A gépi mosogatás fogalomtára

Alsó kosár:

A mosogatógép alján található edénytartó rács. Az itt kialakuló víznyomás nagyobb, mint a felső rácsnál, ezért különösen a nagyobb és szennyezettebb edényeket javasolt ide helyezni (például fazekak, lábasok és nagyobb tányérok).

Asztali mosogatógép:

Kisebb modell, amely konyhai munkafelületeken való használatra van tervezve, de a konyhaszekrénybe is beépíthető. A szabadon álló, illetve a beépített mosogatógépekhez viszonyítva kisebb befogadóképességgel rendelkezik.

Automata 3 az 1-ben rendszer:

Az ilyen rendszerrel felszerelt mosogatógépek automatikusan úgy alakítják a mosogatás folyamatát, hogy az megfeleljen a többfunkciós gépi mosogatószer tabletták használatához (pl. 3 in 1 tabletták). Ezáltal a gépi mosogatószer aktiválása mindig hatékony lesz.

Automata program:

Ennek a programnak a kiválasztása esetén a mosogatógépben található különböző szenzorok automatikusan beállítják a mosogatási ciklus hosszát, a hőmérsékletet és a vízcserék számát, a berakott edények szennyezettségének, illetve mennyiségének függvényében. A program különösen vegyes töltetekhez alkalmas.

Beépített - Integrált:

Ezt a mosogatógép típust elsősorban a konyhai munkafelület alá történő beépítésre tervezték. Azáltal, hogy a meglévő konyhaszekrények ajtajai elrejtik a mosogatógépet, a konyha hangulata és esztétikája változatlan marad.

dB (A):

A decibel (dB) a hangintenzitás, és más fizikai mennyiségek mérésére használt mértékegység. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a különösen mély és magas hangok kevésbé tűnnek hangosnak az emberi fül számára, a zajt rendszerint A-súlyozott decibelben mérik (dB(A)).

Edénytöltet:

Egy teríték az egy személy használatára szánt edények, üvegpoharak és evőeszközök összessége. A mosogatógép befogadóképességét a terítékek számával mérik.

Előöblítés funkció:

Ez a program az edények hideg vízzel történő leöblítésére szolgál, ha azok már több napja álltak a mosogatógépben. A mosogatási ciklus előtt kell alkalmazni. A ciklus alatt mosogatószer adagolás nem történik. Az előöblítés ugyanakkor több mosogatási program első lépése is, amely az edényeken lévő szennyeződés feláztatására szolgál.

Energiaosztály:

D-től (legkevésbé hatékony) A+++-ig (leghatékonyabb) terjedő osztályozási tartomány, amelyet annak alapján határoznak meg, hogy a mosogatógép mennyire hatékonyan használja fel a működéséhez szükséges energiát. Ezt az adatot fel kell tüntetni minden mosogatógép modell energiacímkéjén.

Evőeszközfiók:

A mosogatógép felső kosara fölött található fiók. Ide helyezhetők be az evőeszközök a mosogatáshoz.

Evőeszköztartó:

A mosogatógép alsó kosarában található kisebb méretű kosár. Ide helyezhetők be az evőeszközök a mosogatáshoz.

Felső kosár:

A mosogatógép alsó kosara fölött található edénytartó rács. A kisebb víznyomásnak köszönhetően különösen a kisebb, kényesebb edények, például csészék és üvegpoharak elhelyezésére szolgál.

Féltöltet funkció / Zóna mosogatás funkció:

Ha a mosogatógép csak félig van megtöltve, ezzel az opcióval lehetőség van csak az egyik edénytartó rácsban található edények elmosására. Ezáltal víz és energia takarítható meg.

Fő mosogatási ciklus:

A mosogatási ciklus egyik mosogatási szakasza, amely során gépi mosogatószer adagolódik és keveredik össze a vízzel, majd az így létrejött keveréket a szórókarok nagy nyomással az edényekre permetezik. A tisztítási folyamat megkönnyítése céljából a mosogatógép felmelegíti a vizet.

Gazdaságos program:

Speciális mosogatási program, amely a normál programhoz viszonyítva kevesebb vizet és energiát használ fel. A program nagyobb töltetekhez alkalmas, olyan normál szennyeződés esetén, amely nincs nagyon ráragadva az edényekre.

Gyerekzár:

Biztonsági berendezés, amely megakadályozza, hogy a gyermekek kinyithassák a mosogatógép ajtaját működés közben, vagy akár akkor is, ha a mosogatógép éppen nem működik.

