. Ha újramossa a műanyag edényeket szagtalanító nélkül, a szag megszűnik.