Gyorsprogram:

Gyors mosogatási program enyhén szennyezett edényekhez, amelyeken nagyon kevés ételmaradék maradt, és a szennyeződés nincs nagyon ráragadva az edények felületére.

Ioncserélő egység:

A befolyócsövön keresztül a mosogatógépbe szivattyúzott víz lágyítására szolgáló berendezés. Műgyantát tartalmaz, amely képes megkötni a vízben oldott, és a vízkőképződésért felelős ásványi anyagokat (kalcium és magnézium ionok). A mosogatógép károsodásának megelőzése érdekében az ioncserélőt rendszeresen regenerálni kell. Ehhez gépi sót kell tölteni a sótartályba.

Kapacitás:

A gyártó által az elmosogatható és megszárítható terítékekre vonatkozóan megadott egész szám, amely akkor érvényes, ha azokat a gyártó utasításai szerint helyezik be a mosogatógépbe.

Keringető szivattyú:

A szűrőrendszer alatti aknában található keringető szivattyú, amely a mosogatáshoz használt vizet a csöveken keresztül a szórókarokhoz továbbítja.

Keskeny mosogatógép:

Ez egy kisebb mosogatógép modell, amely csupán 45 cm-es szélessége miatt kisebb befogadóképességgel rendelkezik, mint a normál, 60 cm széles mosogatógépek.

Késleltetett indítás:

Ez a kiegészítő funkció lehetővé teszi a mosogatási program elindításának a legmegfelelőbb időpontra történő beállítását, például a mosogatógép éjszakai működtetését, az olcsóbb elektromos áram használata érdekében.

Kímélő program / Üveg program / Finom program:

Speciális mosogatási program a kényes, ezüstből készült vagy más különleges edények vagy evőeszközök elmosásához, amelyek alacsony hőmérsékleten történő finom mosogatást igényelnek. Ez a mosogatási ciklus kizárólag enyhén szennyezett edényeknél használható.

Klasszikus mosógatószer:

Ez a gépi mosogatószer típus – por, gél vagy tabletta – csak az edények megtisztításához szükséges összetevőket tartalmazza, de más hatóanyagokat, például gépi öblítő adalékot vagy gépi sót nem. Következésképpen, a klasszikus gépi mosogatószerhez külön gépi öblítőszertvagy gépi sót kell használni. Ez elengedhetetlen az edények, evőeszközök és üvegedények megfelelő öblítéséhez és megszárításához, illetve a foltmentes ragyogó tisztaság biztosításához.

Különleges gépi só:

Az ioncserélő egység által végzett megfelelő vízlágyítás garantálásához szükséges gépi só. Ez egy rendkívül tiszta só, amely nyomok nélkül, teljesen feloldódik a vízben. Az asztali sótól eltérően nem tartalmaz vízben nem oldódó adalékanyagokat, például emulgeálószereket. Az ilyen adalékok idővel lerakódnának az ioncserélőn, akadályozva annak működését. Az ioncserélő tökéletes működését csak gépi só használata garantálja. A gépi só a sótároló egységbe adagolódik. A mosogatógép kezelőpanelén lévő ellenőrzőlámpa villogni kezd, ha pótolni kell a gépi sót.

Mosogatógép tisztító:

Idővel zsír és vízkő rakódhat le a mosogatógép kritikus részein, például a szórókarokra, a vízvezetékekbe vagy a szivattyúüregbe. A tisztítószer célja az ilyen esetleges lerakódások eltávolítása. Napjainkban leginkább folyékony mosogatószereket használnak.

Mosogatószer-adagoló tartály:

Az automata gépi mosogatószer adagolásra szolgáló eszköz. Rendszerint a mosogatógép ajtajának belső falán található. Az adagolótartályt minden mosogatás előtt fel kell tölteni gépi mosogatószerrel. Az egyes ciklusok alatt az adagolótartály automatikusan kinyílik, hogy lehetővé tegye a mosogatószer optimális időben történő adagolását.

Normál program:

Program nagyobb töltetekhez, olyan normál szennyeződés esetén, amely nincs nagyon ráragadva az edényekre.

Öblítőszer adagoló:

Az öblítőszer adagolására szolgáló készülék. A mosogatógép ajtajának belső falán található. Az öblítőadalék adagoló egy tartályt tartalmaz, így a gépi öblítőszert nem kell minden egyes mosogatásnál pótolni. Az adagolási beállítástól függően, az öblítőszer automatikusan adagolódik az öblítési ciklus alatt, biztosítva az edények csillogó tisztaságát és szárítását a mosogatási ciklus végén. A mosogatógép kezelőpanelén lévő ellenőrzőlámpa villogni kezd, ha pótolni kell a gépi öblítőszert.

Öblítőszer:

Az öblítő adalék biztosítja az edények csillogását, és segíti azok száradását. A mosogatás öblítési ciklusa közben adagolódik automatikusan az öblítővízhez, és rendszeresen, külön kell betölteni az öblítőszer-adagoló tartályba.

Permetezőkar:

A mosogatási ciklus során a víznyomás hatására forgó eszközök. A szivattyú a szórókarokba pumpálja a vizet. A karok forgásának köszönhetően a víz a mosogatógép belsejének minden részéhez eljut, így az összes edényt éri a mosogatóvíz.

Sótartály:

Az ioncserélő egységhez csatlakoztatott egység. Ide kell helyezni a speciális regeneráló sót.

Súroló program / Intenzív program:

Olyan edények, például fazekak és lábasok mosogatásához, amelyekre erősen ráégett, vagy rászáradt az ételmaradék. Tekintettel a magas vízhőmérsékletre, ez a program nem alkalmas az alacsony hőmérsékleten történő mosogatást igénylő, kényesebb edényekhez.

Szabadonálló:

Ez a berendezés bárhol elhelyezhető a konyhában, például munkafelület alá vagy önállóan.

Szárítási ciklus:

A legtöbb mosogatási ciklus utolsó lépése, amely az edények megszárítását biztosítja.

Szárítási teljesítmény:

G-től (legkevésbé hatékony) A-ig (leghatékonyabb) terjedő osztályozási tartomány, amelyet annak alapján határoznak meg, hogy a mosogatógép mennyire hatékonyan szárítja meg az edényeket egy ciklus közben. Ezt az adatot a gyártónak fel kell tüntetnie a mosogatógép energiacímkéjén.

Szárítóventilátor:

Az edények megszáradásának elősegítéséhez a mosogatógépek egy része szárító ventilátort használ, amely a szárítási ciklus alatt lép működésbe. Ez biztosítja a nedves, forró levegő kijutását a mosogatógép belsejéből.

Szűrőrendszer:

A gyártótól és a modelltől függően a mosogatógépek különféle szűrőrendszerekkel lehetnek felszerelve. A szűrőrendszer rendszerint 3 különböző részegységből áll: (1) lapos finomszűrő, (2) durva szűrő finom szitával és (3) mikroszűrő. A szűrőrendszer arra szolgál, hogy megakadályozza az edényekről már eltávolított szennyeződés újbóli rátapadását azok felületére.

Többfunkciós mosogatószer:

Olyan mosogató gél vagy tabletta, amely a tisztítószereken kívül öblítő adalékot és gépi sót is tartalmaz. A termék a kialakítás függvényében speciális funkciójú adalékokat is tartalmazhat, például gravírozásvédelemhez, ezüstvédelemhez, a rozsdamentes acél fényesítéséhez stb.

Ülepítő:

A szűrőrendszer alatti terület, ahol a keringető szivattyú található, amely a mosogatáshoz használt vizet a csöveken keresztül a szórókarokhoz továbbítja.

Végső öblítés:

A mosogatási ciklus egyik mosogatási szakasza, amely során öblítőszer adagolódik az öblítővízhez, biztosítva az edények csillogó tisztaságát, és segítve azok száradását.

Vízkeménység:

A víz keménységét a vízben oldott ásványi anyagok (kalcium és magnézium ionok) koncentrációja adja meg. Minél nagyobb a mosogatáshoz használt vízben található ásványi anyagok koncentrációja, annál kisebb lesz a mosogatószer-oldat habosodási képessége, ami ronthatja a tisztító hatást. A kemény víz ugyanakkor dugulást is okozhat a mosogatógépben, a vízkőlerakodás következtében.

Vízszintszabályzó:

Elektronikus védelmi rendszer, amely a mosogatógép víztároló rendszerét védi a károsodás ellen. Szivárgás esetén képes elzárni a bemeneti vízvezetéket. Általában több különböző biztonsági rendszer alkotja. Ezáltal gyakorlatilag minden lehetséges működési zavart képes kezelni.

Zajszint:

A mosogatógép zajszintjét (dB-ben megadva (A)) fel kell tüntetni a mosogatógép energiacímkéjén.